SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszcze

  • Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13069 Data: 2018-12-04 08:39:55
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7991 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, progesteron, insulina etc.), enzymy są chemią, aminokwasy budujące mięśnie, tłuszcze podskórne, wisceralne i wewnątrzmięśniowe to przecież struktury chemiczne.  Chemiczni czy naturalni - co to w ogóle oznacza? Mało tego, człowiek składa się w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15132 Data: 2018-03-20 08:00:57
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6604 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • 3 najlepsze diety na odchudzanie. Najlepsza dieta odchudzająca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13802 Data: 2019-09-22 10:37:17
  • [...] font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W porównaniu do grupy która jadła tłuszcze (51 g tłuszczu + 88 g węglowodanów) poziom insuliny był prawie dwukrotnie wyższy w grupie która spożyła 16 g protein oraz 158 g węglowodanów. Po trzecie: w wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14921 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza czy pszenica. Istnieją trzy główne warianty: wydatek energetyczny < dostarczana energia – to znaczy, że mało się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9449 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9699 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3379 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] czekolady, drożdżówki, cukierki, żelki. Wyroby cukiernicze są źródłem cukrów o szybkiej kinetyce i na dodatek niekorzystnych dla ustroju tłuszczów, w tym trans (w nadmiarze tłuszcze nasycone również nie są pożądane). Produkty, które są dla nas pożyteczne Ogólnie, prozdrowotnie działają np. pomidory, papryka, czosnek, cebula i inne warzywa. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4644 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • [...] źle oszacowany, należałoby dodać kolejne 200 kcal i dostarczać 2634 kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6177 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z oliwek, stosuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9737 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7154 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista składników była jak najkrótsza i jak najprostsza). Tłuszcze: tzw. dobre tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i poprawiają ogólny stan zdrowia. Tłuszcze te, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2733 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3619 Data: 2018-10-13 12:15:47
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się ketony, które nie są ciałami ketonowymi, np. pirogronian, fruktoza. Kiedy powstają ciała ketonowe? Jeśli ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej) dziennie, tłuszcze stają się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2815 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • [...] pułapu energetycznego. Według badań, nie ma aż takiego znaczenia, czy zastosujesz tę czy inną dietę. Istnieje wiele grup naukowców, którzy faworyzują np. diety bogate w tłuszcze (patrz Fundacja Atkinsa), więc trzeba uważać. Żeby nie być gołosłownym: Volek JS i wsp. w licznych badaniach wykazują, iż diety niskowęglowodanowe są lepsze od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2920 Data: 2020-02-03 16:58:54
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7949 Data: 2017-08-17 08:28:36