[...] protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko kokosowe, jagody, orzechy, nasiona, słodkie ziemniaki, ryż, fasolę itd. Należy unikać produktów smażonych oraz bogatych w tłuszcze nasycone. Jaki trening po 40-tym roku życia? Wbrew obiegowym opiniom wcale nie jest powiedziane, iż będziesz miał kiepskie wyniki i że „wszystko już masz za [...]
[...] Horton TJ i wsp. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej węglowodany są choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększa. Z kolei tłuszcze prawie bez zmian i strat są odkładane! 9 szczupłych i 7 otyłych mężczyzn otrzymywało 50% więcej energii, niż potrzebowali, w postaci węglowodanów lub tłuszczów. [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają się tylko i wyłącznie na tym makroelemencie nie dbając o pozostałe dwa: węglowodany i tłuszcze. Ustalając podaż białek nie przekraczaj wartości około 2g na 1kg masy ciała, co powinno być odpowiednią ilością dla osoby trenującej amatorsko. Co więcej, aby [...]
[...] Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, miodu, dekstrozy czy fruktozy, z tymi które zapewniają tłuszcze czy [...]
[...] otyłych lub z nadwagą). Po 12 tygodniach treningu siłowego spadła u nich ilość testosteronu, wolnego testosteronu oraz kortyzolu. W skrócie: niedobór testosteronu sprzyja otłuszczeniu, zespołowi metabolicznemu i otłuszczeniu u mężczyzn nadmiar testosteronu u mężczyzn sprzyja otłuszczeniu, co najlepiej widać przy podawaniu testosteronu [...]
[...] źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż obfitują w tłuszcze nasycone, a [...]
[...] diety). Kilka razy byłem pytany o stosowanie testosteronu u osoby mającej kiepskie (niskie) stężenia testosteronu wolnego. Cóż, może być to kwestia niewłaściwej, ubogiej w tłuszcze (szczególnie nasycone) diety, stresu, braku snu, nadużywania alkoholu, uszkodzeń wątroby, bardzo rzadko chorób podwzgórza, przysadki (np. guzów szypuły i przysadki), [...]
[...] treningu aerobowego (np. biegania)” W rzeczywistości w ogóle nie trzeba trenować, bo ... tłuszcz jest głównym źródłem energii w spoczynku.Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. 56 ± 11% energii (0.08 ± 0.02 g na minutę), z węglowodanów pochodzi 44 ± 11 % energii (0.15 ± 0.04 g na minutę). [...]
[...] Zdrowia) wiąże otyłość z nowotworami: piersi, jajnika, mózgu i CNS, nerek, trzustki, żołądka, jelit, wątroby, tarczycy, macicy, przełyku itd. Redukcja nadmiernego otłuszczenia ciała wiąże się ze spadkiem występowania ww. zmian nowotworowych. Drugą przyczyną, np. bardzo kiepsko rokującego raka przełyku, jest alkohol. „Mówi się, że [...]
[...] samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with [...]
[...] W jednym z badań Kathariny Kessler i wsp. opublikowanym 8 marca 2017 r. 29 mężczyznom podawano posiłki bogate w węglowodany do godziny 13:30, z kolei zawierające tłuszcze w godzinach 16:30 - 22:00. Po okresie przejściowym grupy zamieniono miejscami (tłuszcze podawano do 13:30, z kolei węglowodany w godzinach 16:30 -22:00). Każda faza [...]
[...] w szkodliwość tłuszczów wywodzi się z lat 60. i 70. XX wieku. Mijają kolejne dziesięciolecia i… obserwuje się wyraźne odejście od kiedyś głoszonych haseł. Kiedyś myślano, iż tłuszcze nasycone oraz cholesterol dostarczane w pokarmie są zabójcą układu sercowo-naczyniowego. Większość współczesnych badań, metaanaliz, wcale tego nie potwierdza. Proszę [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny ). Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białek, 5%-10% [...]
[...] detoksykacyjnych diet nie mają żadnego pojęcia o tym, co próbują usuwać, albo czego się pozbywać wskutek stosowania określonej diety. Sugeruje się, że „dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier” albo „duża ilość przyjmowanych leków” przyczyniają się do składowania toksyn. Jest to wierutna bzdura. Cukier składa się z glukozy i fruktozy, [...]
[...] z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] pułapu energetycznego. Według badań, nie ma aż takiego znaczenia, czy zastosujesz tę czy inną dietę. Istnieje wiele grup naukowców, którzy faworyzują np. diety bogate w tłuszcze (patrz Fundacja Atkinsa), więc trzeba uważać. Żeby nie być gołosłownym: Volek JS i wsp. w licznych badaniach wykazują, iż diety niskowęglowodanowe są lepsze od [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]