[...] organizm potrzebuje dziennie 91 składników odżywczych, których powinno dostarczać mu pożywienie. Jest to 60 minerałów, 16 witamin, 12 podstawowych aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego typu chorób. Nie wszystkie z nich żywność dostarcza organizmowi w optymalnych ilościach. W [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Długie ale ja się tak ryłem przy tej rozmowie że polecam ;] Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) słychac mnie?%) Faku (25-03-2005 22:02) cos szwankuje Faku (25-03-2005 22:02) =] Kulmas piczka (25-03-2005 22:02) ta Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) ok Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) faku widzisz co pisze? Kulmas [...]
pozwolę sobie tylko na wstępie przypomnieć BEZ DOBREJ DIETY BOGATEJ W PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO, WĘGLOWODANY I ZDROWE TŁUSZCZE NIE MACIE PO CO BRAĆ SUPLEMENTÓW! Spis: 1. Kreatyna a) monohydrat kreatyny b) jabłczan kreatyny c) ester kreatyny d) karbonian kreatyny e) orotan kreatyny f) kre-alkalyn g) * 2. Staki kreatynowe 3. Antykataboliki a) [...]
[...] muszą wychodzić odpady. Proszę sobie wyobrazić, że w tej błonie wmontowane są specyficzne rodzaje tłuszczu, które działają jak miniaturowe magnesy, przyciągające tlen. Te tłuszcze nazywają się LA*, ALA* i ich pochodne. Dla uproszczenia nazwijmy je NNKT*. Problem w tym, że gdy komórce brakuje dobrych tłuszczy NNKT, buduje swą błonę z [...]
Ten artukuł jest poswiecony osobom które maja już jakiś konkretny staz treningowy za sobą,maja za soba kilka cyklów (np.na kreatynie czy innych suplementach które są popularne i dostępne w każdym sklepie) - a przede wszystkim dla osób powyżej 20 roku życia! Należy pamiętać ze najwazniejsza była,jest i będzie dieta - jeśli cos idzie nie tak,nie po [...]
[...] to, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielo-nienasycone i jedno-nienasycone, spożywając tłuszcze trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na świeżych i [...]
kumpel po przeczytaniu mojego poprzedniego postu http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=106143 powiedzial mi, ze moge go sobie wsadzic i kazal mi opracowac ten temat tak, jak powinien on byc opracowany, albo w ogole lepiej nie wysylac takich rzeczy, bo tylko w glowach mieszaja no to siadlem do komputera i pisze powyzszy post radze [...]
[...] powinny się różnić. Dieta na masę dopasowana do budowy ciała Powyżej przedstawiłem jeden ze sposobów na obliczanie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze-białka/tłuszcze/węglowodany. Jednak warto wspomnieć również o diecie na masę dopasowanej do naszej budowy ciała. Po co trzymać się uogólnionych wartości jeśli można troszkę bardziej [...]
[...] przemiany materii w organizmie, wydziela żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, reguluje przeminę białek i cukrów oraz przemianę acetową. Magazynuje okresowo glikogen, tłuszcze i białka. Ponadto dezaktywizuje substancje, które mogłyby zagrażać organizmowi. Do substancji takich należą także sterydy anaboliczne. Ogólnie można powiedzieć, że [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
[...] ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny [...]
[...] w dzisiejszych czasach. Jednymi z wskaźników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest profil lipidowy krwi, na który w dużym stopniu oddziaływują węglowodany oraz tłuszcze dostarczane z diety. Choroba niedokrwienna serca, spowodowana zmniejszonym światłem naczyń krwionośnych wskutek powiększającej się blaszki miażdżycowej nie występuje [...]
[...] każdy 1 g węglowodanów - ok. 4 Kcal. Niemożność pokrycia zapotrzebowania kalorycznego sportowca samymi węglowodanami była jednym z motywów, baczniejszego zwrócenia uwagi na tłuszcze i gruntowniejszego ich przebadania. Magazyny energetyczne. Organizmy żywe magazynują energię w związkach chemicznych, łączących atomy węgla. Tak więc wszystkie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy 1,5g. Wyszło nam: B – 200g/ W – [...]
[...] powoduje zaburzenia agregacji płytek krwi. U osób spożywających większe ilości witaminy E stwierdzono zdecydowanie mniejsze zmiany miażdżycowe. Głównym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa. Najwięcej jej jest w kolejności: w oleju słonecznikowym, rzepakowym, kukurydzianym, sojowym. Ważnym źródłem witaminy, ze względu [...]
[...] wytwarzany jest z pirogronianu - związku powstajacego w procesie utleniania weglowodanów (glikolizy). Zatem odpowiedni poziom cukrów w ustroju jest jednym z zasadniczych czynników warunkujących prawidłowy przebieg spalania kwasów tłuszczowych, stąd powiedzenie: „ tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów". Dariusz Szukała www.apz.pl
[...] o niskim indeksie glikemicznym to takie dla których ten wskaźnik jest mniejszy niż 55 i takie właśnie sprzyjają odchudzaniu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów bo tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Do produktów spożywczych będących głównym źródłem węglowodanów należą głównie produkty roślinne , [...]