Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
[...] sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny zmienić stan jelitowego ekosystemu. Co istotne, powyższy skutek może wystąpić już po jednej [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] dobę, ale mało efektywnie. W ten sposób nie przełamujesz mechanizmu błędnego koła i trzeba naprawdę dużej wiedzy, by wyjść z takiego zastoju. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. 56 ± 11% energii (0,08 ± 0,02 g na minutę) z węglowodanów pochodzi 44 ± 11% energii (0,15 ± 0,04 g na minutę). Tłuszcz jest utleniany całą [...]
[...] U osób z insulinoopornością, gdy węglowodany jedzono po południu, stężenie peptydu-C było o wiele wyższe, różnica 7% (w porównaniu do sytuacji, gdy po południu jedzono tłuszcze). U osób zdrowych, gdy węglowodany jedzono po południu, stężenie peptydu-C było wyższe, ale tylko o 2.6%. Ustalenie występowania cukrzycy wg wytycznych PTD Polskie [...]
[...] W grupie opornej skrobi dostarczono 11 g protein mniej, 14 g tłuszczów mniej i 28 g węglowodanów mniej. Czyli tak naprawdę istotne energetycznie w dniu testu były tylko tłuszcze (126 kcal) i węglowodany (112 kcal). Poza tym szczerze wątpię, by jednorazowa próba cokolwiek wnosiła. Często się zdarza, iż osoby trenujące mają 300-500 czy nawet [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] są częściowo chronione przed otyłością wywołaną dietą, insulinoopornością i reakcją zapalną na dietę wysokotłuszczową (używa jej się do indukowania różnych zmian np. stłuszczenia wątroby, stanu przedcukrzycowego itd.). Można to częściowo wyjaśnić przeciwzapalnymi właściwościami estrogenów. Przykładowo, estradiol może zmniejszać odpowiedź [...]
[...] czyli dostosowane do zapotrzebowania kalorycznego badanych osób (takie, aby ani nie schudnąć, ani nie przytyć), z równowagą 30% białko, 35%. węglowodany i 35%. tłuszcze. Naukowcy odkryli, że wydatki energetyczne i całkowita utrata masy ciała były takie same w przypadku obu grup: i tej, która jadła najobfitsze energetycznie [...]
[...] Tak, awokado to również owoc i to nie byle jaki. Awokado zawiera duże ilości witaminy E, potasu, żelaza, a także sporą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawarte w awokado tłuszcze to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie lipoproteiny LDL. Wykazano także, iż tłuszcz ten sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej, [...]
[...] ich związek z nowotworzeniem). Zmiany w diecie ratują życie? Obecnie wiemy, iż dieta zmienia skład mikroflory jelitowej, wpływa na funkcjonowanie jelit, wątroby (np. stłuszczenie, regulacja glikemii), trzustki (glikemia), stan zapalny i stres oksydacyjny (podaż antyutleniaczy). Niezaprzeczalny jest też wpływ modyfikacji sposobu odżywiania [...]
[...] biegu to w tym przypadku wydatek 18 kcal na minutę, ~1080 kcal na godzinę. Tłuszcze zapewniają w najlepszym razie ok. 31% energii, czyli ~335 kcal (resztę np. węglowodany i tłuszcze zgromadzone w mięśniach, jako lokalne źródło energii). Z tego wynika, że do spalenia 10 kg tłuszczu potrzeba ok. 230 h treningu. Gdyby ktoś biegał 4 h tygodniowo, 16 [...]
[...] gdy organizm przystosowuje się do niskiej podaży węglowodanów i związanym z tym stanem ketozy. Długotrwałe skutki uboczne stosowania tego rodzaju diety mogą obejmować stłuszczenie wątroby, kamienie nerkowe, hipoproteinemię i niedobór witamin. Chociaż dieta ta niesie wiele korzyści, niektóre osoby mają problem z utrzymaniem tego schematu [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
Zaraz obok garnka jest niezbędnym naczyniem w kuchni, dzięki któremu nasze potrawy są wspaniale wysmażone, podduszone czy grillowane. Patelnia, bo to o niej mowa, jest kluczem do przygotowania dobrych potraw. Rozpoczynając od smażenia steków, omletów, makaronów oraz innych potraw idealnych na każdą porę dnia. Jeśli zakupimy patelnię bez powłoki [...]