Zaraz obok garnka jest niezbędnym naczyniem w kuchni, dzięki któremu nasze potrawy są wspaniale wysmażone, podduszone czy grillowane. Patelnia, bo to o niej mowa, jest kluczem do przygotowania dobrych potraw. Na sklepowych półkach znajdziemy patelnie teflonowe, ceramiczne, tytanowe, przeznaczone do robienia naleśników czy też do przygotowania pysznych azjatyckich potraw. Jedne swoje zastosowanie znajdą przy kuchenkach gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Mamy dość szeroki wybór patelni na rynku, dlatego też zakup idealnej może być nie lada wyzwaniem, by wśród tylu rodzajów znaleźć tę właściwą i dopasowaną do naszych potrzeb. W dzisiejszym porównaniu sprawdzimy, która z patelni będzie numer jeden.

Rodzaj patelni

Patelnie można podzielić na kilka grup, w zależności od materiału z jakiego zostały wyprodukowane oraz jaki materiał pokrywa jej część wewnętrzną, ale też do przyrządzania jakich potraw będą nam służyć.

Dostępnych jest wiele rodzajów patelni, takie jak: aluminiowe, tytanowe, ceramiczne czy żeliwne, ale też szklane, miedziane, emaliowane, ponadto patelnie do grillowania, do naleśników czy patelnie do sadzonych jajek i placków. Wybór jest spory. Dziś zestawimy te, które są najbardziej popularne i najczęściej wykorzystywane w naszej kuchni.

Patelnia teflonowa

Patelnie teflonowe są właściwie najpopularniejsze na rynku. Patelnia ta jest dość tania, ponadto jest również odporna na wysoką temperaturę, posiada gładką i nieprzywierającą powłokę. Można na niej smażyć bez tłuszczu bez ryzyka, że nasza potrawa się przypali bądź przywrze do dna naczynia. Niestety, charakteryzuje się takimi właściwościami tylko wtedy, gdy nie jest porysowana, a na tego typu zniszczenia jest mało odporna. Aby zminimalizować możliwość uszkodzenia naszej patelni, nie należy używać metalowych przyrządów, a drewniane lub plastikowe. Patelni teflonowej nie należy mocno szorować ani myć w zmywarce. Zdarty, spalony teflon jest niestety bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Patelnie teflonowe różnią się od siebie ceną, co za tym idzie - również jakością. Mówi się, że oznaką dobrej jakości patelni jest jej ciężar. Im cięższa, tym powłoka jest grubsza i teflon się tak łatwo nie rysuje.

O patelnię teflonową trzeba naprawdę dbać.

Patelnia ceramiczna

Kolejną, cieszącą się popularnością, jest patelnia ceramiczna, dzięki ceramicznej powłoce, która jest gładka (jeżeli posiada grudki albo pory na powierzchni, z pewnością nie jest patelnią ceramiczną), nasze jedzenie nie przywiera do patelni, jest zdecydowanie bardziej odporna na zarysowania niż jej poprzedniczka – patelnia teflonowa. Patelnie ceramiczne wytwarza się z minerałów i glin wypalanych w bardzo wysokich temperaturach. Nagrzewają się równomiernie i świetnie oddają ciepło każdej potrawie. Powłoka patelni może mieć różne kolory, dlatego też nie zawsze białe wnętrze patelni oznacza, że jest to model ceramiczny. Patelni ceramicznej nie należy myć w zmywarce (powoduje to niszczenie powłoki) ani narażać na nagły szok temperaturowy (ciepłej patelni nie należy np.: zalewać zimną wodą). Ich jedną z głównych zalet jest odporność na wysokie temperatury (do 450 stopni Celsjusza i do -20 stopni Celsjusza), ponadto jest łatwa do czyszczenia, ale także odporna na detergenty. Patelnia ceramiczna jest również mniej kontrowersyjna niż patelnia teflonowa, gdyż nie zawiera potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych i substancji chemicznych (np.: PTFE i PFOA).

Należy nadmienić, iż nie wszystkie patelnie z powłoką ceramiczną będą odpowiednio nagrzewać się na kuchenkach indukcyjnych. Dlatego też przed zakupem należałoby dokładnie dopytać sprzedawcę.

Patelnia żeliwna

To najbardziej tradycyjne patelnie, ich obecna produkcja jest zbliżona do tej stosowanej wiele lat temu. Znana jest także pod nazwą „patelnia cygańska”. Patelnie żeliwne to dość drogi, ale też bardzo solidny i trwały sprzęt w nowoczesnej kuchni. Takie patelnie służą nam już przez lata. Materiał, z jakiego zostały wykonane te patelnie, bardzo długo utrzymuje temperaturę. Niektóre z nich można wykorzystywać także w piekarniku, o ile nie mają uchwytów z tworzywa sztucznego lub drewna. Niepodważalnym atutem patelni żeliwnej jest także to, że znakomicie przewodzi ciepło, nagrzewa się równomiernie i dłużej utrzymuje temperaturę danej potrawy. Patelnia ta dość długo się nagrzewa, ale gdy jest już nagrzana, bardzo dobrze trzyma ciepło. Są również niezwykle funkcjonalne, ale ich mocną wadą jest to, że są dość ciężkie.

Ponadto są dość łatwe w utrzymaniu czystości. Wybierając te patelnie, musimy wiedzieć, że nie można myć ich ani pod bieżącą wodą, ani w zmywarce, gdyż mogą zardzewieć. Aby umyć żeliwną patelnię należy ją przetrzeć szmatką, najlepiej nasączoną zwykłym olejem, albo posypać solą kuchenną i delikatnie pocierać suchą ścierką. Pamiętajmy, że patelnie żeliwne charakteryzują się wrażliwością na zbyt gwałtowne zmiany temperatur, dlatego też nie wolno ich pod żadnym pozorem schładzać zimnym strumieniem wody w momencie, gdy patelnia jest nagrzana. Patelnie z żeliwa emaliowanego są bardzo trwałe i odporne na wysokie temperatury. Można smażyć w nich praktycznie wszystko i w każdej temperaturze. Warto wiedzieć, iż korzystanie z żeliwnych patelni jest w pełni bezpieczne, ponieważ do ich produkcji nie używa się żadnych niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych substancji i procesów chemicznych.

Patelnia stalowa

Patelnie te zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej, są bardzo trwałe i odporne na wszelkie zarysowania. Dlatego też używanie ostrych narzędzi kuchennych do obracania np.: mięsa możemy wykorzystywać bez obaw. Stalowe patelnie, w odróżnieniu od np.: żeliwnych, można myć w zmywarce, to na pewno ucieszy przyszłego kupca. Niestety bardzo wolno się nagrzewają, ale nagrzane długo trzymają i rozprowadzają ciepło. Na patelniach stalowych należy smażyć z wykorzystaniem tłuszczu, gdyż nasze jedzenie mogłoby przywierać.

Mówi się, że patelnia ta należy do jednej z najtrudniejszych. Na początku użytkowania może powodować problemy. Patelnie te mogą, ale nie muszą mieć powłoki. Te bez powłoki są praktyczne i uniwersalne, natomiast producenci zaczęli wprowadzać na rynek patelnie z powłoką, odchodząc nieco od tradycyjnej stali, gdyż smażenie dla niektórych było problematyczne.

Jeśli zakupimy patelnię bez powłoki nieprzywierającej, to należy jej nie przegrzewać powyżej 250 stopni Celsjusza. Ponieważ konsekwencją tego, będzie przypalony posiłek.

Na początku zaleca się wykorzystywać taką patelnię, poza duszeniem i smażeniem tradycyjnym na kuchence (do której nasza patelnia musi się przyzwyczaić), do zapiekania w piekarniku, pamiętając, by piekarnik ustawić na temperaturę: 180-220 stopni Celsjusza. Wtedy patelnia ma szansę równomiernie się „nagrzać” i będzie nam lepiej służyć.

Patelnia tytanowa

Od razu kojarzą się z czymś, co trudno „wykończyć”. Patelnie te wyróżnia wyjątkowa wytrzymałość na zarysowania. Na rynku znajdziemy takie, które wykonane są całe z tytanu, ale też tylko z powłoką tytanową. Niestety oba gatunki są bardzo drogie, ale za jakość czasem warto zapłacić. Patelnie tytanowe to zdecydowanie towar z wyższej półki, ale zauważyć można, że w ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się właśnie na nie, z wielu względów. Dlatego cena to ich jedyna wada.

Warto nadmienić, iż patelnie te szybko się nagrzewają, co jest wielkim plusem, ponadto bardzo dobrze przewodzą ciepło, a jedzenie do nich nie przywiera. Do smażenia na takich patelniach użyć można zdecydowanie mniej tłuszczu. 

Na co jeszcze zwracać uwagę podczas zakupu?

  • kształt – najczęściej wybieramy patelnie okrągłe, ale od dłuższego czasu spotkać można np.: kwadratowe, są bardzo stylowe;
  • rozmiar – te standardowe patelnie mają od 20-28cm. Patelnia taka będzie wystarczająca, jednak gdy mamy wieloosobową rodzinę i zależy nam na czasie, warto zastanowić się nad nieco większym rozmiarem. Warto dodać, iż większe patelnie przydadzą się nam również  na przykład na imprezy okolicznościowe czy spotkania ze znajomymi. Uważam, że warto mieć i mniejszą i większą;
  • ciężar – jak wiadomo, solidna patelnia, to ciężka patelnia. Lekkie patelnie zazwyczaj mają dużo cieńsze dno oraz ścianki, co spowodować może liczne odkształcenia;
  • grubość dna – jest bardzo istotna dla dobrego oddawania ciepła oraz równomiernego nagrzewania się. Im dno naszej patelni jest grubsze, tym potrawy powinny mniej przywierać;
  • głębokość – w zależności do czego potrzebujemy patelnię, np.: na głębokich gorzej będzie się omleta, dlatego warto zdecydować się na dwa rodzaje - nieco płytszą oraz głęboką;
  • wykonanie – należy sprawdzić, czy mocowanie rączki jest solidnie wykonane, gdyż szybko okazać się może, że dokonaliśmy złego wyboru;
  • inne możliwości – np.: wyciąganie rączki, co umożliwi nam wykorzystanie patelni w piekarniku. Obecnie mamy patelnie ze znanej firmy z funkcją, która podpowie nam, że patelnia jest odpowiednio nagrzana i gotowa do użycia, co też jest fajnym gadżetem;
  • producent – przed zakupem warto poczytać w internecie, jakiego producenta polecają użytkownicy, to na pewno pomoże dokonać nam wyboru. Ci znani producenci spełniają z góry narzucone normy jakości i bezpieczeństwa użytkowania. Natomiast patelnie mniej znanych lub nieznanych mogą się okazać kiepskiej jakości.

Wniosek

Dobra patelnia to klucz do dobrze przyrządzonej potrawy. Niezwykle ciężko sobie wyobrazić duszenie czy smażenie bez tego naczynia. Zatem kupując patelnię, czeka nas ciężki wybór, gdyż musimy zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z jakiego została wykonana, ale też na jej trwałość i zastosowanie. Jeśli nie mamy wielkiego zastrzyku pieniędzy, warto zastanowić się nad patelnią ceramiczną. Jedzenie do niej nie przywiera, szybko się nagrzewa i jest odporna na wysokie temperatury, ponadto jest łatwa w myciu, ale nie nadaje się do mycia w zmywarce i nie wszystkie patelnie ceramiczne nadają się do użytku na płytach indukcyjnych. Patelnie żeliwne również są bardzo dobrym wyborem. Długo trzymają ciepło, ale długo się też nagrzewają i nie można ich myć w zmywarce. Ponadto są bardzo dobre dla osoby gotującej, gdyż są wielofunkcyjne.

Jeśli mamy spory zastrzyk gotówki i chcielibyśmy kupić dobrej jakości patelnię, warto zainwestować w patelnię tytanową, o ile odpowiednio ją wykorzystamy. Jeśli w kuchni przebywamy dość rzadko, to inwestycja w patelnie tytanowe będzie nieekonomiczną inwestycją.

Wybór jest ciężki, sugerując się nie tylko ceną, ale też wykonaniem danej patelni i jej jakością. Warto również dopytać o dodatkowe funkcje, które mogą być ciekawym dodatkiem.

Podsumowanie

Jak zauważyć można, rynek patelni jest bardzo rozbudowany, co za tym idzie, kupujący mają szerszy, ale też trudniejszy wybór. Mamy do wyboru różne kształty, materiały, z jakich są wykonane, płytkie, głębokie, wielkie, małe, ale i tak w dużej mierze kierujemy się marką i budżetem, jakim dysponujemy.

Dlatego też najlepsza patelnia to taka, która spełnia nasze wszystkie oczekiwania.