GAINERY W PRAKTYCE ( Z SERII „BEZ SCIEMY") „Stale rozwijający się rynek suplementów oferuje niezwykle bogatą ofertę produktów. Poruszanie się w tak rozległym asortymencie i dokonanie właściwego wyboru, stanowi nie lada problem nawet dla doświadczonego sportowca, nie wspominając o amatorsko ćwiczących pasjonatach sportu i zdrowego stylu życia." [...]
[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
[...] batony, pragnienie zaś najlepiej gaszą słodkie napoje albo piwo. A jakże, pamięta się również o zdrowiu obywateli! Od lat wmawia się nam, że masło roślinne, zawierające tłuszcze nienasycone, jest zdrowsze od tradycyjnego, w którego skład wchodzą zwierzęce tłuszcze nasycone. Ale aby olejowi roślinnemu nadać konsystencję maślanego żelu, należy [...]
[...] słownika PWNu to "środki spożywcze. o dużej wartości odżywczej i dietetycznej; mają postać mączek, syropów, past i granulek; bogate w określony składnik, np. białka, tłuszcze, witaminy, substancje mineralne." Przekładając tą definicję na język ludzi odżywkami nazywamy jedzenie w formie sproszkowanej. Generalnie występuje kilka typów [...]
[...] aerobowych. Miał szybką przemianę materii; starał się jak mógł o przyrosty masy. Jakiekolwiek ćwiczenia aerobowe powodowały spadek masy mięśniowej. Miał czasem wrażenie, że tłuszcze spala szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił na wadze. Zrezygnował więc z treningu aerobowego, ponieważ starał się [...]
Witam, był już post o gainerach, więc postanowiłem sie trochę wysilić i zrobić zestawienie znakomitej większości białek dostępnych na rynku. Nie reprezentuje żadnej firmy, białka są ułożone alfabetycznie, jestem obiektywny, mam nadzieję że nie wkradł się żaden błąd, zapraszm do czytania. Myślę że ten post pomoże szukającym odpowiedzniego dla [...]
[...] posiłkami przed i po treningu nie powinna być dłuższa niż 3-4 godziny. W zależności od stosowanej diety posiłki okołotreningowe powinny być uzupełniane o węglowodany i/lub tłuszcze. Niezbędność węglowodanów w tych posiłkach jest w tej publikacji kwestionowana. W sumie słusznie, biorąc pod uwagę wyniki dostępnych badań. Dla jasności nie ma mowy [...]
[...] słownika PWNu to „środki spożywcze. o dużej wartości odżywczej i dietetycznej; mają postać mączek, syropów, past i granulek; bogate w określony składnik, np. białka, tłuszcze, witaminy, substancje mineralne." Przekładając tą definicję na język ludzi odżywkami nazywamy jedzenie w formie sproszkowanej. Generalnie występuje kilka typów [...]
[...] mianem fruttti di mare muszą często (kilka razy w tygodniu) gościć na stołach osób odżywiających się zgodnie z regułami tego wariantu zdrowej diety. Jeśli chodzi o tłuszcze, to w basenie Morza Śródziemnego króluje oliwa z oliwek U nas z powodzeniem może być zastąpiona przez olej słonecznikowy, sojowy oraz rzepakowy. Ten ostatni [...]
wiek 20 waga 100kg Biceps lewy 41,5 prawy 41,8 klatka udo 63,5cm łydka 42cm pas 104cm załamany jestem Wymiary z przed 3min. staz treningowy ok 1,5 roku z przerwa 3mc lat najblizszy cel sportowy : odrobic straty,zbudowac dobrą masę a w finałowej fazie wyciąć się co nieco.To tak w skrócie przedewszystkim moim celem jest powrot do formy która [...]
[...] mawia Willett, podstawowe przesłanie nowego sposobu zdrowego żywienia brzmi: "jedz, pij i bądź zdrowy". Mamy też koniecznie pamiętać, że węglowodany są równie groźne jak tłuszcze. Od lat 60. minionego wieku wiadomo, że tłuszcze nasycone zawarte w czerwonym mięsie i nabiale podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają chorobie wieńcowej. Pod [...]
[...] w mięśniach i wątrobie są źródłem energii w warunkach niedostatecznej podaży węglowodanów i białek przy stosowaniu diety Tłuszcze: - jeden gram tłuszczu zawiera 9 kalorii, - tłuszcze są głównym materiałem zapasowym, z którego czerpie się energię, - tłuszcze są źródłem energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym, - tkanka tłuszczowa [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] się być zdolna do zapobiegania atakom przez wszelkie formy raka, podczas gdy druga książka “ Jedz tłusto i chudnij" doktora Ryszarda MacKarness’a - proponuje dietę bogatą w tłuszcze dla zmęczonych próbami utraty wagi według zasady “listka sałaty". Na początku jest trudno dopatrzyć się związku pomiędzy tymi dwoma, tak bardzo różniącymi się [...]
Dzień dobry. Wpierw chciałbym napisać, że na forum jestem nowy, a na układaniu diety kompletnie się nie znam. Przeczytałem kilka poleconych linków i wysłuchałem porad od paru znajomych którzy stosunkowo znają się zarówno na diecie jak i ćwiczeniach, więc podzielę się tym co do tej pory się dowiedziałem. Proszę uprzejmie o uzupełnienie tych [...]
[...] Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o zdrowotnych właściwościach białka sojowego które to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce [...]
[...] z nich to chociażby fakt, że dostarczają ponad dwa razy więcej energii, niż węglowodany, czy białko. Są również źródłem witamin A,D,E,K. Do produktów zawierających zdrowe tłuszcze należą: (oleje roślinne np. rzepakowy, lniany, oliwa; nasiona, orzechy, jaja, ryby). Niezdrowe tłuszcze to na przykład tłuszcze utwardzane, które są ładowane do [...]
[...] z porcją aminokwasów połączenie to doskonale wprowadza organizm w stan anaboliczny a taki jest właśnie cel diety - udział makroelementów wygląda następująco: białko: 47g tłuszcze: 13g węglowodany: 140g kaloryczność: 865ckal 2) jogurt 500ml + 2 duże banany - posiłek ten zazwyczaj trzeba zjeść albo w pracy albo na uczelni/w szkole, jest bardzo [...]
[...] co do tego, że prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna [...]