[...] na diecie. Powinna być ona kompleksowa, zawierać spore ilości białka (na pewno nie mniej niż 2g białka na jednak kg masy ciała, dobrej jakości węglowodany oraz zdrowe tłuszcze, których nigdy nie powinno zabraknąć osobie trenującej siłowo. Mając to na uwadze, warto przeczytać poniższy artykuł: "Dieta na masę: Co jeść na masę?" [...]
[...] Kolejna sprawa to proporcje makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze). To jest coś co możesz śmiało w trakcie diety modyfikować, ale trzeba sobie ustawić jakiś punkt wyjścia. Na początek przyjmij 30% kalorii z białka, 15-20% z [...]
[...] Białko podczas redukcji tkanki tłuszczowej utrzymuje masę mięśniową, wspiera regenerację, nadaje uczucie większej sytości, gdyż trawi się nieco dłużej niż węglowodany i tłuszcze. Spalacz tkanki tłuszczowej - przyspiesza tempo przemiany materii, podnosi termogenezę organizmu oraz tłumi łaknienie, dzięki czemu nie odczuwamy nieustającego [...]
[...] majonez. Są to nie generujące wzrostów cukru (nie generują „obsługi” cukru w organizmie) produkty. Optymalni mają niskie poziomy własnej insuliny. Jadane tłuszcze (smalec, majonez, oliwa z oliwek, olej palmowy, kokos czy inne) nie uaktywniają szlaku produkcji glukozy. To uaktywnione szlaki powodują „trwanie w [...]
[...] potrzebuje dana osoba. Ale kiedy dochodzimy do tłuszczu, to jest to jedna wielka niewiadoma dla nauki, o jakim tłuszczu mowa. Mamy dla tłuszczu tylko dwie nazwy, nazywamy go tłuszczem lub olejem. Eskimosi mają dziesiątki nazw dla śniegu, a wschodni Indianie mają tyle samo dla curry. Powinniśmy mieć dziesiątki nazw dla tłuszczy, ponieważ różnią [...]
[...] można porównać organizm, który sportowiec powinien traktować jak świątynie. A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych ponieważ [...]
[...] najodpowiedniejszym produktem spożywczym nie tylko dla kulturystów. Niska zawartość błonnika, witamin, znaczący udział cukrów, sztucznych polepszaczy oraz spożywanie wraz z tłuszczem (masło, margaryna) sprawiają, że u przeciętnego kulturysty-amatora pieczywo nie powinno występować w więcej niż 1-2 posiłkach dziennie. Oczywiście preferowane jest [...]
[...] np. ważysz 100kg i masz 20% tłuszczu zapisz 80kg, mnożymy to przez dwa i mamy dzienną ilość białka w gramach które musisz spożywać. Resztę twoich kalorii stanowić będą tłuszcze. Tu własnie jest ten "paradoks", musisz jesć tłuszcz żeby splać tłuszcz, nie ma innego wyjścia Samopoczucie na takiej diecie jest wspaniałe, choć pierwsze [...]
[...] gliceryny. E432-436 Rodzina estrów polioksyetylenów sorbitanowych kwasów tłuszczowych: laurowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i trójsearynowego. Są to modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. E440a Pektyna naturalna. Plisacharyd o dużym ciężarze cząsteczkowym występujący w wielu owocach. Na przykład około 15% wytłoków [...]
kurde qazar czepiasz sie dla wiekszosci osob istnienie roznych frakcji lipoprotein to czysta magia . Kwoli wyjasnienia: Nie ma zlego i dobrego cholesterolu, jest jeden, jedyny cholesterol, ktory ewentualnie mozna podzielic na egzogenny (dostarczany z pokarmem) i endogenny, ktory wytwarza watroba. Istnieja jednak rozne formy transportu cholesterolu [...]
[...] naszemu organizmowi zaszkodzić aniżeli pomóc. Odpowiedni poziom glukozy we krwi ma ścisły związek z metabolizmem białek i tłuszczów – przy niskim spożyciu węglowodanów tłuszcze nie mogą być całkowicie spalane, a to prowadzi do powstawania i gromadzenia się w organizmie związków ketonowych, a w efekcie może doprowadzić do kwasicy. Przy [...]
[...] (kwiaty i ziele), regulują przemianę materii, zapobiegają powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej oraz powstawaniu zastojów żółci, regulują pracę wątroby (zapobiegają stłuszczeniu -działanie lipotropowe i marskości), trzustki i pęcherzyka żółciowego, zwiększają poziom hemoglobiny, liczbę krwinek czerwonych i białych we krwi (działanie pewne [...]
To nie są daleko idące wnioski a cytat z wiki: " Odkryto, ze tłuszcze oleinowy (w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega 9) sprzyjają rozwojowi raka podobnie, jak również niektóre tłuszcze wielonienasycone omega 6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego).(...) Tłuszcze wielonienasycone omega 6 przy niedostatku tłuszczów [...]
Chodzi o to, że IF oznacza zwykle 8 godzinny okres karmienia i wiemy, że jest to efektywne. Rozkład posiłków w IF zwykle wygląda z grubsza tak: 1. bialko, ww, tluszcze 2. bialko, ww, tluszcze 3. bialko, tluszcze A co jesli bym skrocil ten okres do powiedzmy 4 godzin? I co, jesli bym przyjal 90% tego bialka w 1 duzym posilku, czy daloby to podobne [...]
[...] Z tym, że ja najczęsciej tak jadam :). Hmmmm... Przyjmująć 2g białka na dzień wychodzi mi 460 kcal czystego białeczka (czyli więcej jak dotychczas). Co z resztą, jak tłuszcze w stosunku do węgli?? 0,5 g tłuszczu na kg?? i reszta węgle? I co z zupami. Jak widzę na razie większość dietek jest "na sucho", czy zupy są dozwolone?? I [...]
Coś Ci się pomyliło. Podczas w/w procesu powstają tłuszcze trans, powstają a nie zamieniają cały tłuszcz w danym produkcie w izomery trans. Są procesy, dzięki którym ilość tych tłuszczy jest mniejsza. W margarynach twardych masz najwięcej tłuszczy trans bo 25% ogólnej zawartości kwasów w nich. W margarynach miękkich masz 1% zaś w maśle 5% Jeśli [...]
[...] zawartości izomerów trans w niektórych margarynach polskich do 2%. Najlepsze efekty prozdrowotne osiąga się zastępując masło i "twarde" margaryny oraz inne tłuszcze zwierzęce naturalnymi olejami roślinnymi oraz margarynami "miękkimi" zawierającymi niewielkie ilości izomerów trans. To chyba ponad 60% trans jest tylko w [...]