Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] (jesz mniej, niż potrzebujesz). Wbrew temu popularnemu mitowi, można pościć przez większość dnia, jeść od 18:00 do 22:00 i… chudnąć. „Jeśli zamienisz węglowodany na tłuszcze, to schudniesz” Jest odwrotnie. Duża nadwyżka węglowodanów jest, choć w pewnej części, utylizowana (wg badań w 15%-25%). Z kolei dla przeciętnego człowieka tłuszcze [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] czynników, które mogły mieć wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa dla zdrowia (jeśli nie są to tłuszcze trans). Nawet tłuszcze nasycone, uważane przez dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki [...]
[...] tkwi w owocach i warzywach. Kolejne osoby całe zło współczesnego świata widzą w „chemii”. Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż niektórzy autorzy twierdzą, że celowo obrano tłuszcze, jako „wroga układu sercowo-naczyniowego”. Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka [...]
[...] opinii publicznej jest aktualizacja wytycznych dietetycznych, aby przyznać, że tłuszcz nasycony w diecie nie jest złoczyńcą, jak kiedyś uważaliśmy. Podsumowanie Strach przed tłuszczem nasyconym nie jest racjonalny, ale to nie znaczy, że można się nim opychać. W nadmiarze szkodzi nawet woda. Nie ma żadnych dowodów na to, iż umiarkowane spożycie [...]
Nawet robiąc tzw. masę, nikt nie chce doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Przejście na dietę z dodatnim bilansem kalorycznym stwarza ryzyko, że zjadane przez nas kalorie trafiają do różnych tkanek organizmu, niezależnie od tego, czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
[...] zamieszczonym w serwisie Youtube „Budowa masy na diecie tłuszczowej. Jej wpływ na hormon wzrostu, anabolizm, insulinę”, Robert Piotrkowicz stwierdził, iż „spożywając tłuszcze zwierzęce nie ma możliwości otłuszczenia się”. Nie jest to zdanie wyrwane z kontekstu! Piotrkowicz jest jednym z bardziej znanych profesjonalnych kulturystów, więc [...]
[...] ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
[...] do 4 st. C, a podgrzany w mikrofalówce dopiero przed podaniem. Ryż go szybkiego przyrządzenia serwowano od razu. To nie są identyczne warunki. Niemniej moim zdaniem, tłuszcze (głównie jednonienasycone i wielonienasycone) są zdrowsze, nie powodują huśtawki glikemicznej i insulinowej. Tak to prawda, gorzej stymulują odczuwanie sytości, [...]
[...] właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. Węglowodany dostarczały 45% całkowitej energii. W grupie tłuszczów nasyconych [...]
[...] ich zawartością. Występują one przeważnie w kiepskiej jakości margarynach, słodyczach produkowanych na masową skalę, czy słonych przekąskach i fast-foodach. Czy utwardzone tłuszcze są bezpieczne? Technika utwardzania tłuszczy liczy sobie już ponad 100 lat, jednak właściwości zdrowotne tego procesu szczegółowo opisane zostały dopiero w XXI [...]
[...] EPA. W jednym z badań kwasów omega-6 w jajkach było od 29 do 32 razy więcej, niż kwasów z grupy omega-3. Prawidłowe proporcje miały jajka od kur karmionych nasionami lnu lub tłuszczem pochodzącym od ryb (kwasów omega-6 było tylko 2.75 do 3.33 razy więcej, w porównaniu do omega-3). Najgorsze źródła tłuszczów Np. olej palmowy czy słonecznikowy. [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] ono tak sycące i potrafi zaspokoić głód nawet na kilka godzin. Ile kalorii ma białko? Tyle, ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie [...]
[...] dodatku do jogurtów, musli czy deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz [...]
[...] zmniejszony pobór glukozy stymulowany insuliną i zmniejszenie masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i [...]