[...] w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i innych. -dodatki witaminowo-mineralne: [...]
[...] te. Też tak myślałem będąc w Twoim wieku. Myliłem się. BCAA do treningu, ja rozpuszczam 40 gramów i to wypijam w ciągu treningu. No i oczywiście odpowiednia podać dobowa białka i dobrych tłuszczów oraz węglowodanów. Tez ostatnio wdrozylem BCAA no i bialka. Tylko ostatnio troche czytam i wychodzi na to ze chyba zle robilem wszytko robiac [...]
Cześć! Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, zachęcałbym do spędzenia dwóch tygodni w zerowym bilansie kalorycznym, w trakcie których zrobisz sobie roztrenowanie. Pamiętaj o odpowiednim rozbiciu makroskładników: Poziom tkanki tłuszczowej pozwala na wejście na masę, także możesz spokojnie zacząć budować przez dodanie, po wspomnianych wyżej dwóch [...]
[...] składające się z jaj, nie powtarza się częściej niż 2, max 3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni wybierz coś innego, ale także bazujące na produktach o wysokiej zawartości białka, np. chudy ser, ryba, owsianka z odżywką białkową. Nie jestem zwolenniczką przekąsek między posiłkami, ale w Twoim przypadku ta przerwa jest wyjątkowo długa. Zatem, [...]
Cześć! Trening mięśnie brzucha nie musi być ani do tak zwanego "palenia", nie nie musi mieć 10 serii w każdym treningu. Jeżeli wykonujesz ćwiczenia wielostawowe jak: - przysiady ze sztangą, - martwe ciągi, - wyciskania nad głowę, to nie musisz mocno katować brzucha. Wystarczy 5 minut solidnej pracy, osobiście lubię robić deskę z obciążeniem w [...]
[...] a nie ogólna sprawność i poprawa wyników sportowych. A teraz co do samych obliczeń. Skoncentruj się przede wszystkim na kaloriach, a w drugiej kolejności na poziomie białka w diecie. Tłuszcz utrzymuj na poziomie 1-1,5 g na każdy kilogram masy ciała, a ilością węglowodanów dopełniaj kalorie. Węglowodany niech stanowią całą resztę i nie [...]
[...] w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i innych. -dodatki witaminowo-mineralne: [...]
[...] zapotrzebowanie energetyczne: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
[...] http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
Przede wszystkim warto sprostować pytanie, serwatkę czy białko serwatkowe? Serwatka to poł-produkt do produkcji białka serwatkowego. Serwatka białkowa nie jest produktem, który nadaje się do stosowania przez osoby aktywne, a już na pewno nie przez osoby, którym marzy się poprawa sylwetki. Serwatka zawiera przede wszystkim cukier mleczny, który [...]
[...] Czy mleko jest zdrowe?" https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/Mleko%2C_testosteron_i_p%C5%82odno%C5%9B%C4%87._Czy_mleko_jest_zdrowe_-a4115.html O ile białka mleka są wartościowe dla osoby trenującej, no bo przecież najchętniej stosowane odżywki białkowe pochodzą właśnie z mleka, to wymieniona wyżej ilość zawartego tam [...]
[...] 5% i działaj, aż nie dojdzie do stagancji (nie będziesz schodził z wagi) i wtedy znów odejmij 5% kalorii. W tym wszystkim ważny jest też podział na makroskładniki: 2-2,5g białka na kg masy ciała, minimum 30% kalorii z tłuszczu i reszta z węglowodanów. Do wcześniejszego odejmowania kalorii dodam, że na początku powinieneś odejmować głównie z [...]
[...] dobrze zaplanowane. Najczęstszym problemem jest brak diety lub posiadanie czegoś na kształt diety. Wiele osób myśli, że jeśli zmieni nawyki żywieniowe, będzie jadło więcej białka i warzyw to nagle sylwetka się poprawi. Niestety tak łatwo nie ma. Dieta, na której chcemy budować masę mięśniową musi być po prostu bardzo dobra. Nie tylko ma [...]
siemka: 1. Jeśli już spożywasz odpowiednią ilość białka, to nie ma potrzeby dodatkowo brać aminokwasów, jezeli mowimy stricte o ich funkcji odzywczej. Jednak stosowanie amin w formie wolnej to nie tylko dzialanie typowe jak np zjedzenie bialka. zwiekszona ilosc np eaa/bcaa moze miec wplyw na obnizenie bolesnosci miensiowej, podtrzymanie poziomu [...]
Wspomniane przez Ciebie aminokeasy warto przyjmować, natomiast nie jest to skorelowane bezpośrednio z ilością przyjmowanego białka. Glutaminę warto przyjmować dla wsparcia jelit, natomiast leucyna jest aminokwasem odpowiadającym za tzw. próg leucynowy, po osiągnięciu którego dochodzi do uruchomienia procesów syntezy białek mięśniowych, kiedyś [...]
[...] nie spada wtedy zredukuj kalorie o około 200. Zapewne wiesz jak ważne jest rozbicie kalorii na odpowiednie makroskładniki. W trakcie redukcji powinieneś spożywać 2-2,5g białka na każdy kilogram masy ciała w Twoim wypadku to będzie między 145-180g. 30% kalorii jakie dostarczasz powinno pochodzić z tłuszczu, zapewni Ci to utrzymanie [...]
Zdecydowanie jednym z najlepszych wybór będzie zakup topowego białka od marki SFD Nutrition WPC PROTEIN PLUS https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Wpc_protein_plus-opis3653.html Ogromnym plusem jest świetna jakość oferowanych odżywek w bardzo atrakcyjnych cenach. Do wyboru mamy w tej chwili 50 smaków. Każdy znajdzie coś dla siebie, od [...]
Czy porporcje, które podał Ellis są również odpowiednie dla kobiet?? Mam ten sam problem, jeśli chodzi o układanie diety, tyle ze w mojej wychodzi bardzo mało tłuszczy-0,5gr przy założeniach 2gr białka i 3gr węgli.
Dobra, to ja już wiem w czym tkwił mój problem. Tylko mi się wydawało że miałem dobrą dietę, w końcu po 5 miesiącach zobaczyłem że jadłem 500g węglowodanów dziennie, i zaledwie 100g białka, a tego białka przy 90kg potrzebuje znacznie więcej. Myślę że od dzisiaj będe już rósł.
Pomijając słaby trening, napisałeś, że znalazłeś przyczynę, mianowicie twierdzisz, że jadłeś 500g węglowodanów dziennie i tylko 100g białka. Ja stwierdzam, po tym zdaniu, że nie tylko masz braki w wiedzy nt treningu, ale i odżywiania. Co Ty jesz w ciągu dnia? Sam ryż i makaron? Mięsa w ogóle nie jesz? Z samych tych produktów by Ci się te 100g [...]