[...] mogą odżywiać niepożądane szczepy bakterii, które mają wpływ na środowisko jamy ustnej. Dieta ketogeniczna Jeśli ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej)/dziennie tłuszcze staną się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, a [...]
[...] z pewnością o kuloodpornej kawie, która swego czasu była bardzo popularnym, pobudzającym napojem. A czy piliście tzw. FAT-water? Sama nazwa sugeruje, że to woda z dodanym tłuszczem. Promowany jest, jako bezcukrowy napój wspomagający spalanie kalorii, zawierający łatwo dostępną energię oraz wydajniejsze nawodnienie. Wszystko za sprawą [...]
Czego potrzebujemy: 250 g mąki - ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Istnieje tu wiele pytań, dlatego z wydawaniem ostatecznych sądów należy poczekać na większą liczbę badań. Chwilowo potwierdza się, iż do budowania masy lepsza jest dieta [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
Ludzie nie lubią ciężko trenować. Przekroczenie progu mleczanowego wiąże się z rosnącym dyskomfortem (zakwaszeniem mięśni, zmęczeniem układu nerwowego i bólem). Pośrednio można używać pomiaru tętna również do monitorowania intensywności treningu siłowego. Jeśli nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
[...] sylwetkę. W badaniach naukowych zarówno młodzi mężczyźni, jak i kobiety preferowali nienaturalnie odtłuszczone sylwetki (bardziej, niż wynosi dolna granica normalnego otłuszczenia ustroju w danej grupie wiekowej). Ile energii na 1 kg tłuszczu podskórnego? Jedne grupy naukowców podają, iż kilogram tłuszczu zmagazynowanego w ustroju ma 7000 [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, prawdopodobnie te same osoby podniosłyby wielki krzyk, gdyby zabroniono sprzedaży napojów [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]