[...] jeśli wyniki są normie. Jeśli ktoś ma bardzo wysokie stężenie prolaktyny, może to oznaczać guza (gruczolaka przysadki), raka z przerzutami do przysadki mózgowej, niedoczynność tarczycy, PCOS, nadmierny stres lub wysiłek fizyczny itd. Do chwili obecnej niejasny jest związek melatoniny i prolaktyny, a wyniki eksperymentów są sprzeczne. [...]
[...] będą tylko i wyłącznie produkty pochodzące ze świata roślinnego. Jest to bardzo skrajny rodzaj wegetarianizmu, gdyż nie znajdziemy w takiej diecie nawet produktów mlecznych, czy też jaj. Tego typu dieta najczęściej charakteryzuje się wysokim udziałem węglowodanów, bo pamiętajmy, że w ogólnym przekroju, rośliny zawierają ich sporo, a produkty [...]
[...] może kiedyś okaże się, iż warto podawać go stosującym SAA. Wielu naukowców (np. Tom Hildebrandt i wsp.) próbuje wykazać, iż SAA są niebezpieczne i można się nimi zatruć, po czym stwierdzają, iż „nie odnotowano przypadków zatrucia SAA u ludzi”. Wpływ na poziom agresji Wielu naukowców łączy SAA z agresją, bazując na zachowaniach gryzoni, ale nawet [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
Progresja jest sposobem zwiększania trudności ćwiczeń. Nie musi polegać wcale na zmianie ciężaru roboczego. Może dotyczyć objętości, sposobu wykonania ćwiczeń (tempo, pauzy) czy dodaniu dodatkowego utrudnienia (np. przysiady przed wybiciem sztangi na unik czy na nożyce). Mimo wielu dobrych publikacji dostępnych na rynku, wydaje się, iż większość [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] partia trenowana 1 x w tygodniu. O ile w przypadku hipertrofii to całkiem dobre rozwiązanie, o tyle słabo nadaje się do rozwijania siły. Wielu naukowców próbowało ustalić, czy lepszy jest częstszy czy rzadszy trening. Niestety w grę wchodzi tu za dużo dodatkowych czynników, takich jak objętość i intensywność sesji oraz wiek, stopień [...]
[...] to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Główną przyczyną śmierci z powodu nowotworów jest pojawienie się opornego na terapię przerzutu. Jak się okazuje, w środowisku organizmu na przerzuty ma wpływ m.in. stres emocjonalny oraz podniesiony poziom kortyzolu. Dlaczego? Gdyż kortyzol działa immunosupresyjnie, a podobnego rodzaju leki stosowane po przeszczepach narządów znacząco zwiększają [...]
[...] zwiększenie ryzyka raka okrężnicy i(lub) odbytnicy oraz raka gruczołu krokowego”. Nie, po prostu warto się dobrze zastanowić, zanim sięgniemy po długotrwale smażone czy grillowane mięso, szczególnie czerwone. Skażenie mięsa nielegalnymi środkami jest rzadko spotykane, szczególnie w UE, pozostają pytania o wpływ na zdrowie przemysłowych [...]
[...] 6141 (10,8%), jazda na snowboardzie 3,194 (5.6%), jazda na nartach, saneczkarstwo, rugby, baseball, siatkówka, rodzaj gry w hokeja. Próżno szukać tutaj trójboju, dwuboju czy kulturystyki. A przecież podnoszenie ciężarów trenują nawet 12-14 latkowie, a w grupie 18-latków spotyka się imponujące ciężary. Przykładowo, w kategorii wiekowej do 18 [...]
Niektórzy ludzie twierdzą, że gdy przestanie się ćwiczyć, to od razu się utyje. Jest to z gruntu błędny i bezsensowny pogląd. Zresztą, większość ludzi ma tego typu mgliste pojęcie o zjawiskach występujących w trakcie treningu (adaptacje, hipertrofia) i po jego porzuceniu. Jeszcze inni sądzą, że „mięśnie mogą się zamienić w tłuszcz” lub odwrotnie. [...]
[...] analizowane produkty, znacząco przekraczały normy jakościowe zawartości żelaza wyznaczone dla olejów. Podsumowanie Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany czy słonecznikowy mogą być skażone rozmaitymi metalami. Jednak większość olejów nie jest skażona, a te, w których występują zanieczyszczenia, nie zawierają aż tak [...]
[...] próg przemian anaerobowych). Z pewnością długotrwałe podawanie dużych dawek rhGH (słyszy się o dawkowaniu w kulturystyce przekraczającym 40 IU dziennie) może niszczyć serce oraz wpływać negatywnie na glikemię (wywoływanie cukrzycy). Śmierć legendy Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] danych, manipulację publikowanymi treściami oraz powielanie nieprawdziwych poglądów, hipotez i zwykłych urojeń. „Ale przecież w Internecie pisali, że testosteron leczy raka prostaty” No tak, bo jakiś człowiek zamieścił kłamliwe tłumaczenie fragmentu danych. Oryginalne badanie Benjamina A. Teply i wsp. opublikowano 29 września 2016 r. [...]
Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu, to odpowiedź brzmi: TAK. Należałoby od razu dodać „ale” … gdyż sprawa nie jest wcale taka prosta. Niestety bardzo często naukowcy posługują się osobami niewytrenowanymi, nieaktywnymi fizycznie, z niedowagą lub otyłymi. Wyniki uzyskane w tej specyficznej grupie nie mają większego przełożenia [...]
[...] swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących z owoców, jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. [...]
[...] szybko rozkładany do nieaktywnych metabolitów wskutek oddziaływania dehydrogenazy 3-hydroksysteroidowej. Historycznie, można szukać jego źródeł aż w latach 30. XX wieku, co czyni go jedną z najstarszych substancji. Prawdopodobnie został opracowany w tym samym czasie, co testosteron propionate (1937), metylowany testosteron (1935), mestanolon [...]
[...] mieć solidną wiedzę naukową.{ Jak jest transportowany cholesterol? Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein (czyli w „opakowaniu”, ze względu na ograniczenia, jakie niesie transport we krwi). Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w postaci frakcji HDL. Cholesterol jest głównym [...]