[...] niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje chorób nowotworowych. Podsumowanie W podsumowaniu [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
[...] pirogronianowa), szczególnie przy wysiłku o dużej intensywności (>82% tętna maksymalnego). Problem może rozwiązać 36-72 h ładowanie węglowodanami, ale nie ma pewności czy to będzie wystarczające, jeśli ktoś planuje sesję interwałową, submaksymalną i maksymalną. Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować [...]
[...] zawodach Mr. Olympia fani zastanawiali się jak zachowa się Phil Heath. Jakby nie patrzeć odniósł on porażkę. Wszyscy z wielkim napięciem czekają na informację, czy nadal będzie startował w zawodach, czy może jednak przejdzie na sportową emeryturę. Nie da się ukryć, że oczekiwania fanów były wysokie i wszyscy liczyli na to, że Heath [...]
[...] strachu i obawy przed wyrażaniem siebie i swoich uczuć oraz do kompleksów i niepokoju. Każdy z nas chce być pewnym siebie, jednak nie każdy wie, jak być asertywnym i stanowczym. Asertywność to bycie świadomym swojego zdania i stawianie siebie na pierwszym miejscu, bez obrażania innych i bez agresji. Asertywność może pomóc Ci w trudnych [...]
[...] są niesłychanie ważnym elementem diety sportowca, a ich znaczenie krytycznie rośnie podczas pracy wielogodzinnej, np. w triatlonie, kolarstwie, pływaniu, w trakcie marszy czy też biegania. Rola węglowodanów podczas i po treningu Odpowiednia podaż węglowodanów po zakończonym wysiłku pozwala na szybszą odbudowę zasobów glikogenu mięśniowego i [...]
[...] wynikają one z podawania nierealnych, kosmicznych dawek środka. Tak samo udowodniono, iż oxandrolone jest groźny dla serca, ma wpływ na samopoczucie, zaburzenia nastroju czy wywoływanie lęku u zwierząt. Problem polega na tym, iż u szczurów naukowcy stosują nawet 472-krotnie większe dawki oxandrolone , niż są spotykane u ludzi! Coraz więcej [...]
[...] zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Ornityna jest jednym z mniej znanych, ale to nie znaczy, iż nieważnych aminokwasów zawartym w różnych produktach spożywczych. Ostatnie badania wykazały, że ornityna jest żywnością funkcjonalną poprawiającą jakość snu i [...]
[...] 10% pacjentów zgłaszających się do lekarza w sprawie dolegliwości związanych z jamą ustną może cierpieć na podobne zaburzenia. Co może pomóc? Celem badania było ustalenie, czy suplementacja witaminą B i cynkiem lub miejscowe płukanie kapsaicyną (0.02%) może pomóc złagodzić poziom bólu/palenia BMS. 89 pacjentom podawano witaminę B i cynk. Z tego [...]
[...] że powinna być zdrowa i prawidłowo zbilansowana, to musi jeszcze zapewniać pewne walory smakowe. Otóż nawet najlepiej skomponowana pod względem zawartości substancji odżywczych dieta nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli przez brak smakowitości potraw posiłki będą pomijane, lub zastępowane czymś „spoza listy”, jak fast food, czy słodkie i [...]
[...] Wytwarzany jest w mitochondriach i reguluje procesy oddychania komórkowego i mechanizmy związane z wykorzystywaniem związków energetycznych przez tkanki. Jest ważnym czynnikiem wpływającym na wytwarzanie ATP niezbędnego np. do prawidłowej pracy mięśni. Pełni również rolę antyoksydacyjną i chroni przed skutkami zdrowotnymi nadmiaru wolnych [...]
[...] Cię zdenerwował i po prostu nie masz nastroju. Niezależnie od powodu, Twój wskaźnik motywacji wynosi zero. W takich chwilach możesz się pokusić o pominięcie treningu, ale czy to naprawdę najlepsze rozwiązanie? Owszem, kiedy mówimy o zmęczeniu po intensywnych tygodniach, to czasami krótka przerwa jest dla nas wybawieniem, jednak często to [...]
Bóle głowy to stosunkowo częsta dolegliwość. Powodują je różne czynniki, m.in. zmęczenie, nieodpowiednia dieta, stres, pogoda i wiele innych. Migrena to z kolei choroba przewlekła, której objawem są napadowe bóle głowy. Mogą im towarzyszyć inne dolegliwości, takie jak mdłości, światłowstręt. Osoby, które często cierpią z powodu bólu głowy, zwykle [...]
[...] diety przez 6 tygodni, 2 tygodniowa przerwa i zamieniano je miejscami. Chciano ustalić, w jaki sposób diety LCHF wpływają na profile lipidowe u dobrze wytrenowanych biegaczy. Osocze pobierano w dniach 4, 14, 28 i 42 i analizowano pod kątem: trójglicerydów (TG), LDL-C, HDL-C, cholesterolu całkowitego (TC), VLDL, glukozy na czczo i hemoglobiny [...]
[...] dnia na posiłki Regularność konsumpcji posiłków w ciągu dnia może przynieść wiele korzyści zarówno w populacjach sportowców, jak i osób stroniących od aktywności fizycznej, czy nawet w populacjach z chorobami przewlekłymi. Odpowiednio ustalony harmonogram dostarczania do organizmu substancji odżywczych może wspomóc budowanie masy, siły oraz mocy [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz w domu, w biurze, magazynie, czy innym miejscu, to prawdopodobnie jesteś narażony na stres. Każdego z nas dotyczy presja terminów, wyzwania, przeciwności losu, problemy ze współpracownikami lub przełożonym. Różnie sobie radzimy ze stresem — część znosi go dobrze, część szuka sposobu, żeby złagodzić jego objawy. [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i makroangiopatii np. miażdżycy) czy raka. Referencje: Rita Rubin i in. Cut Calories, Lengthen Life Span? Randomized Trial [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]