Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] a dowóz energii może zapewnić np. skrobia (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.). Z pewnością nielichą pułapką mogą być pokarmy o dużej wartości energetycznej (np. tłuszcze pokarmowe), nawet jeśli klasyfikujemy je, jako „niesłychanie zdrowe”. W ograniczeniu łaknienia mogą pomóc niektóre leki mające wpływ na wyrzut lub wychwyt zwrotny [...]
[...] glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7,9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływu na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową poprawia dieta o charakterze przerywanego postu, gdzie mamy np. 6-h okno żywieniowe + 18 h [...]
[...] gdyż liczy się całkowity bilans energetyczny. Proteiny są bardzo istotne, ale bez dostarczania odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczów nie osiągniesz sukcesu. Zresztą tłuszcze są niezmiernie istotne dla utrzymania właściwych stężeń hormonów anabolicznych, w tym testosteronu, DHT, estradiolu. Z cholesterolu powstaje pregnenolon, dalej [...]
[...] wiele dni? Po drugie: nie zapominajmy, iż chwilowe podniesienie syntezy białek mięśniowych nic nie da, jeśli dieta kulturysty nie będzie wystarczająco bogata w węglowodany i tłuszcze. „Bogata” to nie znaczy, że po treningu zjemy z aminokwasami 35 g sacharozy, jak w eksperymencie Rasmussena. Cały dzień, regularnie powinny tam pojawiać się [...]
[...] przy tej bogatej w węglowodany, U kobiet węglowodany zapewniały 68.9% energii w trakcie wysiłku przy zwykłej diecie oraz 75.4% przy diecie bogatej w węglowodany, U mężczyzn tłuszcze zapewniały 9.3% energii w trakcie wysiłku przy zwykłej diecie oraz 5.9% przy diecie bogatej w węglowodany, U kobiet tłuszcze zapewniały 25.3% energii w trakcie [...]
[...] dostarczam dużo węglowodanów przed i po treningu. Jednak w ogólnym rozrachunku podaż węglowodanów jest mniejsza. Zwykle uzyskuję deficyt kaloryczny ograniczając węglowodany, tłuszcze lub oba makroskładniki. Jestem zwolennikiem „obcinania” węglowodanów, a sięgania po zasoby tłuszczów na dalszym etapie redukcji”. Oliver, [...]
[...] w badaniach w takich modelach żywieniowych: podaż energii wynosiła od 1350 kcal do 2080 kcal dziennie, rozkład makroskładników: proteiny dostarczały od 24 do 28% energii, tłuszcze od 27% do 41%, z kolei węglowodany od 32% do 40%, spożycie błonnika wahało się średnio od 22 g do 34 g dziennie. Może być to dieta dostarczająca więcej tłuszczów, [...]
[...] z tłuszczu podskórnego, wisceralnego, zgromadzonego w mięśniach, glukozy we krwi i glikogenu mięśniowego. Trening siłowy bezpośrednio zużywa węglowodany, ale pośrednio także tłuszcze (w okresie po zakończeniu treningu, zjawisko wyjaśniam w dalszej części tekstu). Na początek kilka terminów potrzebnych do zrozumienia dalszej części materiału. RER [...]
[...] kuchni. Ale o tym za chwilę. Podsumowanie Ani budowanie masy, ani redukowanie tkanki tłuszczowej nie są łatwe i przyjemne. Bardzo często swoją masą, siłą oraz „docięciem” (odtłuszczeniem ciała) chwalą się osoby będące połowę życia na cyklu dopingowym. Dyscypliny siłowe często wybierają osoby mające znakomite predyspozycje (rama kostna, szerokie [...]
[...] i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet wysokobiałkowych Dlaczego dieta Dukana stanowi zagrożenie, nie [...]
[...] SPORT to suplement diety, który ułatwia zrealizowanie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Dawkowanie: porcję witamin zjadamy wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze np. do śniadania 2. Zestaw STANDARD Wersja zestawu standard to zestaw suplementów, który dodatkowo rozszerzony jest o produkty wspomagające działanie samej kreatyny. [...]
[...] szkodliwa – wywołuje syndrom metaboliczny, nietolerancję glukozy, nadciśnienie, dyslipidemię oraz oporność insulinową. To wszystko prowadzi nie tylko do zwiększonego otłuszczenia ustroju, ale także sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II . Niektórzy badacze sugerują, iż tkanka tłuszczowa wisceralna jest podatna na redukcję (jeżeli u danej osoby [...]
[...] lub kawą bez cukru. Pokarmy bogate w tłuszcz i węglowodany Tak, zgadłeś! To większość wysokoprzetworzonych produktów, imitacji jedzenia nazywanych fast food, gdzie łączy się tłuszcze (w większości nasycone i trans). W jednym z badań dotyczących amerykańskich sieci fast food burgery z serem były głównym źródłem tłuszczy nasyconych i zawierały od [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] Opis przypadku” https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12057/9935’ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Podsumowanie wytycznych American Gastroenterological Association, American Association for the Study of Liver Diseases i American College of [...]
[...] potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w McDonald’s, bo to przecież węglowodany, tłuszcze i proteiny? Co się dzieje, gdy zjadam niewłaściwy pokarm? Co z tym sodem? Czyli jednorazowy wyskok rujnuje moją dietę? Jakie powinienem jeść proteiny? Czy ma [...]
[...] odkładanie się tłuszczów w wątrobie i mięśniach, co hamuje oddziaływanie insuliny w tych tkankach. Insulina nie hamuje lipolizy, a zwiększony przepływ tłuszczu powoduje stłuszczenie wątroby, insulinooporność wątrobową i hipertriglicerydemię. Kwasy tłuszczowe aktywują acetylo-CoA, co ma wpływ na karboksylazę pirogronianową, a dowóz glicerolu [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]