Pierwsze kroki na redukcji. Część! Fajnie, że chcesz zadbać o siebie i swoją figurę. Mając 183cm wsrostu i ważąc 83kg nie jesteś osoba, która powinna chudnąć, ale nie widziałem Cię więc nie jestem w stanie ocenić. Natomiast jeżeli chcesz schudnąć to jak najbardziej usystematyzowane żywienie, czytaj dieta oraz regularny trening zdecydowanie Ci w [...]
Witam , jeżeli Twoja niedoczynność tarczycy jest zdiagnozowana i odpowiednio leczona , gdzie zostały wynormowane hormony tarczycy to nie będzie to miało żadnego wpływu na Twoje postępy treningowe . Natomiast jakość treningów w dużej mierze zależy od dobrego odżywiania a jak nie masz jakiejś szczególnej diety to i powera na siłce będzie brakowało.
[...] Źródła tłuszczu w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów Trening masz tutaj : https://www.sfd.pl/%5BART%5D_Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html Zmieniony przez - flex1976 [...]
Cześć! Przede wszystkim jeżeli jesteś na masie 5 dni, to nie będziesz mieć spektakularny rezultatów. Ba, może się okazać, że przez 2-3 tygodnie nie za dużo się zmieni. Kolejna z rzeczy, to fakt, że nie ma deficytu dodatniego, deficyt to sytuacja, gdy czegoś brakuje, gdy czegoś jest więcej niż powinno, to mamy nadwyżkę. Zatem jeżeli chodzi o masę, [...]
Cześć! Powinieneś podać swoją aktualną wagę, tak aby wiedzieć ile teraz Twój organizm potrzebuje kalorii aby nie przybrać ani nie schudnąć i wtedy dopiero odjąć kalorie aby być na deficycie kalorycznym. Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie skorzystaj ze wzoru dostępnego tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto [...]
[...] w każdym posiłku, a źródłami białka są: chude mięso, ryby, chude sery, jaja, rośliny strączkowe, odżywki białkowe. Oprócz źródeł białka w Twojej diecie muszą znaleźć się tłuszcze oraz węglowodany. Jak wybierać składniki diety, przeczytasz w poniższym artykule. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, to warto także obliczyć swoje zapotrzebowanie. W [...]
[...] to odejmujesz ok 300kcal, http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów
Cześć! Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z odchudzaniem, to zacznij jak Pan Bóg przykazał i oręż w postaci spalaczy tłuszczu zostaw na sam koniec redukcji. Rozpocznij od obliczenia jak dużo kalorii potrzebujesz, możesz skorzystać z poniższego kalkulatora: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko [...]
Witaj! Ogolnie co do jaj caly czas dostajemu rozne wiadomosci odnosnie ich aspektow zdrowotnych w diecie. Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski [...]
Cześć! Po redukcji warto by było wskoczyć na swoje zero kaloryczne na tydzień dwa. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html .
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
[...] nośnik tłuszczowy. Witamina D3, jak i inne rozpuszczalne w środowisku tłuszczowym, w takim też przyswajają się w naszym organizmie. Będzie to więc lepsze rozwiązanie. Mimo wszystko i tak witaminę D3 warto jest stosować z posiłkami zawierającymi tłuszcze. https://sklep.sfd.pl/blog-1/W_jakiej_formie_najlepiej_przyjmowac_witamine_D3-blog901.html
Witam, mam jeszcze jedno pytanie- czy w przypadku d3 jest różnica w wchłanianiu jeżeli są to tabletki lub kapsułki żelowe? Na pewno żelowe wchłoną sie szybciej. Szczerze nie będzie to miałpo większego znaczenia, aczkolwiek warto uwzględnić stosowanie witaminy D w posiłku, w którym spożywamy również tłuszcze.
[...] zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do wieku, płci i ilości aktywności fizycznej. W tym celu korzystamy ze wzoru : http://www.sfd.pl/-t276436.html . Nastepnie dobieramy odpowiednie proporcje makroskładników .W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów.
Cześć! To dobrze, że stosujesz odpowiedni system żywienia, ale nie powiedziałeś nic więcej. Może jesz za mało. Jak potrzebujesz urosnąć to zacznij od obliczenia kalorii jakie Ci są potrzebne do wzrostu. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne znajdzie w linku. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni [...]
[...] osiągnąć w kwestii kształtowania sylwetki powinien pamiętać, że dieta i trening to dwa filary niezbędne. Idealną sytuacją jest gdy zapotrzebowanie na białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne pokrywamy w całości z diety to dla nas byłaby sytuacja, w której z pożywienia zaspakajamy wszystko. Niestety taka idealna sytuacja ma [...]
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać, a nie szacować. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
[...] niedomówień. Białko jest materiałem budulcowym to wie każdy, ale białko nie jest jakiś cudownym składnikiem diety. Układając dietę wszystkie składniki węglowodany, białko, tłuszcze są istotne i trzeba do nich przykładać równie dużą wagę. Przez długi okres treningowy słyszałem różne koncepcje i wartości od 1,2 na kmc po 4g/kmc tylko zwierzęcego. [...]
[...] kurczaku i suchym ryżu, wzbogacając dietę o bardziej kaloryczne pokarmy takie jak tluste mięsa, nabiał i ryby zawierające pewną ilość tłuszczu, całe jaja, orzechy, migdały, tłuszcze roślinne i zwierzęce. Oleje stosuj do sałatek. Do dań przygotowywanych na ciepło świetnie sprawdzą się olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Ważne by pokarmy były nie [...]