[...] ilości tłuszczu wewnątrz mięśni po spożywaniu 1 litra roztworu glukozy-fruktozy (106 g węglowodanów w porcji) przez 6 miesięcy, w stosunku do osób spożywających 1 litr wody (grupa kontrolna), Johnson i Green zastosowali 67-godzinną głodówkę lub dietę wysokotłuszczową, niskowęglowodanową, a po upływie 67 h mierzono ilość tłuszczu wewnątrz [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Czego potrzebujemy: 100 g Choco Muffin 100 ml wody 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego 70 g Sugar Free Pudding 300 ml gorącej wody 200 g moreli Jak wykonać: Do czekoladowego proszku dodajemy wodę, rozpuszczony olej i wszystko dokładnie miksujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, przelewamy gotową masę i [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
[...] środowiska Dieta fleksitariańska zmniejsza spożycie mięsa, dzięki czemu chroni zasoby naturalne poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także zużycia gruntów i wody. Spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych będzie również napędzać zapotrzebowanie na większą ilość ziemi przeznaczonej na uprawę owoców i warzyw dla ludzi zamiast [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] stanów zapalnych i konsekwencji wynikających z niedoboru magnezu. Możemy ją stosować jako środek do kąpieli podczas domowego spa albo wypić rozpuszczoną w szklance ciepłej wody. Nie jest to jednak preparat dla wszystkich i warto pamiętać o możliwych skutkach ubocznych. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036964/ [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] od samego początku) jest doskonała jakość mięśni, gęstość, głęboka separacja, rzeźba, a co za tym idzie - duża ilość widocznych mięśni. W formie startowej, kiedy ilość wody pod skórą jest „żadna” widoczna jest bezwzględnie doskonała twardość, suchość, głęboki podział i prążkowanie mięśni. Już w zwrotach obowiązkowych prezentuje [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] ale nie mogło zabraknąć jej na tej liście. Nawodnienie odgrywa kluczową rolę dla utrzymania zdrowia, jak i uzyskania zadowalających efektów treningowych. W celu utrzymania prawidłowego nawodnienia warto wybierać wody zmineralizowane, bogate w wapń i magnez. W przypadku treningów trwających dłużej niż 90 minut należy sięgać po napoje izotoniczne.
[...] glukozy. Wyniki: grupa kawy z kofeiną (5 mg na kg m.c.) wskaźnik Matsudy wynosił 8.2 ± 0.9, grupa kawy bez kofeiny wskaźnik Matsudy wynosił 12.4 ± 1.2, grupa wody wskaźnik Matsudy wynosił 13.4 ± 1.4. Oznacza to, iż kawa dostarczająca dużej ilości kofeiny pogorszyła wrażliwość insulinową o 39%. Ta sama grupa sprawdzała, [...]
[...] na portalu BranzaFitness.com oraz paczkę nagród rzeczowych ufundowanych przez Partnerów Konkursu. Partnerem konkursu i fundatorem nagród jest Dr. Coco – producent wody kokosowej z międzynarodowym certyfikatem ISO, dającym gwarancję najwyższej jakości. Podczas PEI pojawią się również Goście Specjalni – to osoby, które dzielą się [...]
Czego potrzebujemy: 30 g chrupaków - 8 sztuk wafli lub Proteineo 200 g serka wiejskiego lekkiego 15 g erytrytolu 1 g matchy - można pominąć 10 g żelatyny + 100 ml wody 60 g Pistachio nutwhey 60 g Protein Chocolate Jak wykonać: 4 sztuki wafli układamy w pojemniku wyłożonym folią aluminiową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Serek wiejski [...]
Bóle głowy to stosunkowo częste zjawisko, ale przyczyny są bardzo zróżnicowane. Może to być odwodnienie, niewystarczająca ilość spożytych kalorii, wysokie ciśnienie atmosferyczne, stres i wiele innych. Ból głowy może się także pojawiać po wysiłku fizycznym. Dzieje się tak, szczególnie gdy pijemy zbyt mało, ćwiczymy w upale, na wysokościach, a [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]