[...] smak odżywki białkowej. Uformuj kulki i odstaw na 3 godziny do lodówki. Białkowy sos Czy próbowaliście kiedyś wymieszać porcję odżywki białkowej z małą (ok. 50 ml) ilością wody? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Powstanie wówczas pyszny i gęsty sos, który można wykorzystać jako polewę do omletów, placków, lodów albo naleśników. Sprawdź [...]
[...] czy biegunka nie zawsze są oznaką nietolerancji pokarmowych. Mogą wynikać z lekkiego zatrucia, zjedzenia zbyt dużej ilości produktu wzdymającego, z picia zbyt małej ilości wody i wiele innych. Dlatego istotna jest obserwacja. Możesz wówczas wychwycić częstotliwość tych dolegliwości, a nawet dowiedzieć się, które produkty spożywcze je wywołują. [...]
[...] obróbki termicznej. Duszenie Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu produktu, aby zamknąć jego struktury, a następnie gotowaniu w małej ilości wody. Stosuje się go głównie w celu uzyskania innych walorów smakowych produktów poddanych tej obróbce, jak i uzyskaniu bardziej delikatnej struktury w porównaniu ze [...]
[...] ketogenicznej - pamiętając jednak, aby nie przekroczyć progu węglowodanowego. Warzywa są bardzo ważne, ponieważ są nie tylko źródłem mikroskładników, ale również błonnika i wody. Pomimo sporej porcji węglowodanów warto uzupełnić naszą suplementację o kompleks witamin i minerałów, który powinien być bazą każdej diety. Zazwyczaj dieta jest uboga w [...]
[...] rozejrzysz, to znajdziesz aplikacje nie tylko do pomiaru tętna, przebiegniętych kilometrów czy przebytych kroków. Są także takie, które przypomną ci o regularnym piciu wody, zmierzą jakość twojego snu, zmierzą, ile czasu marnujesz na zabawy telefonem i wiele, wiele innych. I teraz najważniejsze - to, czy poprawią one jakość twojego życia, [...]
Czego potrzebujemy: 1 opakowanie ulubionego Vege Burgera 100 ml gorącej wody 10 g ulubionej Dzikiej oliwy kilka rzodkiewek, pomidorków, kawałek ogórka, papryka, oliwki ulubiony Dziki Sos Jak przygotować: Masę burgerową przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, po czym formujemy 8 kuleczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy nasze [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Czego potrzebujemy: naleśniki: 1 jajko 125 ml wody gazowanej 125 ml mleka 0,5% 100 g mąki orkiszowej jasnej 5 ml oleju kokosowego szczypta soli 300 g fasolki szparagowej 50 g Dzikiego sosu - ulubionego Jak wykonać: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy bez dodatkowego tłuszczu. Mnie zawsze wychodzi 5 sztuk naleśników o średnicy około 27 [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy informują, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Reaktywne formy tlenu towarzyszą człowiekowi od zawsze, a ich powstawanie jest nasilone [...]
[...] spotykane w sklepach, można spożywać na surowo. Możesz je także ugotować lub spożywać w postaci soku lub suplementu. Wystarczy rozpuścić porcję 1 g produktu w 100-150 ml wody lub soku i pić raz dziennie, żeby zapewnić sobie 250 mg, naturalnej witaminy C. Sięgając po wymieniony suplement, otrzymujesz aż 100 porcji tej wyjątkowej formy witaminy [...]
[...] dróg moczowych. Jak przygotować napar z bratka polnego? Jeśli chcesz przygotować napar z bratka polnego, wystarczy, że pół łyżki suszonego ziela zalejesz szklanką gorącej wody. Taką mieszankę należy zaparzać przez około siedem minut. Po odcedzeniu można posłodzić ją do smaku miodem. Napar z bratka polnego warto pić regularnie, na przykład dwa [...]
Kreatyna należy do aminokwasów, które nie wykazują funkcji budulcowych, ale posiadają pewne ciekawe właściwości anaboliczne, które wspomagają budowę muskulatury. Dzięki mechanizmom, które inicjuje suplementacja tym środkiem, wykorzystywana jest przez sportowców wszelkich dyscyplin, bez względu na rodzaj i charakter wysiłku. Działanie to sprawia, [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] masła migdałowego 40 g daktyli 5 g kakao 10 g maca 30 g białka w ulubionym smaku Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odlewamy połowę wody, a daktyle rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki poza kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kakao. Formujemy [...]
[...] względu na obawy przed pestycydami. Jeśli tylko możesz, wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł, gdzie wiesz, że do ich hodowli nie użyto potężnej ilości chemikaliów. Przed spożyciem dokładnie je oczyść pod bieżącą wodą lub w roztworze wody z octem. Już same te czynności sprawią, że pozbędziesz się dużej części niechcianych związków chemicznych.
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Laboratoria przyrody Królestwo roślin to dosłownie laboratorium przyrody. Tylko przy użyciu światła słonecznego, pierwiastków mineralnych i wody, rośliny produkują wszystkie, zasadnicze związki chemiczne, spotykane naturalnie w przyrodzie. Ze zwierzętami jest zupełnie inaczej… Zwierzęta zjadają rośliny, adoptując pochodzące z nich związki [...]
[...] była obojętna dla ustroju, funkcji nerek czy mikrobiomu jelitowego. Naukowcy z upodobaniem przeprowadzają podobne eksperymenty, które z założenia są bezsensowne. Nadmiar wody, soli, insuliny, promieniowania słonecznego czy elektrolitów też może być wysoce szkodliwy dla człowieka. Potrzebujemy pewnych ściśle określonych ilości (np. maksymalnie [...]
[...] wieńcowych jest jednym z wielu dobrze poznanych markerów ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie chcę nikogo zanudzać, bo fachowcy piszą na ten temat doktoraty i inne obszerne wywody. Warto zapamiętać, iż wskaźnik uwapnienia tętnic wieńcowych (CACS) jest bezpośrednio związany z rozwojem miażdżycy, czyli podwyższonym ryzykiem nagłej śmierci sercowej. [...]