Uwielbiasz owoce i ciastka? Przedstawiamy prosty przepis na pyszne kruche ciasteczka z frużeliną.

kruche ciasteczka frużelina

Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej

  • 70g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • 20g ksylitolu

  • 5 łyżek zimnej wody 

  • 100g frużeliny malina-granat

 

Przygotowanie:

  • piekarnik rozgrzej do 180*C

  • mąkę, masło, 1 żółtko i ksylitol i wodę zmiksuj razem w robocie kuchennym lub posiekaj nożem na stolnicy 

  • zagnieć ciasto w dłoniach a następnie rozwałkuj na cienki placek

  • szklanką wytnij z ciasta 20 krążków, na połowie z nich połóż po łyżeczce frużeliny, przykryj drugim plackiem z góry i za pomocą widelca przyciśnij brzegi ciasteczek

  • wierzch ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz około 25 min, aż się zarumienią

 

Wartości odżywcze:

  • kcal: 151
  • B: 3,3g
  • T: 7,9g
  • W: 16,7g
Komentarze (0)