[...] Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o zdrowotnych właściwościach białka sojowego które to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce [...]
[...] z nich to chociażby fakt, że dostarczają ponad dwa razy więcej energii, niż węglowodany, czy białko. Są również źródłem witamin A,D,E,K. Do produktów zawierających zdrowe tłuszcze należą: (oleje roślinne np. rzepakowy, lniany, oliwa; nasiona, orzechy, jaja, ryby). Niezdrowe tłuszcze to na przykład tłuszcze utwardzane, które są ładowane do [...]
[...] z porcją aminokwasów połączenie to doskonale wprowadza organizm w stan anaboliczny a taki jest właśnie cel diety - udział makroelementów wygląda następująco: białko: 47g tłuszcze: 13g węglowodany: 140g kaloryczność: 865ckal 2) jogurt 500ml + 2 duże banany - posiłek ten zazwyczaj trzeba zjeść albo w pracy albo na uczelni/w szkole, jest bardzo [...]
[...] co do tego, że prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna [...]
[...] co do tego, że prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna [...]
[...] tego związku narosła olbrzymia ilość mitów oraz niesprawdzonych informacji. Obalę także mit szkodliwego wpływu żółtek jaj na organizm. Z pewnością dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu w osoczu krwi, przynajmniej w przypadku ludzi z nadwagą, którzy prowadzą siedzący tryb życia i raczej [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
[...] przedstawionych. ##### Makroskładniki ##### Wszystko co jemy składa się z trzech głównych „elementów“, tzw. makroskładników, do których należą: - białka - węglowodany - tłuszcze. Białka Białka to najważniejszy materiał budulcowy naszego organizmu, pamiętajcie, że stanowią one aż 50 % suchej masy ciała człowieka. Białka składają się z 22 [...]
[...] dzięki energii, jaką ustrój pozyskuje ze spalania składników odżywczych obecnych w pokarmie. Podstawowym nośnikiem energii w komórkach jest ATP Węglowodany, tłuszcze i częściowo białka - to jedyne składniki pokarmowe z jakich komórki ciała ludzkiego mogą czerpać energię do życia. W wyniku przemian biochemicznych tych składników, [...]
[...] nadają się one do długiego przechowywania. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta. Daktyle Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów .Obok cukrów występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Daktyle są traktowane jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast, spożywa [...]
[...] nasze dzienne zapotzrebowanie kaloryczne o około 24% w tym ze mikroskłądniki rozkładać się będą w sposób następujący; 2,2g białka na kilogram masy ciała, 25% diety to tłuszcze, resztę zapewniają węglowodany. Oczywiście to tylko ogólny zarys który musimy zmieniać w zalezności od efektów diety. Gdy zauważymy zbyt duże przyrosty tkanki [...]
Witam, poniżej zwycięska praca Martainna na temat The Velocity Diet, zapraszam także do przeczytania reszty artykułów, które pojawią się lada chwila. The Velocity Diet - dieta cud, czy kolejny pic na wodę? Hmm, ciężkie pytanie. Picem na wodę nie jest na pewno, ponieważ przynosi znakomite efekty. Czy jest dietą cud? Nie, raczej nie. Jest oparta [...]
[...] skutkować wystąpieniem zmęczenia mięśniowego, oraz zanikiem mocy mięśniowej. SIZE FACTOR® zawiera również trójglicerydy o średniej długości łańcuchów (MCT). Te unikalne tłuszcze, posiadają dwa razy więcej energii niż białka i węglowodany, i wykazują mniejszą tendencję do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Rekomendowane użycie: [...]
[...] zmniejsza syntezę immunosupresyjną. Działa jak witaminy A podawana przed operacjami chirurgicznymi. Tokoferol powstaje wyłącznie w roślinach. Ich najlepszymi źródłami są tłuszcze roślinne. Podobnie jak witamina C, jest on delikatny i pod wpływem temperatury ulega zniszczeniu. Dlatego oleje powinniśmy spożywać nie poddając ich obróbce [...]
[...] na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające istnienie mechanizmu, który w ciągu 7-14 dni zwiększa zdolność mięśni do spalania tłuszczów, co sprzyja zwiększeniu ich [...]
[...] się dużej liczby nowych preparatów. Aby zrozumieć ich działanie należy nieco przybliżyć procesy związane z metabolizmem tłuszczów w naszym organizmie. Dla człowieka tłuszcze (zbudowane z kwasów tłuszczowych i glicerolu) są głównym magazynem energii. Metabolizm tłuszczów jest ściśle uzależniony od procesu glikolizy czyli rozkładu glukozy [...]
[...] na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające istnienie mechanizmu, który w ciągu 7-14 dni zwiększa zdolność mięśni do spalania tłuszczów, co sprzyja zwiększeniu ich [...]
[...] serie badań nad osobami otyłymi. Celem badania było sprawdzenie jak kalorie wpływają na regulacje wagi. W pierwszej serii badań zastosowali diety: 2000kcal gdzie tłuszcze stanowiły 33%, białka 20%, węglowodany 47%, 1500kcal tłuszcze 32%, białka 18%, ww 50% 1000kcal tłuszcze 38%, białka 20%, ww 42% 500kcal tłuszcze 33%, białka 21%, ww [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]