SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciekawostk dietetyczne!! polecam,warto przeczytac :)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21922

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 98 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 554
Ciekawostki
CYNAMON
Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach wschodnich używany jest do pikantnych potraw mięsnych. Stosowany jest do pobudzenia apetytu i poprawy trawienia.

Mniszek pospolity
Tą kwitnącą na żółto roślinę, która po przekwitnięciu tworzy tzw. „dmuchawce", spotkać można łatwo na łąkach i trawnikach. Znany jest również pod nazwą mlecz. We Francji liście mniszka używane są na sałatki. W ziołolecznictwie wykorzystuje się korzenie i kwiaty. Pobudzają wątrobę do wytwarzania żółci oraz mają działanie moczopędne, co sprzyja wydalaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Mak
Wieczerza wigilijna nie może obyć się bez maku. W różnych regionach Polski przyrządza się z niego różne potrawy: kutie, makówki, kluski z makiem no i oczywiście makowce. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń, magnez, żelazo, potas. Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże cholesterol, przeciwdziała miażdżycy.

Pośnik
To staropolska nazwa wieczerzy wigilijnej. Już sama nazwa wskazuje na jej postny charakter. Do przyrządzania wigilijnych potraw nie można używać tłuszczy zwierzęcych ani mięsa. Za to na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć ryb. W niektórych szlacheckich domach przyrządzano danie rybne złożone z 12 różnorodnie przyprawionych ryb.

Wigilijny kompot z suszu
Kompot z suszu znajdzie się zapewne na większości świątecznych stołów. Poza tym, że jest bardzo smaczny, łagodzi skutki świątecznego obżarstwa, reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Zawarty w suszonych owocach błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa zaparcia. Również świetnie gasi pragnienie.

Melisa
W kuchniach wielu narodów używana jest jako przyprawa do mięs, sałat, zup, napojów. W Polsce znana jest bardziej jako zioło lecznicze. Liście melisy są łagodnym środkiem uspokajającym, zmniejszającym napięcie układu nerwowego. Wyciągi melisy regulują pracę przewodu pokarmowego. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Medycyna ludowa polecała melisę w stanach nadmiernej pobudliwości płciowej.

Figi
Owoce figowca można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane do wyrobów piekarniczych. Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. Nasiona figowca działają lekko przeczyszczająco. Suszone figi posiadają około 50% cukrów, które działają konserwująco i dlatego nadają się one do długiego przechowywania. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta.

Daktyle
Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów .Obok cukrów występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Daktyle są traktowane jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast, spożywa jako przekąskę. W krajach arabskich owoce palmy daktylowej wykorzystuje się do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego "miodem daktylowym" używanym do słodzenia herbaty czy kawy. Palmę daktylową można nacinać uzyskując sok, który po procesie fermentacji staje się winem palmowym.

Amarantus - zboże XXI wieku
Amarantus należy do najstarszych roślin uprawnych świata, wykorzystywaną już przez Inków i Azteków. Jest cennym źródłem białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, w tym lizynę, metioninę i tryptofan. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Amarantus jest źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza łatwo przyswajalnego żelaza oraz wapnia, fosforu, potasu i magnezu, a także witamin z grupy B, witaminy A, E i C. Zawiera dużo błonnika i jest łatwostrawny. Dodatek mąki z amarantusa poprawia jakość wypieków.

Biała herbata
Biała herbata powstaje z młodych pączków, które nie zdążą się rozwinąć, zbieranych na wiosnę. Pączki poddawane są jedynie więdnięciu i suszeniu. Produkowana jest w ograniczonych ilościach, głównie w Chinach, a jej cena jest najwyższa wśród wszystkich herbat. Ma działanie silnie orzeźwiające i pobudzające, ponieważ zawiera więcej teiny niż inne rodzaje herbat. Posiada również najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne. Zawiera duże ilości polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników.

Zarodki pszenne
Zarodek jest najcenniejszą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną role w przemianach cholesterolu. Zarodki zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów m.in. magnez, żelazo, cynk, fosfor. Dostarczają również aminokwasów egzogennych. Prażone zarodki pszenne stanowią wspaniały dodatek do twarożków, jogurtów, koktajli, zup oraz wzbogacają panierkę.

Wzdęcia
Wszyscy w pewnym stopniu mają wzdęcia, ponieważ są one naturalnym efektem działania bakterii jelitowych. Nadmierne wzdęcia mogą być objawem choroby. Może je też powodować zbyt duża ilość połykanego podczas jedzenia powietrza. Unikać należy ciężko strawnych potraw, a nasiona roślin strączkowych powinno się moczyć przez kilka godzin przed gotowaniem. W łagodzeniu wzdęć pomagają jogurty oraz herbata z mięty pieprzowej. Natomiast produkty zawierające dużo błonnika nasilają wzdęcia. Dlatego spożycie błonnika należy zwiększać stopniowo, aby układ trawienny się przyzwyczaił.

Dynia nie tylko na Halloween
To warzywo jest nie tylko ozdobą popularnego w USA i Wielkiej Brytani święta Halloween. Świetnie smakuje na słodko i na ostro, można ją dusić, piec i faszerować lub przyrządzić pyszną zupę. Poza tym dynia jest bardzo zdrowa i łatwo strawna. Zawiera beta-karoten i witaminę E. Również pestki z dyni są dobrym źródłem żelaza, fosforu oraz potasu, magnezu i cynku.

Stres a jedzenie
Niewłaściwa dieta w połączeniu ze stresem może prowadzić do niedoboru składników odżywczych w organizmie. A co jeść na stres? Jak najwięcej produktów zawierających tryptofan (banany, orzechy włoskie, pomidory), gdyż organizm przetwarza go na serotoninę- hormon poprawiający nastrój. Czekolada zawiera teobrominę, która stymuluje wydzielanie hormonów dobrego samopoczucia, ale uwaga na kalorie! Kawę lepiej zastąpić zieloną herbatą, gdyż kofeina wpływa na podwyższenie poziomu kortyzolu - hormonu stresu.

Dlaczego szynka jest różowa?
Szynka peklowana jest różowa nawet po ugotowaniu. Podczas procesu peklowania azotyny znajdujące się w mieszance do peklowania przekształcają mioglobinę zawartą w tkance mięśniowej w ciemnoczerwoną nitrozomioglobinę. Mięso bez azotynów po obróbce cieplnej ma kolor szary. Azotyny hamują rozwój niebezpiecznych bakterii, ale w większych ilościach są szkodliwe dla zdrowia.

Kwas szczawiowy
Kwas szczawiowy należy do substancji antyodżywczych.. Tworząc z wapniem i magnezem trudno rozpuszczalne sole, uniemożliwia wykorzystanie tych pierwiastków przez organizm. Powstałe złogi szczawianu wapnia są również przyczyną powstawania zmian strukturalnych i czynnościowych nerek. Rośliny najbogatsze w kwas szczawiowy to rabarbar, szpinak, szczaw, botwina. Zawierają go również używki: kawa i herbata.


Zdrowe olejki eteryczne
Olejki eteryczne stosowane do aromatyzowania żywności są aktywne biologicznie. Wykazują działanie bakteriostatyczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, regulują gospodarkę płynami, wydzielanie hormonów. Aromaty: cytrusowy, migdałowy i różany mają działanie uspokajające, natomiast goździkowy, tymiankowy i sosnowy- pobudzające. Aromaty tzw. korzenne (cynamonowy, imbirowy, kardamonowy i in.) działają pobudzająco nie tylko na psychikę, lecz także na układ krwionośny i limfatyczny.

Wodorosty morskie i glony
Wodorosty morskie były składnikiem regionalnych kuchni w Japonii i Polinezji od setek lat z uwagi na ich aspekty zdrowotne, odżywcze i smakowe. Obecnie dołączają do nich glony. Zawierają duże ilości minerałów oceanicznych, w tym jodu. Już w XVIII w. były stosowane do leczenia tarczycy w Europie. Ponadto zawierają liczne karotenoidy, chlorofil, aminokwasy i przeciwutleniacze. Wykazują też działanie antybiotyczne, równoważą poziom hormonów i czyszczą organizm z toksyn.

Rodzynki - bomba kaloryczna
Te suszone winogrona są skondensowanym źródłem kalorii, dzięki dużej zawartości cukru naturalnego. Osoby stosujące dietę odchudzającą powinny unikać rodzynek występujących w różnego rodzaju wyrobach cukierniczych. Porcja 25g dostarcza ok. 70kcal.Rodzynki są jednocześnie dobrym źródłem potasu oraz zawierają żelazo.

Czosnek
Czosnek jako lek znany jest od dawna. Wiadomo, że posiada on właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czosnek może również obniżać krzepliwość krwi. Właściwości lecznicze rośliny wiążą się z występowaniem w jej składzie związków siarki. Nadają one czosnkowi specyficzny zapach. Związki te powodują obniżenie ciśnienia krwi oraz hamują wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.

Orzechy a alergia
Jednym z najpowszechniejszych czynników uczulających są orzechy, zwłaszcza orzechy ziemne. W niektórych przypadkach może prowadzić do śmierci. Osoby uczulone na orzechy muszą unikać wszelkich produktów zawierających najmniejsze ich ilości oraz oleju arachidowego. Dlatego producenci na opakowaniach produktów spożywczych zaznaczają, że produkt zawiera śladowe ilości orzechów.

Mleko kozie
Mleko kozie jest już obecne na naszym rynku. Ma wartość odżywczą zbliżoną do mleka krowiego i może być w podobny sposób wykorzystywane. W sklepie znaleźć można również kozie sery. Mleko kozie jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które są na nie uczuleni. Wybierane jest również ze względu na to, że jest lżej strawne i lepiej oddziałuje na błonę śluzową żołądka.

Choroby oczu
Główną przyczyną wielu chorób oczu może być niedobór witaminy A. Beta-karoten, który organizm przetwarza na witaminę A, znajduje się w żółtych i pomarańczowych warzywach (morele, mango, marchew, dynie) oraz w ciemnozielonych warzywach liściastych (szpinak, kapusta włoska). Pierwszym objawem niedoboru witaminy A jest tak zwana kurza ślepota, czyli niezdolność przystosowania wzroku do słabego natężenia światła.

Brukselka a rak piersi
Brukselka może zapobiegać powstawaniu tych form nowotworu, które związane są z wysokim poziomem estrogenu. Zawarte w brukselce indole pobudzają wątrobę do dezaktywacji tego hormonu. Dzięki przyspieszeniu przemiany estrogenu, zmniejsza się możliwość jego rakotwórczego działania. Uważa się, że kobiety, których przemiana estrogenu jest szybsza, rzadziej zapadają na raka piersi lub raka macicy.

Uwaga na chipsy
Produkty takie jak frytki i chipsy mogą zawierać substancje rakotwórcze o wysokim stężeniu. Niebezpiecznym składnikiem jest akrylamid, który wytwarza się podczas długotrwałego smażenia lub pieczenia. Powoduje uszkodzenia genetyczne u ludzi, a u zwierząt laboratoryjnych wywołuje nowotwory żołądka. Nie jedz tych produktów w dużych ilościach, frytki będą zdrowsze, gdy sama je przygotujesz.

Celiakia - unikaj glutenu
Celiakia jest to choroba trzewna, uwarunkowana genetycznie. Jeśli zauważysz u siebie wzdęcia, zwiększoną do 10 dziennie liczbę wypróżnień i biegunki naprzemiennie z zaparciami idź do lekarza. Aby ustąpiły objawy zmień dietę. Wyeliminuj budynie, zupy, sosy z zasmażkami pokarmy z ziaren pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta oraz potrawy z ich mąk. Kupuj produkty oznaczone „kłosem" oraz z informacją na etykiecie: produkt bezglutenowy.

Nadmiar boru obniża masę kostną
Bor występujący w jabłkach, winogronach, soku winogronowym i rodzynkach opóźnia utratę masy kostnej u kobiet w wieku pomenopauzalnym. U kobiet, które stosują zastępczą terapię hormonalną wydłuża czas efektywnego stężenia estrogenu we krwi.

Chrząstka rekina chroni przed nowotworem
Sproszkowana chrząstka rekina powstaje z twardego, elastycznego szkieletu. Dostępna jest w postaci kapsułek i proszku. Zawiera składniki hamujące rozwój nowych naczyń krwionośnych, potrzebnych do rozwoju choroby nowotworowej. Chrząstka zmniejsza dolegliwości bólowe oraz stan zapalny przy zapaleniu stawów. Jest środkiem pomocniczym w terapii łuszczycowej, wypryskach i innych schorzeń skóry. Stosuj po uważnym przeczytaniu etykiety.

Cenny składnik: fluor
Jest składnikiem budulcowym zębów, chroni je przed próchnicą, zwiększa odporność emalii zębowej na działanie kwasów organicznych, spełnia ważną rolę w mineralizacji kości, sprzyja odnowie tkanki kostnej i poprawia jakość kośćca. Najwięcej fluoru odnajdziesz w wodzie i herbacie, jej ilość jest dużo większa niż w produktach spożywczych jak ryby i ich przetwory.

Żywność funkcjonalna
Są to specjalne opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne. Do bioaktywnych składników żywności zalicza się błonnik pokarmowy, oligosacharydy, poliole, aminokwasy, białka, WNKT, witaminy, składniki mineralne, cholina, lecytyna, bakterie fermentacji mlekowej

Flawonoidy- sposób na antyoksydanty
Włącz do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła flawonoidów. Te związki mają dobroczynne zdolności, działają przeciwutleniąjąco, zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworem. Flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają ryzyko stanu zapalnego, chorób układu sercowo-naczyniowego, alergii i zawału. Hamują utlenianie złej frakcji cholesterolu LDL, regenerują wit. E, karotenoidy zwłaszcza b-karoten i likopen.

Błonnik na wzdęcia
Gdy masz wydęty brzuch, słyszysz burczenie, masz zaparcia, zmień nawyki żywieniowe. Organizm wykorzystuje 1/3 pożywienia, reszta ulega usunięciu z organizmu. Uczucie pełności pojawia się po zjedzeniu ciężkostrawnego pożywienia, ale także, gdy masz problemy z przewodem pokarmowym. W walce ze wzdęciem pomogą płyny i błonnik, to one oczyszczą Twój organizm. Przede wszystkim jedz otręby, owoce i warzywa oraz razowy chleb, kaszę gryczaną i ryż.

Chrapanie sprzyja cukrzycy
Chrapanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Według badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, osoby regularnie chrapiące są ponad dwukrotnie bardziej narażone na tą chorobę. Badaj poziom cukru we krwi, regularnie kontaktuj się z lekarzem, pomoże Ci to zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Problem ten dotyczy bardziej mężczyzn niż kobiet. Uważaj na swoją wagę, przekroczenie jej o 20-30 procent sprzyja wydobywaniu dokuczliwych dźwięków i rozwijaniu choroby.

Przepiórcze jaja są zdrowe
Ze względu na swój urok, możesz zastosować je jako dekorację. Ze względów żywieniowych, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych i pełnowartościowych białek, witamin i składników mineralnych (żelazo, fosfor, cynk i miedź), stosuj jako dodatek do zup i dań w galaretce oraz składników surówek i sałatek. Dzięki swoim właściwościom wskazane są do spożycia przy chorobie wrzodowej, nadciśnieniu, astmie, cukrzycy oraz przy kłopotach z wątrobą.

Uwaga na herbatę z cytryną!
W liściach herbacianych znajduje się glin. Uwalnia się on do naparu, gdy dodamy do niego kwaśną cytrynę. Glin dostaje się również z innymi potrawami do organizmu, więc należy ograniczać dodawanie cytrynki do naszego napoju. Pij herbatkę z torebki, a plasterek cytryny dodaj, gdy już herbata ostygnie, zyskasz wówczas dużą dawkę witaminy C.

Czereśnie dobre dla Twojego zdrowia
Działają moczopędnie, regulują pracę żołądka i wątroby, wspomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu. Kilkudniowa terapia czereśniowa z dodatkiem soku pomidorowego powinna zmniejszyć opuchliznę. Olejkiem z pestek możesz nacierać skórę, działa łagodząco na reumatyzm i bóle. Zawierają w sobie również dużą ilość jodu, więc zaleca się ich spożycie dla osób z chorą tarczycą.

Walory dietetyczne soi
Soja to roślina strączkowa. Jest źródłem wartościowego tłuszczu, białka, witamin z grupy B, wit. E, H, związków mineralnych jak magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, fosfor oraz lecytyny. Dodawaj ją do sałatek i innych potraw, a jej składniki ochronią Cię przed nowotworem, wzmocnią twój system nerwowy, poprawią pamięć, zapobiegną chorobom układu krążenia.

Kuracja poantybiotykowa
Probiotyki (z greckiego: pro bios - dla życia) to drobnoustroje, najczęściej bakterie, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Są to bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Zalecane są po kuracji antybiotykowej, w celu zregenerowania naturalnej mikroflory, gdy jelito jest wyjałowione. Możesz je odnaleźć w bio-jogurtach, kefirze, maślance, mleku acydofilnym i niektórych napojach mlecznych.



Niedobory żelaza w diecie wegetariańskie
Wraz z rosnącym zainteresowaniem dietą wegetariańską wzrastają niedobory żelaza w źle zbilansowanej tego typu diecie. Składnik ten obecny w rybach i mięsie jest lepiej przyswajalny niż pochodzący z roślin. Uwaga, długotrwałe i znaczne niedobory żelaza mogą prowadzić do występowania wad rozwojowych, a nawet zaburzeń psychicznych. Aby ułatwić przyswajanie żelaza z diety spożywaj produkty bogate w witaminę C i unikaj popijania posiłków herbatą.

Uwaga na przerośnięte nowalijki!
Nowalijki są to młode warzywa pojawiające się jako pierwsze na wiosnę. Uważaj na to, by nie kupować tych bardzo okazałych, dużych, gdyż możesz sobie zaszkodzić. Takie dorodne owoce i warzywa zawierają znaczna ilość azotanów, które są czynnikiem rakotwórczym.

Papryka zamiast aspiryny!
Zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy A, P, B1 i B2. Mózg w kontakcie z ostrym palącym smakiem papryki wytwarza endorfiny, uśmierzające ból, a spożycie jej w dużych ilościach daje uczucie przyjemności.

Zbawcza moc nabiału
Codzienne spożywanie nabiału zmniejsza ryzyko przebycia zawału serca nawet o 38%. Badania przeprowadzone na prawie 300 mężczyznach wykazały, że ci którzy jedli najwięcej nabiału mieli największe cząstki złego cholesterolu LDL, a duże cząstki nie zwężają tętnic tak skutecznie jak małe. Dzieje sie tak dzięki kwasom tłuszczowym występującym w produktach mlecznych, dlatego najlepij pijcie mleko z obniżoną zawartościa tłuszczu, na przykład 1,5%.

Bardzo ważny błonnik
Błonnik wspiera procesy trawienne i przywraca równowagę biologiczną naszego organizmu. Szczególnie cenne są otręby stanowiące źródło naturalnego błonnika, wpływającego korzystnie na poziom cholesterolu. Błonnik nie wchłania się z przewodu pokarmowego, chłonie wodę i powoduje rozciągnięcie ścian żołądka pwodując uczucie sytości - przyśpiesz również oczyszczanie organizmu z resztek niestrawionego pokarmu. Błonnik polecamy osobom cierpiącym na zaparcia oraz odchudzajacym się!

Jagody to zdrowie
Czarne jagody mają dobroczynny wpływ na naczynia wieńcowe, wzrok i układ pokarmowy. Zawierają witaminy C iPP, nieco witamin z grupy B i sporo witamin A oraz wapno i magnez, fosfor, mangan, miedź i potas. Są polecane szczególnie dla diabetyków, ale my polecamy je wszystkim.

Migdał dobry na wszystko!
Czy wiesz że migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, wapń, magnez i potas. Jednym słowem pomagają budować mięśnie, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają w walce ze stresem. Z orzechów to właśnie migdały są najlepsze na serce i mięśnie! Polecamy!

Żelatyna dobra na włosy i paznokcie
Wystarczy dwa do trzech razy w tygodniu zjeść galaretkę owocową, aby dostarczyć włosom i paznokciom odpowiednią dawkę żelatyny - kuracja jednorazowo powinna trwać około miesiąca. Polecamy galaretkę bez dodatków, takich jak cukier, bita śmietana lub polewa czekoladowa bo inaczej przytyjesz.


Rak!
O 34 % zwiększa się ryzyko zachorowania na raka u osób mających nadwagę, więc zacznij sie odchudzać natychmiast, nie odkładaj tej ważnej życiowej decyzji na jutro.

Salmonella a jajka
Czy umycie skorupki jajka pozwala na pozbycie się groźnego mikroba?
Nie, bo zainfekowane nim może być żółtko - odkryto, że salmonella potrafi dostać się do jajników kury i zakazić jaja jeszcze przed powstaniem skorupki.
Dlatego nie kupuj jajek z niepewnego źródła i nie nabierz się kiedy sprzedawcy mówią, że jaja wiejskie mają bardziej żółte żółtka - to raczej jest efekt barwnika dodawanego do paszy dla kur niż efekt wiejskiego wypasu kur.

Cukrzyca a kawa 2005-02-06 10:20:59
Pij regularnie kawę, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II czyli taką, która zagraża ludizom po trzydziestce oraz osobom starszym. Badania fi ńskich naukowców potwierdzają uczeni holenderscy i amerykańscy. Z badań wynika, że u osób pijących 3-4 filiżanki kawy dziennie ryzyko cukrzycy zmniejsza się o 28%, a u osób pijących 10 fliżanek dziennie zminejsza się od 55% do 79%.
(źródło: "Journal of American Medical Association")

moze niektore juz sie pojawily ale mysle ze nie wszystkie!! pozdro!
1

masa.!.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3860 Napisanych postów 63499 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681278
Bylo podobne. Fajne i ciekawe, sog juz nie wejdzie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 15094 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 101685

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 162 Napisanych postów 12853 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 43228
było ale checi sa wazne

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zdrowo, beztłuszczowa a smacznie ??

Następny temat

ile białka?? dzieki z gory

Fruzelina