postanowiłem zamieścić ten post dla tych którzy są naprawde zieloni i nie wiedzą o co chodzi z tym biakiem i węglami i jak ważna są te składniki odżywcze bo bez diety i samymi ćwiczeniami nikt daleko nie zajdzie Białko: Białka są to wielkocząsteczkowe substancje naturalne - biopolimery. Należy o nich mówić przede wszystkim jako o składnikach [...]
Rola tłuszczu pokarmowego w diecie. Produkty bogate w tłuszcze /SFD/2017/1/6/9c6ed68150f64315a85283dc193a1975.jpg Mimo tego, że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania jest coraz większa, wciąż wiele osób przekonanych jest, że tłuszcz w diecie jest szkodliwy. Co więcej wiele osób uważa, że tłuszcz, który spożywamy wraz z żywnością to ten sam [...]
[...] żywieniowe nakazują zwiększenie spożycia tłuszczów obfitujące kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza NNKT. Aby realizacja tych zaleceń przynosiła korzyści zdrowotne, oleje roślinne i tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być odpowiednio przechowywane i wykorzystywane w kuchni. W przeciwnym razie tracą one wiele wartości i mogą stanowić [...]
[...] oraz bogatrego w węglowodany, szczególnie w cukry proste, pożywienia. Cukry spożywane w nadmiarze zamieniają się w tłuszcz ustrojowy. Najwyższą wartość biologiczną mają te tłuszcze, które w swoim składzie zawieraą NNKT i witaminy , oraz te, które mają dużą wartość smakówą. Źródłem tych tłuszczy są olej: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz [...]
[...] konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie. Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na niemalże calkowitym eliminowaniu tłuszczy nasyconych z pozywienia, na korzysc tłuszczy NNKT/WNNKT, ktore od [...]
[...] ruchową żołądka. Dzięki temu pokarm dużej przebywa w żołądku, co opóźnia uczucie głodu i ułatwia trawienie białka. ROLA TŁUSZCZY W ŻYWIENIU KOLARZY SZOSOWYCH Pomimo tego iż tłuszcze maja największa wartość energetyczną nie powinny pokrywać więcej niż 25-35% energii w całodziennym pożywieniu kolarzy. Zapotrzebowanie na tłuszcz u kolarzy szosowych [...]
[...] by RaskuS tylko nalezy znaleźć o tym info pierw w SPISIE TREŚCI. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest dostarczanie jemuwęglowodanów, białka, tłuszcze, witaminy, sole mineralne i wodę. Węglowodany są głownym składnikiem energetycznym, ponieważ utleniają sie do końca, to znaczy do dwutlenku węgla i wody które [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
Jak utrzymać dziennie tę równowagę omega 3 do omega 6 dobre epa dha całe te stosunki w dziennym jedzeniu Przykładowo jak zjem przez cały dzień takie tłuszcze jak 20g smalcu 50g orzechów 50g oliwy z olwek średnia makrela Czy tutaj są odpowiednie te proporcje omega 3 do 6 itp ? jak to wygląda :D zawsze mnie to zastanawiało bo tutaj zawsze bylo [...]
[...] się tu informację o których pewnie już było wiele razy na tym forum. Ale mam nadzieję że się przyda. Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne - uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Zobacz, dlaczego warto ich unikać, a [...]
[...] ryzyka zawału, raka piersi i okrężnicy u kobiet, jak sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad schabowego. Chodzi o to, by wybierać właściwe tłuszcze. Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają bowiem złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
TO JUZ PEWNIE ZNAMY ALE POSTARAM SIE KILKA SPRAW DODAC I USWIADOMIC OMEGA 3 6 9 http://www.florahealth.com/flora/home/usa/products/R67980.asp Naturalne kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju ludzkich komórek i tkanek. Jeżeli spożywana żywność nie zawiera tych kwasów, musi być w nie wzbogacana. Niezbędne kwasy tłuszczowe [...]
[...] i dzisiejszy jadłospis, rozpiszę więc dwa warianty I - mięso tłustsze Owsianka na mleku 2%, jaja gotowane, tuńczyk, orzechy włoskie, spaghetti z wołowiny, twaróg no i tłuszcze w płynie (olej lniany, oliwa z oliwek i tran). Po zsumowaniu wszystkiego oprócz oleju, oliwy wyszło mi 90g. Brakuje zatem 10, które muszę w siebie wlać. Rozkład kw. [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł i postanowiłem się nim z Wami podzelić! : ) Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z [...]
[...] niektóre witaminy) pobudza wchłanianie witaminy D wspomaga magazynowanie wapnia w kościach i zębach jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z kolei dzielimy na: nasycone nienasycone Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe [...]
[...] taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników [...]