[...] produktów. Indeks glikemiczny jest opracowany w dużym uproszczeniu m.in. dlatego, że bada jedynie wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwii, pomijając zarówno białka i tłuszcze. Co więcej, w badaniach sprawdzano wyłącznie poziom cukru we krwi, nie badano wpływu pokarmów na insulinę. Może to prowadzić do mylnej oceny wpływu pokarmu na poziom [...]
1. Wiadomo ze zoltka to nic dobrego wiec z nich praktycznie zrezygnowalem. Czy same bialka w duzych ilosciach sa w stanie zaszkodzic organizmowi? *** SKAD TY TO WYTRZASNALES???? DO 3 ZOLTEK MOZESZ SPOKOJNIE JESC, SA W NICH "DOBRE" TLUSZCZE, BIALKO I WITAMINKI (CHYBA ;D) 2. Ile dziennie bialek jaj mozna zjesc i jak dlugo mozna stosowac [...]
[...] jaj są różne, nie musimy się jednak obawiać o ich nadmiar jak się do niedawna uważało. Jaja to skarbnica wartości odżywczych, doskonałe uzupełnienie diety w białko i tłuszcze. Więcej na temat jajek i ich wartości odżywczych: http://www.sfd.pl/Czy_je%C5%9B%C4%87_surowe_jajka-t132326.html [...]
[...] należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (około 2l wody dziennie, może być średnio lub wysoko zmineralizowana) wprowadzić aktywność fizyczną zadbać o dobrej jakości tłuszcze w diecie (ryby, awokado, siemię lniane, nasiona chia, olej kokosowy, czy jaja) należy wykluczyć z diety gazowane napoje, jedzenie przetworzone, słodycze, wszystkie [...]
[...] i regeneracji. Te trzy czynniki w głównej mierze odpowiadają za rozbudowę naszych mięśni. Dostarczone w odpowiedniej ilości białka, będą budulcem dla mięśnia. Z kolei tłuszcze i węglowodany źródeł energii, które pozwoli przekształcić ją w masę mięśniową. Istotnym czynnikiem będzie tutaj dodatni bilans kaloryczny. Niestety bez nadwyżki [...]
[...] Ja przyjmuję 1 łyżkę dziennie, kierując się głównie tym, że oliwa z oliwek ma unikatowe walory zdrowotne (chyba ) a nie tym, że jest to główne źródło zaopatrzeniowe w tłuszcze. Nic w nadmiarze, wszystko z umiarem (tylko jakie to dawki?), ale pomyślcie sobie o ludziach, którzy nie wiedzą co to jest oliwa z oliwek, wówczas 1 łyżka dziennie [...]
wylimam - z tym ryzem to wyskoczyles!! to tran tez mozna pic bez opamietania?! sa tluszcze nasycone nienasycone n3,n6 i w koncu czlowiek moze sie w tym pogubic wiec proponowalbym ze jak juz chcesz odp to tak abys pomogl komus ;/ ... k3h0 - oliwa z oliwek ma byc glownym zrodlem tluszczu?? o to wyjasnienie!! :) pzdr!!
[...] 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pokrywać tłuszczami (7% wielnonienasyconymi, 7% jedno, 6% nasyconymi). Ja nie liczę ile swojego zapotrzebowania pokrywam jakim tłuszczem, ale wolę (w myśl dywersyfikacji spożywanych produktów) zamiast cały dzień przyjmować oliwę z oliwek spożyć inne produkty (tłuszczowe), które też mają właściwości, [...]
Jajko to stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji [...]
mleka poprostu sie nie bierze z kreatyna ( zawiera tluszcze, blokujac w ten sposob wchlanianie kreatyny ), mleko mozesz spokojnie pic ale z odstepami czasu pomiedzy braniem kreatyny
[...] Zatem w powyższych wypowiedziach kryje się błąd w rozumowaniu. Tuczyć mogą nie białka, lecz produkty je zawierające. To występujące w tych produktach węglowodany i tłuszcze mogą być przyczyną tycia, jeśli je się je w nadmiarze. Jasne? A swoją drogą większy odsetek białka w pożywieniu sprzyja odchudzaniu (na kilka sposobów, ale nie będę [...]
[...] witamin, składników mineralnych, czy błonnika. W 100 g zawierają one około 620 kcal. W tym 24 g białka, 10 g węglowodanów (w tym 1 g cukrów prostych i 7 g błonnika), tłuszcze 59 g (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 35 g, jednonienasycone 15 g, nasycone 3,5 g). Orzechy włoskie zawierają 2g kwasów omega 3 (ALA) oraz niestety aż 33 g [...]
Witaj Tłuszcz jest bardzo ważnym elementem naszej diety i bez niego nasz organizm nie będzie w stanie normalnie funkcjonować. Stąd tak ważne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości tego makroskładnika. Tłuszcz zawiera w jednym gramie 9kcal, a więc ponad dwukrotnośc tego co białko czy węglowodany. Tłuszcze możemy podzielić na : - kwasy [...]
Kształtowanie masy mięśniowej, a szczególnie budowa dobrej jakości mięśni nie jest prostym procesem i zdecydowanie długotrwałym. Nie ma czegoś takiego jak oporny biceps, czy jakakolwiek inna partia mięśniowa. Wszystko zależne jest od odpowiednio dobranych treningów siłowych i trzymania się założeń diety. Oczywiście każdy z nas jest inny i istnieje [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji [...]
Podstawą mocnych kości i stawów jest kilka rzeczy i to właśnie na nie warto zwrócić szczególną uwagę. Jeżeli tych podstaw nie będzie, to niestety niewiele będziemy mogli zrobić, aby cieszyć się zdrowiem i sprawnością. Wśród podstaw tych warto wyróżnić: 1. Dobrze dobrana dieta. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w zalecane ilości kcal, [...]
[...] osób uprawiających sport. Należy do nich kozieradka pospolita - Trigonella foenum-graecum. Surowcem leczniczym są tu nasiona bogate w białko, sole mineralne, witaminy, tłuszcze, olejek eteryczny. Nasiona i wyciągi z nasion kozieradki ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników. Dzięki nim przyrasta masa mięśni i ciała. [...]
King wiem że to dobre rady, ale czasami życie jest takie a nie inne, ja robie aeroby i z tego nie zrezygnuje. Staram sie jesć na duzy +, ale to tez róznie wychodzi. Wiem że tłuszcze maja jakies takie własciwości, choćby dlatego sie pije oliwe na noc.Wiem że nie należy pobudzać na noc organizmu przez jedzenie węgli.Mam pewną wiedze. Ale mozesz mi [...]