SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czy mozna

Czy chodziło Ci o: "czy można"?

  • [...] i jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów (obok witamin A i E). Oznacza to, iż witamina C chroni przed uszkodzeniem tkanek np. przez reaktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki (powstają wskutek korzystania z tlenu jako niezbędnej człowiekowi substancji, a ceną jest szybkie starzenie się tkanek). Witamina C jest niezbędna dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1403 Data: 2021-11-02 08:06:31
  • O ile samo przybranie kilku kilogramów masy na zimę z reguły nie wyrządzi nikomu szkody zdrowotnej, tak doprowadzenie się do osłabienia kondycji fizycznej, czy zaburzeń związanych ze wzmożonym odczuwaniem senności i utraty kontroli nad ciśnieniem tętniczym, jest sytuacją niedopuszczalną. Niezależnie od tego, jak daleko odeszło się od formy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1614 Data: 2022-02-07 08:18:38
  • Pizza - zdrowie, odchudzanie i poziom insuliny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli ktoś myślał, że anaboliczność jest bezwzględnie dobra, to niestety to nieprawda. Anabolizm, katabolizm i naprawa organizmu W rzeczywistości potrzebujemy zarówno budowania, jak i rozpadu tkanek (anabolizmu i katabolizmu). Najlepszym przykładem jest odnawianie komórek w mięśniu sercowym. Uwaga, kiedyś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2206 Data: 2022-06-06 06:46:45
  • [...] żywność odzwierzęcą. Zanim przejdzie się na restrykcyjną dietę wegańską, warto poznać kilka potencjalnych zagrożeń wynikających z eliminacji szerokiej grupy produktów spożywczych. Niedobory związków pochodzenia aminokwasowego Chociaż o wielu substancjach pochodzenia aminokwasowego mówi się głównie w kontekście sportowców, to warto zauważyć, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 848 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Ortoreksja i anoreksja - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 796 Data: 2022-08-11 16:31:56
  • Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność?  Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1788 Data: 2022-11-05 16:19:04
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 896 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim zapotrzebowaniu energetycznym. Która kreatyna dla wegan? 1 g to też ilość kreatyny, jaką znajdziemy w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 473 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produkt, który ma wiele witamin i minerałów. W sklepach jest dostępny przez cały rok, ale wymaga określonych warunków cieplnych, więc nie zawsze jest go pod dostatkiem (co ma wpływ także na jego cenę). Wiele gatunków za to nadaje się do kiszenia i konserwowania, co sprawia, że możemy się w szczycie sezonu doskonale zaopatrzyć na resztę roku.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 680 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • [...] Przerwa pomiędzy seriami ma kluczowe znaczenie w kontekście pracy mięśnia. Podczas przerwy dochodzi do uzupełnienia substratów energetycznych, dostarczaniu składników odżywczych i tlenu do mięśni. Podczas odpoczynku dochodzi do resyntezy ATP, odprowadzenia jonów wodorowych, co ma za zadanie przywrócić właściwe środowisko pH i transportować kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12006 Data: 2017-03-28 20:32:03
  • [...] i ich pełnej siły. Dopiero po wykonaniu treningu podciągania wykonasz dalszą część swojego planu. Dzień I Zakłada wykonywanie podciągnięć na ilość powtórzeń. Zalecamy łączyć ten typ podciągania z inną partią niż trening grzbietu, co pozwoli wykorzystać pełnię sił mięśni i budować ich wytrzymałość. Wykonujemy w tym dniu 3 serie podciągania do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15318 Data: 2017-04-21 09:08:47
  • [...] trening wytrzymałościowy? Wykonywanie treningów wytrzymałościowych skutecznie wspomaga takie parametry pracy organizmu, jak: VO2 max i jego wzrost zwiększona pojemność wyrzutowa serca niższe tętno spoczynkowe poprawa wykorzystania substratów energetycznych zwiększenie ilości krwi krążącej w obwodzie żylnym stymulacja wzrostu ilości mitochondriów

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6710 Data: 2017-06-08 08:35:46
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7498 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3350 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7827 Data: 2018-05-11 07:13:30
  • Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci.  5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, wiąże się ze zbyt niskim poziomem magnezu. Zadbaj, by w diecie obecne były zielone warzywa, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe. Pomocne może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4000 Data: 2018-06-23 11:12:44
  • [...] widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze zdrowie, samopoczucie, sprawność fizyczna i wygląd sylwetki. Bez wątpienia nie wpływa to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5776 Data: 2018-11-06 00:22:02
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1811 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • [...] co sprawia, że ​​górują nad resztą. Arnold Schwarzenegger jest szanowany za to, co osiągnął w sporcie i poza nim. Inni mistrzowie kulturystyki to chociażby Dorian Yates czy Jay Cutler, którzy osiągnęli status legendy dzięki ciężkiej pracy i licznym sukcesom. Kolejni (a jest ich wielu), którzy zapisali się w historii, nadal są dla wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9506 Data: 2019-05-26 01:21:32
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1642 Data: 2020-03-27 21:03:51