[...] (300 kcal), to musi maszerować przez 32 minuty, a jeśli wypije butelkę piwa (0,33 l - 150 kcal), musi pospacerować przez 18 minut. Czy więc należy całkowicie wyeliminować tłuszcze z naszej diety? Nie, to nie jest wskazane. Tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), a więc długotrwały brak tłuszczu w diecie mógłby [...]
[...] wyobrażenie pogłębia się w miarę spadku wagi. Skrajne diety: dana osoba ogranicza spożycie przez dłuższe okresy czasu nawet jeżeli cierpi głód, zazwyczaj eliminuje z diety tłuszcze, a czasem węglowodany i często przechodzi na wegetarianizm. Stale myśli o jedzeniu: osoby z jadłowstrętem często marzą o jedzeniu i o niczym więcej. Nadużywanie [...]
[...] Wysoki poziom insuliny pobudza enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej strony blokuje enzym "spalający" tłuszcze. Indeks [...]
[...] energetycznym naszego pożywienia. Dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodany i białka. Z 1 g tłuszczu organizm wytwarza 9 kalorii. Musimy jednak ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło, smalec i tłuszcz w tłustym mięsie. Są to tłuszcze nasycone, niekorzystne dla zdrowia. Spożywać można tłuszcze roślinne, [...]
[...] i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy proteinowe są cięte na aminokwasy składowe; tłuszcze - także ulegają trawieniu ale nie ma to dla nas istotnego znaczenia. Pokarm przebywa w żołądku niedługo (ok.1h) zależnie od składu. Następnie treść żołądka przesuwa [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc należy skomponować dietę tak, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość [...]
[...] a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje kwas palmitynowy, który w jelitach wiąże [...]
[...] a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje kwas palmitynowy, który w jelitach wiąże [...]
[...] cholesterolu niż osoby które jadły 1 lub mnie w ciągu tygodnia. No tak. Ale przecież są ludzie co jedzą klilka a nawet kilkanaście jajek dziennie. 10.Zwalcz tłuszcz... tłuszczem No własnie to dla kolegi ktory w poprzednim temacie miał zastrzezenia do tego punktu.Chociaz w tamtym temacie nie bylo wszystko wyjasnione.No wiec prosze: Wybierasz [...]
[...] zagospodarowanie 1g białka dostarczonego wraz z pokarmem (czyli 4 kcal pochodzenia białkowego), organizm potrzebuje 24 kcal energii, której źródłem powinny być węglowodany i tłuszcze. W przeciwnym razie do celów energetycznych zużyje część aminokwasów, co zdecydowanie pomniejszy ich pulę, przeznaczoną do wykorzystania budulcowego. Przy okazji [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] najwyższej jakości suplement l-karnityny, należy pamiętać o dokonaniu cięć kalorycznych w naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach [...]
[...] glikogenu pochodzą głównie z węglowodanu, które zjadamy codziennie i które zmieniają się w glikogen w wolnym procesie przemiany enzymów. Ciało może również zmieniać białka i tłuszcze w glikogen, ale nie jest to równie skuteczne i szczególnie w przypadku zjadanego białka jest to bardzo drogi sposób uzupełniania tych zapasów (więcej na ten temat w [...]
[...] na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające istnienie mechanizmu, który w ciągu 7-14 dni zwiększa zdolność mięśni do spalania tłuszczów , co sprzyja zwiększeniu ich [...]
[...] dla każdego coś miłego? Plan prosty zakłada, iż dzięki spożyciu odpowiedniej ilości białek, dozwolonej maksymalnie ilości węglowodanów, uzupełniając ponadto dietę o zdrowe tłuszcze, pijąc wystarczające ilości wody oraz dbając o to, aby wyeliminować z naszej diety braki mikroelementów uzyskamy około 80 procent zysków na zdrowiu. Plan [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc dietę należy tak skomponować, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje [...]
[...] się wypowiedzieć do tego co poniżej? Metabolizm - Energetyka Ludzki metabolizm funkcjonuje dzięki stałemu dopływowi pożywienia, na które składają się cukry (węglowodany), tłuszcze (lipidy), białka. Ilość i jakość pożywienia decyduje o stanie naszego zdrowia. Opracowano metody oceniające właściwą masę ciała w stosunku do wzrostu i wskazujące [...]
[...] tłuszczowych. Lipidy występują we wszystkich grupach organizmów żywych, gdzie stanowią zapasowy i skondensowany materiał energetyczny. Najprościej podzielić je można na: 1. tłuszcze proste: do lipidów prostych należą triglicerydy i woski. 2. tłuszcze złożone: do lipidów złożonych zaliczamy fosfo i glikolipidy. Inny podział dzieli tłuszcze na: 1. [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc należy skomponować dietę tak, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość [...]