[...] które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba [...]
[...] odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też opracowania [...]
[...] Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Nie udało się [...]
[...] z racji wzrostu zainteresowania nurtem wegańskim rośnie spożycie zamienników mleka, a mianowicie roślinnych jego namiastek. Czy to dobry kierunek w kontekście zdrowia? Czy mleko krowie ma taką samą ilość białka, co roślinne? Wielu z nas pewnie się zastanawia, jak jest z białkiem. Mleko krowie zawiera ok. 3 g białka w 100 g. Jeśli chodzi o [...]
[...] które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne to zawsze zdrowe? Eco Mil napój migdałowy niesłodzony Składniki: woda, migdały (7%) glony morskie Lithotamnium calcareum naturalny aromat [...]
[...] nabywcą produktów mleczarskich. W ubiegłym roku Chiny zaimportowały 2,97 mln ton produktów mlecznych o wartości 11,13 mld USD. Całkiem możliwe, iż „komuś” zależy, by mleko i produkty mleczne były przedstawiane w dobrym świetle. Niech każdy sam wyciągnie wnioski dotyczące mleka i produktów mlecznych bazując na przedstawionych danych. [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym składnikiem diety. [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
Im bardziej popularne są diety wegańskie i wegetariańskie, tym więcej pojawia się produktów roślinnych, które zastępują te pochodzenia zwierzęcego. Jednym z przykładów jest mleko (czy też napój) roślinne. Dawniej niewiele się o nim słyszało, a dziś nie dość, że mamy ogromny wybór w sklepach, to jeszcze wiele osób z łatwością przygotowuje podobne [...]
[...] występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do dyspozycji różne napoje roślinne z mniejszą lub większą zawartością węglowodanów. Oczywiście możesz nadal pić mleko krowie, jeśli lubisz, ale należy sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po jego wypiciu, żeby wiedzieć, jak ono na Ciebie wpływa. Na każdego mleko może wpłynąć [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
[...] donosi serwis Fitnessvolt, w branży fitness pojawił się nowy trend. Zapewne większości z Was wyda się to bardzo dziwne, ale kulturyści i trójboiści zamawiają przez Internet mleko od... kobiet karmiących! Mają nadzieję, że dzięki temu, ich przyrosty wagi i siły będą znacznie większe. Matki, które borykają się z nadmiarem mleka, mogą zrobić na tym [...]
[...] za pomocą krótkiego kwestionariusza historii diety (BDHQ). Wyniki podzielono panie w kategoriach: używających mleka 2 x w tygodniu („konsumenci”) lub stosujących mleko co najwyżej 1 x w tygodniu („nie konsumenci”), 27 pań zostało sklasyfikowanych, jako „nie konsumenci”, 18 jako wyłączni konsumenci mleka o [...]
Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
Mleko matki nazywane „płynnym złotem” stało się dla Mili De'brito, kobiety z Wielkiej Brytanii niezłym interesem. Przyznała się, że sprzedając swoje mleko kulturystom zarobiła 13 522 dolarów. W filmie na TikToku trzymając woreczek z odciągniętym mlekiem podkreśliła, iż jest to złoto w płynie. Oczywiście pojawiło się mnóstwo komentarzy pod [...]
[...] wiązań peptydowych białek, dzięki czemu ich strawność jest dużo szybsza. Gdy zależy nam na wykorzystaniu białek o przedłużonym czasie wchłaniania, wykorzystać powinniśmy mleko pasteryzowane. Wykorzystanie mleka UHT w porze okołotreningowej znajduje po raz kolejny potwierdzenie swojej przydatności dla podniesienia możliwości metabolicznych [...]
[...] częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem prawdopodobnie przyspiesza trawienie i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów [...]