SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w

  • Dieta na masę dla ucznia - co jeść w szkole, żeby przytyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 967 Data: 2022-10-19 08:08:20
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25027 Data: 2019-11-07 09:47:00
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 473 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 791 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • [...] (wskaźnik masy ciała) w średnim wieku wiąże się ze złym zdrowiem mózgu w późniejszych latach. Wprowadź drobne zmiany, choćby takie jak wymiana pieczywa białego na razowy, mleko tłuste na półtłuste, słodycze na jogurt naturalny z owocami itp. Odżywiaj swój mózg Niektóre pokarmy mogą chronić Twój mózg. Należą do nich owoce, warzywa, rośliny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1536 Data: 2022-03-03 08:44:22
  • Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że pozwala zwalczać np. reaktywne formy tlenu, powstające w trakcie wysiłku fizycznego. Oddziaływanie reaktywnych form tlenu jest powiązane nie tylko z dysfunkcją mitochondriów („pieców energetycznych” komórek), ale też z pojawieniem się stanu zapalnego. Cynamon a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2040 Data: 2022-12-12 12:04:01
  • Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3682 Data: 2019-12-15 11:20:13
  • [...] ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 765 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1473 Data: 2020-03-06 18:55:09
  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3350 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • [...] tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1330 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • [...] także szczawiany, który obniża wchłanialność tego pierwiastka. Niestety niedobór witaminy D jest powszechny niezależnie od stosowanej diety. Produkty roślinne, takie jak mleko sojowe i ziarna zbóż, czasami są wzbogacane tą witaminą przez producentów. Wiele osób też korzysta z dodatkowej suplementacji. Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 Kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1053 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3420 Data: 2021-08-21 09:06:53
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3598 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1382 Data: 2024-01-25 09:44:11
  • [...] może być zupełnie inny. Skąd się biorą niedobory witaminy B12? Według klasycznych opracowań typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Może się zdarzyć, iż dana osoba spożywa odpowiednią ilość bogatego w witaminę B12 pokarmu, ale cierpi z powodu upośledzonego jej wchłaniania. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1006 Data: 2021-10-30 09:56:17
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] dynia, banany, jabłka, pomarańcze) pomidory ziemniaki rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica i soja szpinak pierś z kurczaka łosoś produkty mleczne, takie jak mleko i jogurt pierś indyka tuńczyk szparagi. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla zdrowego organizmu i mają podobne funkcje, ale nie są tym samym. Witamina K to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9892 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • [...] (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki migdały, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1585 Data: 2021-11-15 17:20:56
  • [...] częściej zjadają coś, co znajduje się w pobliżu, na podstawie ich cech sensorycznych – wygląd lub zapach. I choć w tym wieku jeszcze nie zawsze karmi się czymś innym niż mleko, to i tak dziecko rozpoznaje i utożsamia pierś czy butelkę z jedzeniem. Reakcja sytości odnosi się do prawdopodobieństwa, że dziecko będzie kontynuowało jedzenie po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1248 Data: 2021-12-06 10:29:29