[...] miażdżycy, cukrzycy, otyłości, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, wpływając tym samym na większość przewlekłych chorób społeczeństw zachodnich”. Oznacza to, że mleko powoduje choroby dziesiątkujące współczesnych ludzi. Same nowotwory odpowiadają za ok. 10 mln zgonów rocznie. Nie doliczam tu już nawet cukrzycy, która zabija co roku [...]
[...] Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej roślinny (palmowy, palmowy całkowicie [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
[...] roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] z glukozy oraz galaktozy. Poziom laktozy może być różny w poszczególnych produktach, mimo wykorzystania tego samego rodzaju mleka. Na przykład wiele osób źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] spadku testosteronu i hormonów pomocniczych. Jednak z drugiej strony, u czterech z pięciu kobiet nie zarejestrowano wpływu konsumpcji mleka na owulację. Z badania wynika, iż mleko stanowi źródło hormonów, które mogą wpływać na naszą fizjologię. Oddziaływanie jest szczególnie zauważalne w przypadku mężczyzn. Jednakże hormony zawarte w mleku mają [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] niezwykle silny wpływ produktów mlecznych na stężenie insuliny. Kwestia została dobrze zbadana w ostatnich kilkunastu latach. Najgorsze właściwości w tym zakresie posiada mleko, nieco lepsze są jogurty. Niemniej, jeśli nie musisz, nie sięgaj po mleko (krowie, kozie itd.) przed treningiem, szczególnie aerobowym. Można rozważyć zjedzenie jogurtu [...]
[...] zwierzęcego. W tej grupie osób wzrasta zatem również ryzyko wystąpienia złamań kości. osoby cierpiące na nietolerancję laktozy i/lub alergię na produkty zawierające mleko krowie. Wydaje się, że dobrym pomysłem może być w przypadku tych pierwszych, wybieranie produktów zawierających niewielką ilość laktozy na przykład serów dojrzałych. [...]
[...] wapnia) inne produkty przemysłu mleczarskiego (za USDA): Lody czekoladowe - 131 mg Beztłuszczowy serek wiejski - 86 mg Niskotłuszczowe jogurt naturalny - 183 mg Odtłuszczone mleko - 122 mg Mleko pełnotłuszczowe - 119 mg Ta ilość wapnia, którą dostarczają produkty przemysłu mleczarskiego, jest o tyle bardziej przekonująca, gdy spojrzy się na to, [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] Badano napoje takie, jak: woda, gazowana woda, dietetyczna cola, cola, napój sportowy, doustny roztwór do nawadniania, sok pomarańczowy, piwo, kawa, herbata, zimna herbata, mleko i odtłuszczone mleko. Wyniki Trzy spośród badanych napojów przewyższyły wodę pod względem efektywności nawadniania. Doustny roztwór nawadniający (płyn [...]