[...] zachodniej diety. Ludzie Wschodu i Afrykanie tradycyjnie unikali mleka, traktując je co najwyżej jako środek przeczyszczający. Za to w kulturze zachodu każe się pić mleko każdego dnia, przez całe życie... Powszechna dziś pasteryzacja mleka niszczy jego naturalne enzymy i zmienia budowę jego delikatnego białka, przez co mleko staje się [...]
[...] powinien to wiedzieć, dlatego podczas karmienia piersią dzieciom nie powinno podawać się soków (zwłaszcza jabłkowych), ani innych produktów cytrusowych. Apropos teori „pij mleko codziennie a zobaczysz, jakie będziesz miał rozwolnienie" jedz codziennie kapustę kwaszoną będzie to samo wcinaj jabłka do oporowo to też cię może spotkać, ja jadłam do [...]
Witam. Mam pytanie, znaczne od tego że nie chce komentarzy typu "muuu" świnio koryto itp bo gdybym takie chciał to wszedłbym w pierwszy lepszy temat o mleku dla koni/cieląt itp. Moim pytaniem jest czy da się w miare zdrowo zażywać tylko przez miesiąc (na przykład) te specyfiki stosując np.probiotyki ?? Mam 16 lat 59 kg i 174 cm nie piszcie że wy [...]
Witam, Do tej pory na kolacje wypijam kazeinę z mlekiem sojowym bez cukru ( około 140 ml ) ( na 100 ml 1.8g T, 0.2g W, 3.3g B ). Jak wyglądałaby sprawa gdybym zamieniła to mleko na zwykłe chude mleko, które wiadomo zawiera laktozę. Jak laktoza ( która ma względnie niski indeks glikemiczny ) wpływa na naszą sylwetkę w szczególności w godzinach [...]
W biedrze jest mleko " golde soya " natualny produkt sojowy bez dodatkow. Od czasu do czasu lubie sobie wypic dla smaku szklankę mleka, więc jak juz to zwykle UHT czy SOJOWE?
Gdy wypiję szklankę krowiego mleka zaraz mnie goni. Tak samo jest z płatkami na mleku. Nie skończę posiłku, a już muszę w pospiechu biec do łazienki. Czy gdybym krowie mleko zastąpił kozim mógłbym wreszcie zjeść płatki na mleku? Dawno nie jadłem. Mam ochotę, ale perspektyka wydalenia posiku mnie od tego pomysłu odgania.
Witam, mam pytanie w którym mleku korzystniej rozpuszczać białko? Wiadomo, że mleko kozie jest dużo droższe ale czy jest lepsze? Jeżeli toleruję laktozę to w dzień mogę rozrobić białko w krowim, ale przed snem lepiej by było rozrobić z kozim?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, Mam pytanie co do łączenia kreatyny z mlekiem sojowym, tzn. białko z mlekiem sojowym po treningu. Z tego co się orientuje to wolne kwasy tłuszczowe czy coś takiego XDD w zwyczajnym mleku źle wpływają na wchłanianie kreatyny, a jak jest z mlekiem sojowym? pozdrawiam
I tu pytanie . Trenuje na masę i jakie mleko stosować. Z tego co widzę odtłuszczowe ma znacznie więcej białka i węglowodanów w 100 g produktu. Natomiast bardzo mało tłuszczu . Jakie jest wasze zdanie ?
Tabela dot. kubka mleka (250ml) Po części jest to odp. na tematy mleko to zabójca itp. Wiele osób piło,pije i nie świeci, nie zatykaja im sie jelita, nie umieraja i nie maja przez to raka. A teraz do rzeczy: Z czego składa się mleko? "Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi około 250 składników. Jest dobrym źródłem [...]
1.Istota mleka. Mleko-jest to biała nieprzezroczysta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, stanowiąca pokarm dla urodzonego potomstwa. Zgodnie z międzynarodową Federacja mleczarsko mleko to nic innego jak produkt doju krowy w odpowiednim okresie laktacji do którego „produktu" niczego nie dodano i niczego nie odjęto. Mleko to mieszanina [...]
[...] temperaturach - pojawiło się w Polsce na początku lat 90. Startując od zera, szturmem zdobyło rynek. Z roku na rok mleczarnie sprzedawały go coraz więcej, wypierając mleko tzw. świeże, czyli pasteryzowane. Przełom nastąpił w zeszłym roku. Nagle okazało się, że popyt na UHT stanął w miejscu. Dziś rynek wygląda tak: 45 proc. to mleko UHT, [...]
[...] jak widac w przypadku mleka (z reszta nie tylko mleka) odpowiedz insulinowa nie jest w scislym zwiazku z indeksem glikemicznym danego produktu. mleko: IG -> 41 II -> 148! Idac dalej: 'Except for cheese with an insulin score of 45 (Holt et al. 1997) all dairy products (whole milk, skimmed milk, yoghurt, ice cream, [...]
Przypomne tylko jak dobrym zrodlem bialka jest mleko(ok. 80%kazeina, 20% bialko serwatki) A teraz tekst: Fermentowane napoje mleczne Napoje mleczne fermentowane są to produkty otrzymywane z mleka i przetworów mlecznych w wyniku działania specyficznej mikroflory, powodującej obniżenie pH i koagulację białek mleka. Przemysłowa produkcja [...]
[...] kiedyś egzystować bez niego. Dlaczego więc niektórzy dietetycy nie zachęcają do picia mleka, skoro jest aż tak dobrym źródłem składników mineralnych? Prawda jest taka, że mleko wcale nie jest bardzo dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Duże ilości takich pierwiastków jak mangan, chrom, selen i magnez można znaleźć w owocach i [...]
Utarła się opinia, że woda jest lepszym dodatkiem do odżywek niż mleko. Część producentów odżywek poleca wodę jako optymalny rozpuszczalnik, a tymczasem... najnowsze wyniki badań coraz częściej kwestionują tę opinię. Lepszym rozpuszczalnikiem jest beztłuszczowe mleko! Kazeina, która nie tłumi uczucia głodu. Mleko zawiera dwa rodzaje białka: [...]
[...] wspomagającym regenerację mięsni - mówi badanie opublikowane w styczniowym "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism". "Nasze badanie udowadnia, że mleko czekoladowe jest mocną alternatywą dla komercyjnych napojów potreningowych szczególnie jeśli chodzi o poprawę regeneracji po ciężkim wyczerpującym treningu", mówi jeden [...]