SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w

  • Wapń w diecie bezmlecznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] istnieje wiele możliwości, by dostarczyć naszemu organizmowi cenny minerał, jakim jest wapń z produktów niekoniecznie mlecznych. Kiedy jesteśmy zmuszeni, by wyeliminować mleko i jego przetwory z diety, nie panikujmy, że będziemy mieli problemy z dostarczeniem tego pierwiastka. Wystarczy poznać produkty, które bogate są w niego obficie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3173 Data: 2017-08-01 09:22:56
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1975 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Niesamowicie smaczne niskokaloryczne sosy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos czosnkowy zawiera 91kcal, w tym: 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0,8g, 5,4g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7818 Data: 2018-04-26 07:25:30
  • [...] ja używam tej z Lidla 74% kakao 15 gramów oleju kokosowego Jak przygotować? Twaróg z serkiem i jogurtem blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy izolat i jeśli chcemy mleko w proszku - dobrze wszystko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jak ostygnie miksujemy z masą i przelewamy do foremki wyłożonej folią. Ja używam foremki o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12255 Data: 2018-01-29 08:51:39
  • Ostatnio przy okazji zapytałem osoby w różnym wieku o ich nawyki żywieniowe. Poza ludźmi, którzy mają ukończone rozmaite kursy, studiują dietetykę lub kierunki związane z ochroną zdrowia, trenują na siłowni, biegają itd., wybory żywieniowe większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2595 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • Jak jeść więcej warzyw? Poznaj 10 sposobów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii.  Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 479 Data: 2023-08-09 10:10:17
  • [...] Dlaczego? Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że napój sojowy wzbogacony węglanem wapnia pozwala wchłonąć tyle samo dostępnego wapnia, co mleko krowie. Węglan wapnia ma przewagę pod względem wchłaniania i biodostępności. Jak wybrać napój roślinny wzbogacony wapniem? Jeśli szukasz napoju roślinnego, który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1106 Data: 2022-03-13 19:08:02
  • [...] rodzajów raka (innych, niż bezpośrednio związanych z wdychaniem dymu, np. rakiem płuc). Ryzyko cukrzycy i raka kolosalnie rośnie, jeśli dana osoba obok tytoniu, sięga po mleko i produkty mleczne, węglowodany o szybkiej kinetyce (np. słodzone napoje, ciastka, czekolady, słodkie przekąski), napoje zawierające jednocześnie węglowodany i etanol [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3417 Data: 2022-04-13 14:51:30
  • Nic nie jest bardziej frustrujące, niż leżenie w łóżku bez możliwości zaśnięcia, ze świadomością, że zostało coraz mniej snu, a przed Tobą długi i intensywny dzień. Nie dość, że każdy ma swoje stresy i zmartwienia, to jeszcze pojawia się dodatkowy stres w postaci braku snu. Problemy ze snem – czy potrzebna jest wizyta u lekarza? Powyższe techniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12782 Data: 2020-02-22 08:21:16
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1141 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7712 Data: 2019-05-10 10:18:51
  • [...] do szerokiej grupy pestycydów. Insektycydy są to związki przeznaczone do niszczenia pasożytów zwierząt hodowlanych, człowieka oraz roślin. Jabłka, ryby, owoce morza, mięso, mleko również mogą być skażone pestycydami. Te związki są tak rozpowszechnione, iż są w stanie skazić glebę, wody gruntowe, rzeki, jeziora, morza itd. Naukowcy wzięli pod [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2021-09-30 08:41:18
  • [...] Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym opakowaniem i zielonym pesto. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na odwrocie zobaczyłam skład a w nim serwatkę z mleka, mleko w proszku, ser, jaja i inne produkty pochodzenia zwierzęcego? Rozumiem, że jest to produkt wegetariański, co po mocnym wytężeniu wzroku można nawet wyczytać, jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2506 Data: 2022-08-20 13:22:22
  • Drożdzowa gwiazda

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i ucieramy. Cukier jest tutaj KONIECZNY. Inaczej drożdże nie ruszą. Do roztartych drożdży dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy czystą suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Do drożdżowego zaczynu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2195 Data: 2019-01-16 22:41:16
  • [...] Konrad Florczak, Agnieszka Jurga, Andrzej Malarewicz, Agnieszka Mechlińska, Małgorzata Łazar „Fazowo-kontrastowa ocena ekosystemu pochwy – występowanie i kliniczne znaczenie pałeczek kwasu mlekowego” https://www.termedia.pl/Fazowo-kontrastowa-ocena-ekosystemu-pochwy-8211-wystepowanie-i-kliniczne-znaczenie-paleczek-kwasu-mlekowego,5,10684,1,0.html

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3199 Data: 2020-02-22 20:06:50
  • Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7421 Data: 2021-03-11 13:54:13
  • W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9503 Data: 2019-02-14 10:47:56
  • Napój roślinny ALPRO SOYA - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że nawet słodzony napój ma mniej węglowodanów (i cukrów) niż klasyczne mleko. ALPRO SOYA ma 2,5 g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach niczego niepokojącego. Dużym plusem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2031 Data: 2022-03-08 17:52:02
  • Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9573 Data: 2017-07-13 09:14:50
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7355 Data: 2020-01-27 09:49:30