[...] mięśni i redukowaniu tkanki tłuszczowej odgrywa insulina. Jest to hormon w naszym organizmie określany najbardziej anabolicznym i to nie bez powodu. Dawkowanie ALLNUTRITION R-ALA/ALA Zalecane ilości kwasu R-ALA wynoszą od 100 do 300 mg. Najczęściej z posiłkiem po treningu lub w tym, w którym mamy obecną dużą ilość węglowodanów. W przypadku [...]
Tak. Naukowcy to sprawdzili. Nie na ludziach, ale i tak jest to niezwykle ciekawe zagadnienie. Diety charakteryzujące się bardzo niską zawartością protein nasilają łaknienie, zwiększają masę ciała i w konsekwencji często sprzyjają przyrostowi tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans [...]
[...] zdajemy sobie sprawy, jak bardzo tego typu nawyki żywieniowe mogą wpłynąć na nasz organizm, a zmiany w diecie zaczynamy wprowadzać, gdy jest już za późno. Firma ALLNUTRITION pomyślała o wielbicielach dżemów wprowadzając na rynek nowy produkt o nazwie Fit Fruit Jam - smak jabłkowy. Teraz każdy smakosz słodkości będzie mógł bez wyrzutów sumienia [...]
Legenda trójboju siłowego i kulturystyki CT Fletcher ma na swoim koncie sześć tytułów mistrza świata, w tym 3 tytuły Mistrza Świata w wyciskaniu na ławce i 3 tytuły Mistrza Świata w uginaniu ramion ze sztangą na biceps na jedno maksymalne powtórzenie. Znany jest również jako jeden z najsilniejszych ludzi na tej planecie. Jako vlogger na YouTube [...]
Sergio Oliva senior trzykrotnie wygrał zawody Mr. Olympia. Rywalizował z najlepszymi w tym sporcie, w tym z Arnoldem Schwarzeneggerem, który w 1970 go pokonał. Jego syn Sergio Oliva Junior (35 l.) niewątpliwie odziedziczył świetny gen, który pozwala rywalizować mu wśród zawodników PRO. Coś o dobrym genie wie również Joseph Baena (22 l.), czyli syn [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
Cukier jest silnie demonizowany w Internecie oraz w prasie, radiu i telewizji, tymczasem jest tylko małą cegiełką, która buduje bardziej złożony problem. Nie można obarczać winą za wszystkie problemy związane z nadwagą i otyłością, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele ważniejszy jest tu ogólnie niezdrowy sposób odżywiania, a duża podaż [...]
Meldonium jest przykładem potęgi szeptanego marketingu (plotek, opowieści, "siłowniowych rekomendacji” i bajań). Nieważne, że ten środek jest względnie słaby. W porównaniu do sterydów anaboliczno-androgennych, EPO, IGF-1 czy insuliny ma właściwości wręcz kosmetyczne. Ciągle otrzymuję pytania o Mildronate, mimo iż wyraźnie określiłem, że nie opłaca [...]
W Polsce kilka milionów osób ma cukrzycę, a stan przedcukrzycowy prawdopodobnie kolejne kilka milionów. Biorąc pod uwagę współczesne nawyki żywieniowe, rosnącą otyłość, wcale nie powinno dziwić, iż odnotowuje się ta znaczący rozkwit cukrzycy. W skali świata z powodu cukrzycy umiera co roku nawet 4.2 mln ludzi, natomiast u pozostałych może mieć ona [...]
[...] zapalny jest konieczny dla wywołania reakcji ustroju i określonych adaptacji indukowanych wysiłkiem fizycznym. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: GEOFFREY M. HUDSON i in. Effects of caffeine and aspirin on light resistance training performance, perceived exertion, and pain perception [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
Nick Walker to wschodząca gwiazda kulturystyki. Jako debiutant w ubiegłym roku zdobył zacne piąte miejsce w zawodach Mr. Olympia. „The Mutant” udowodnił, że jest silnym i groźnym rywalem dla starej ekipy. Ostatnio podzielił się z fanami bardzo przykrymi, osobistymi doświadczeniami z dzieciństwa. „The Mutant” w podcaście trenera Hany'ego Ramboda [...]
Withania somnifera (ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych, można powiedzieć, iż stała się hitem suplementacyjnym. Wykazuje wpływ na zdolność uczenia się i zapamiętywania. Powiązano z nią działanie tonizujące, sprawdza się jako [...]
Postanowiłeś/aś wziąć sprawę w swoje ręce i zacząć dbać o swoje zdrowie, sylwetkę i formę. Ćwiczysz, próbujesz zdrowo jeść. I czekasz... Kiedy pojawią się efekty? Czekasz, czekasz i nic. To nie tak, że Twoje ciało jest wyjątkowo oporne, po prostu prawdopodobnie popełniasz jakieś błędy. Czytaj dalej, a poznasz te najczęściej popełniane. Być może [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. [...]
Kilka dni przed zawodami Mr. Olympia, Big Ramy rozmawiał z Ronnie Colemanem o tym, kto w nadchodzącym wydarzeniu znajdzie się w pierwszej czwórce. Już w czwartek rozpocznie się największe kulturystyczne wydarzenie roku - 58. Olympia Fitness & Performance Weekend Joe Weidera 2022. Chyba główną gwiazdą programu jest egipski mistrz Mamdouh „Big [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Ashwagandha zaczyna być rozpoznawalna z kimkolwiek by się nie rozmawiało i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W 1998 r. w bazie danych PUBMED było o niej tylko 7 wzmianek, w 2018 r. już 95, w 2022 r. było to już 170 publikacji. Mówimy o osobnych pracach naukowych poświęconych witanii ospałej. Coraz częściej naukowcy poświęcają ashwagandzie bardzo [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]