[...] lub bez z dodatkiem bakalii, orzechów czy też owoców. Zainspirowana smakiem bestsellerowego NUTLOVE COCO CRUNCH i potrzebami osób aktywnych i nie tylko, maka ALLNUTRITION stworzyła produkt ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH. Ta wyjątkowa proteinowa, biała czekolada o smaku kokosowym, to wyśmienite źródło pełnowartościowego [...]
Ostatnio modne jest używanie leków w celu zapobiegania określonym schorzeniom, problem polega na tym, iż często są to środki, które mogą wyrządzić wiele szkód. Przykładowo użytkownicy dopingu często sięgają po warfarynę, a ten lek po prostu może zabić (i w literaturze opisano dziesiątki przypadków śmierci). Tak samo niebezpieczna u osób zdrowych [...]
Czy aplikacja zainstalowana na telefonie może pomóc walczyć z cukrzycą typu 2? Badanie kliniczne przeprowadzone w Singapurze obejmowało 305 osób dorosłych z cukrzycą typu 2 i wskaźnikiem masy ciała (BMI) 23 lub wyższym, którzy znali język angielski i mieli dostęp do smartfona. Uczestnicy zostali zrekrutowani między 3 października 2017 r. a 9 [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
Testosteron jest prohormonem, z którego powstaje np. estradiol czy DHT. W ostatnich 20 latach odkryto wiele funkcji, jakie pełni estradiol w ustroju mężczyzny. Okazuje się, że ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest skorelowana ze stężeniem estradiolu. Naukowcy od dawna wiedzą, iż związane z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z [...]
Trening w warunkach niedotlenienia może budzić kontrowersje, bo wyniki są sprzeczne. Nie wszystkie badania potwierdzają korzyści z takiej formy aktywności. Trening hipoksji stał się dostępny dla większej liczby osób w ostatnich latach poprzez komory wysokościowe (niedotlenienie hipobaryczne) i namioty hipoksyjne (niedotlenienie normobaryczne). [...]
Preparaty z kolagenem mają wielokierunkowe zastosowanie w kontekście regulacji stanu odżywienia i zdrowia człowieka. Stanowią cenne wsparcie wszystkich tkanek w organizmie, gdyż dostarczają ich główny budulec oraz szereg związków wspomagających. Warto wiedzieć, jakie są szczególne wskazania do stosowania tych produktów, gdyż brak świadomości na [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
Paracetamol jest lekiem przeciwbólowym, który najczęściej wykorzystywany jest, jako środek doraźny w leczeniu bólu na świecie. Jest on stosowany od końca wieku XIX, a co ciekawe naukowcy do tej pory nie mogą ustalić jednej wersji działania leczniczego środka. Jedną z teorii jest to, że wykazuje on działanie hamujące na enzymy prozapalne wywołujące [...]
Różne źródła donoszą, że Big Ramy opuszcza Oxygen Gym w Kuwejcie i wraca do Egiptu. Wielu fanów i ekspertów branży kulturystycznej krytykowało nie tylko Big Ramiego, ale także Oxygen Gym, po jego występie na Mr. Olympii. Za co? Chyba wszyscy widzieli. Olbrzymia waga (310 funtów ~140 kg), niestety zaowocowała utratą wyrazistości. Big Ramy stał się [...]
Wszyscy powoli przyzwyczajamy się do zmian, jakie nastąpiły na całym świecie z powodu pandemii. Widok ludzi w maseczkach i rękawiczkach, zachowanie dystansu w sklepie czy częste dezynfekowanie rąk, nikogo już nie dziwi. Również w siłowniach stosowane są dodatkowe środki bezpieczeństwa. Studio jogi typu pop-up stworzyło 50 indywidualnych kopuł na [...]
Witamina D tak naprawdę jest hormonem mającym wpływ na cały organizm. Ostatnio okazuje się, że mega dawki mogą znacząco wpływać na infekcję koronawirusem. Komentarz i wnioski Podanie dużej dawki kalcyfediolu lub 25-hydroksywitaminy D, głównego metabolitu układu hormonalnego witaminy D, znacznie zmniejszyło potrzebę intensywnego leczenia [...]
Witamina B12 jest owiana całą masą mitów, to koszt, który płacimy za upowszechnienie Internetu. W XXI wieku witaminę B12 przepisuje się na „wszelkie schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z [...]
Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, [...]
Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]
Diuretyki są powszechnie nadużywane przez kobiety i mężczyzn w celu uzyskania ostatecznego szlifu do występu na scenie lub nawet, by pokazać się formie na plaży. Kiedyś były stosowane do „robienia wagi” przez zawodników różnych dyscyplin oraz do maskowania użycia dopingu (metabolity np. SAA w moczu). Referencje, badania, literatura: E. Mutschler [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
Dość często słyszymy o poważnych kontuzjach sportowych, po których zawodowi sportowcy dość szybko wracają do zdrowia i pełnej aktywności. W treningach amatorskich tego typu magia jest rzadko kiedy spotykana, a po ciężkim urazie zawodnik wykluczony jest czasem na większość roku z aktywności, nie mówiąc już o pełnym, czynnym udziale w treningach. [...]
U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]