Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II.
Eksperyment naukowy
Naukowcy badali wpływ suplementacji wielonienasyconym kwasem α-linolenowym (należy do grupy kwasów omega-3) u pacjentów z cukrzycą typu II (T2DM).
Kwasy z grupy omega-3 to:
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
- kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany – oraz inne, tyle że w niewielkich ilościach).
EPA i DHA dostarczają np. ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki omega-3 (suplementy diety) owoce morza.
Chorzy z cukrzycą typu II otrzymywali 3 g na dobę kwasu α-linolenowego lub placebo przez 60 dni. Pacjenci nie wiedzieli co biorą, a naukowcy nie wiedzieli co podają (zastosowano model z podwójnie ślepą próbą; referencyjna metoda prowadzenia eksperymentów).
Wyniki
- grupa otrzymująca 3 g kwasu α-linolenowego na dobę poprawiła wrażliwość insulinową,
- obie grupy wykazały wzrost stężenia adiponektyny po 60 dniach, jednak był on większy w grupie otrzymującej kwas z grupy omega-3.
Co to znaczy?
Podawanie kwasu α-linolenowego zwiększa stężenie adiponektyny, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Podobne wyniki uzyskano w innych eksperymentach, w których podawano inny kwas z rodziny omega-3 tj. eikozapentaenowy. 1.8 g EPA dziennie miało korzystny wpływ, jeśli chodzi o stężenie adiponektyny, reakcje zapalne i wrażliwość insulinową. Ogólnie dowiedziono, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają wytwarzanie cytokin prozapalnych, w tym interleukiny (IL)-6, IL-1β i czynnika martwicy nowotworów α (TNF- α).
Podsumowanie
Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a ostatnio coraz więcej badań wskazuje, że również dla wrażliwości tkanek na insulinę. Dzieje się tak nawet u osób u których rozwinęła się już cukrzyca typu II.
Referencje:
John H. Lee i in. Kwasy tłuszczowe omega-3 w zapobieganiu uszkodzeniu mięśnia sercowego i naczyń wieńcowych https://podyplomie.pl/medycyna/27027,kwasy-tluszczowe-omega-3-w-zapobieganiu-uszkodzeniu-miesnia-sercowego-i-naczyn-wiencowych
Patricia M Gomes i in. Supplementation of α-linolenic acid improves serum adiponectin levels and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25933493/
O3 wydaje się być tak samo wszechstronnym dodatkiem żywieniowym, jak choćby witamina D3 z K2,
dla mnie Trójca Święta :-)
wszystkim małolatom podrzucam, by koniecznie kupili i suplementowali
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Omega_3_K2_D3-opis35318.html#opis
Nawet w religijnej symbolice jest tego oddźwięk - ryba to pokarm.
Na pewno nie przez przypadek, tylko nasi poprzednicy doceniali zalety kwasów omega 3, chociaż nie były one jeszcze nazwane i przebadane.
Google płaci teraz od 19544 do 27485 USD miesięcznie za pracę online w domu. Dołączyłem do tej pracy 2 miesiące temu i zarobiłem 23870 $ w pierwszym miesiącu na tej pracy. Mogę powiedzieć, że moje życie zmieniło się - całkowicie na lepsze! Sprawdź, co robię.
???????????10.???