Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9.
Kwasy omega-6 występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują np. w rybach oraz w suplementach diety.
Naukowcy sugerują, że pokarm ma mniejszy wpływ na stężenie wolnych kwasów omega-3, czyli nowej formy wysokodostępnej dla człowieka w postaci suplementu diety.
Celem badania była ocena bezpieczeństwa stosowania wolnych kwasów tłuszczowych omega-3 (OM3-FFA), zawierających kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy u pacjentów z ciężką hipertriglicerydemią.
Badana grupa obejmowała mężczyzn i kobiety ze stężeniem triglicerydów większym niż 500 mg/dl, ale mniejszym niż 2 g na dl.
Badanym podawano przez 12 tygodni:
- 4 g oliwy z oliwek (grupa kontrolna),
- kwasy omega-3: 2 g dziennie,
- kwasy omega-3: 3 g dziennie,
- kwasy omega-3: 4 g dziennie.
Wyniki
- stężenia kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego w osoczu były znacząco podwyższone (przy każdej dawce kwasów omega-3, ale nie przy oliwie z oliwek, gdyż ona nie zawiera DHA i EPA).
- 2 g dziennie kwasów omega-3 zmniejszyło stężenie trójglicerydów o 25,9%.
- 3 g dziennie kwasów omega-3 zmniejszyło stężenie trójglicerydów o 25,5%.
- 4 g dziennie kwasów omega-3 zmniejszyło stężenie trójglicerydów o 30,9%.
- oliwa z oliwek zmniejszyła stężenie trójglicerydów o 4,3%.
Dodatkowo kwasy omega-3 prowadziły do spadku transportera LDL, VLDL oraz stężenia kwasu arachidonowego. Tylko od 5% do 7% osób źle tolerowało kwasy omega-3 (głównie zaburzenia żołądkowo-jelitowe).
Co to znaczy w praktyce?
Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 [PGi2] i tromboksanu A2 [tXa2]). Tromboksan wywołuje skurcz np. uszkodzonych naczyń krwionośnych oraz agregację płytek krwi.
W konsekwencji kwasy omega-3 nie tylko poprawiają profil lipidowy, ale chronią także przed zaburzeniami zakrzepowo-zatorowymi (co ma niesłychaną wartość dla stosujących sterydy anaboliczno-androgenne).
Referencje, badania, literatura:
John J.P.Kastelein Omega-3 free fatty acids for the treatment of severe hypertriglyceridemia: The EpanoVa fOr Lowering Very high triglyceridEs (EVOLVE) trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1933287413003036
Raffaele De Caterina Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 w chorobach układu krążenia https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/008/866/original/12-28.pdf?1469107343
Omegi na cyklu ? Zawsze :D