Problem otyłości staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Jest to stan, w którym organizm gromadzi ilości energii, znacznie przekraczająca “normy”, jak i możliwości adaptacyjne. W konsekwencji otyłość prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Zazwyczaj osoby te zapadają na choroby kardiologiczne, metaboliczne, np. cukrzyca typu II, jak i nowotwory. Pisząc wprost, otyłość jest to stan przekraczający masę ciała określaną mianem optymalnej, wynoszącej dla kobiety około wzrost minus 110, a dla mężczyzny wzrost minus 100.

  1. Jak zaradzić tego typu mechanizmom?
  2. Jakie suplementy zastosować, aby skutecznie podnieść wrażliwość na insulinę?
  3. Podsumowanie

Hormonem, który odpowiada głównie za efekt gromadzenia tkanki tłuszczowej jest insulina. Jednak byśmy mieli jasność, nie jest to hormon, którego występowanie w ciele człowieka powinno być utożsamiane ze zjawiskami negatywnymi. Insulina wykazuje również silne działanie anaboliczne, wspomagając m.in. budowę masy mięśniowej. Jednak, gdy ilość tkanki tłuszczowej zaczyna być zbyt duża, wrażliwość tkanek (głównie mięśniowych) na hormon spada. W konsekwencji organizm chętniej zaczyna gromadzić tłuszcz i jeszcze mocniej pogłębia problemy z nadwagą.

Jak zaradzić tego typu mechanizmom?

Przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, która ukierunkowana jest nawet na cel budowania masy mięśniowej powinna mieć określony pułap kaloryczny, na poziomie którym umożliwi budowanie masy, ale jednocześnie ograniczy do minimum odkładanie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że poziom energetyczny powinien być na plusie, który nie będzie powodował znacznego efektu przekarmienia organizmu i szybkiego gromadzenia energii.

Z kolei podczas redukcji tkanki tłuszczowej dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie diet typu low carb lub rotacyjnych, które poprzez swoją konstrukcję pozwalają na zachowanie aktywności metabolicznej. Zmienna ilość węglowodanów w skali tygodnia to okazja do tego, aby nasz metabolizm był zaskakiwany i podtrzymywał swoją wrażliwość na insulinę tak długo, jak tylko się da. Co więcej, mniej węglowodanów w diecie, to mniejsza ilość insuliny w organizmie, a co za tym idzie - tkanki “odpoczywają” od jej działania.

Trzecim aspektem, jaki jest istotny z punktu widzenia wrażliwości insulinowej, to utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że im mniej posiadamy tłuszczu, tym więcej tkanki mięśniowe są w stanie wykorzystać węglowodanów i odwrotnie. Dlatego m.in. wśród osób otyłych dużo skuteczniejsze są diety o obniżonej ilości węglowodanów czy też diety tłuszczowe, ketogeniczne. Jeżeli zależy nam na tym, aby budowany mięsień był jak najlepszej jakości, starajmy się utrzymać niski poziom tłuszczu jak najdłużej.

Jakie suplementy zastosować, aby skutecznie podnieść wrażliwość na insulinę?

Wykorzystanie suplementacji w walce z opornością na działanie insuliny może okazać się kluczowe. Na rynku dostępne są suplementy diety, które w sposób skuteczny wspomagają gospodarkę energetyczną naszego organizmu, w tym poziom glukozy we krwi. Do substancji tego typu zaliczamy:

  • Gymnema sylvestre - znakomita roślina, której ekstrakt wspomaga utrzymywanie niskiego pułapu glukozy w organizmie. Sprawdza się idealnie w początkowych fazach redukcji tkanki tłuszczowej, przywracając funkcje metaboliczne.
  • Berberyna - nowość na rynku suplementacji wspomagającej wrażliwość na insulinę. Dzięki sile działania, która porównywalna jest do działania metforminy, berberyna szybko zyskuje na popularności i polecana jest nawet diabetykom.
  • Morwa biała - działanie morwy białej polega na obniżeniu tempa wchłaniania węglowodanów, poprzez obniżenie aktywności enzymatycznej.
  • ALA - wspomaga regulację cukru we krwi, usprawnia przemiany energetyczne, co więcej jego zastosowanie znacznie poprawia transport glukozy, sprawiając, że efektywniej gromadzony jest glikogen mięśniowy.
  • Cynamon - jego działanie skutecznie wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, jak i opóźnia wchłanianie węglowodanów z układu pokarmowego, co zabezpiecza organizm przed znacznymi skokami glukozy we krwi.
  • Ocet jabłkowy - klasyczny produkt fermentowany, mętny, to doskonały sposób na to, aby wspomóc walkę z insulinoopornością. Dodatkowo ocet wspomoże trawienie, zwiększając środowisko kwasowe żołądka.

  • Piperyna - działanie piperyny jest szeroko opisywane, jako wsparcie dla procesów odchudzania, przemian metabolicznych, a także pomoc w regulacji poziomu cukru we krwi. Wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych, które regulują wiele układów organizmu człowieka.
  • Chrom - działanie chromu powiązane jest przede wszystkim z walką z ochotą na słodycze. Polega ono na tym, że niedobory tego pierwiastka mogą oznajmiać się tego typu zachciankami, co zostało m.in. powiązane ze skokami glukozy we krwi.
  • Omega 3 - odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega 3 i ich stosunek do kwasów omega 6 to doskonały sposób na to, aby utrzymać kondycję metabolizmu w odpowiedniej formie. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA wykazują tendencję wspomagającą walkę z insulinoopornością, zwiększając wrażliwość tkanek na działanie hormonu insuliny.
  • Gorzki melon - wykazuje właściwości sprzyjające regulowaniu cukru we krwi. Wykorzystuje się tutaj głównie sok z tego owocu, który posiada właściwości wspomagające walkę z insulinoopornością.

Podsumowanie

Wsparcie gospodarki insulinowej naszego organizmu jest kluczowym elementem utrzymania homeostazy zdrowia metabolicznego. Wysoka wrażliwość insulinowa tkanek pozwoli na to, aby wykorzystywać substraty energetyczne w sposób efektywny. Tego typu dodatki w diecie wykorzystać można zarówno podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej, jak i wsparcia procesu budowy jakościowej masy mięśniowej.

Komentarze (0)