
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia.
Co dzieje się, gdy jesz śmieciowe jedzenie?
Junk food, czyli tak zwane potocznie jedzenie śmieciowe, to zmora naszych czasów. Jeśli tego typu dania pojawiają się w naszym menu od czasu do czasu, nie dzieje się nic złego. Jeśli jednak sięgamy po nie zbyt często lub, co gorsza, żywimy się nimi na co dzień, zaczynają pojawiać się problemy.
Co dzieje się, gdy podstawą Twojej diety są hamburgery, frytki, gazowane napoje i słodycze? Przybierasz na wadze, stajesz się zmęczony, osowiały, senny, skóra staje się blada, tłusta, pojawiają się wypryski, cierpi również Twój system odpornościowy, przez co częściej łapiesz infekcje.
10 najgorszych produktów spożywczych
W dzisiejszym artykule znajdziesz 10 najgorszych produktów żywieniowych. Jeśli chcesz czuć się pełen energii, lepiej ich unikaj.
Słodkie napoje gazowane
Mimo tego, że coraz więcej mówi się o szkodliwości słodkich napojów gazowanych na nasze zdrowie, wciąż wiele osób pije je hektolitrami. Napoje tego typu są bardzo kaloryczne, przy czym kalorie te pochodzą przede wszystkim z cukru. Co gorsza, w wielu wypadkach nie jest to sam cukier, a wysokofruktozowe syropy kukurydziane.
Puszka popularnej Coca-Coli to blisko 150 kcal. Kto pije tego typu napoje, ten wie, że wypicie nawet kilku puszek w ciągu dnia, to żaden problem. Kalorie to jednak nie wszystko! Okazuje się, że osoby pijące słodkie, gazowane napoje mają słabsze kości i narażone są na rozwój osteoporozy.
Połączenie cukru i kwasu fosforowego wywiera również niekorzystny wpływ na stan naszych zębów. Im więcej napojów gazowanych pijesz, tym szkliwo zębów jest cieńsze i bardziej kruche.
Przetworzone produkty mięsne
Wędliny, kiełbasy, parówki – to źródło azotynu sodu. Stosowany jest jako konserwant, który nadaje wędlinom również piękny, różowy kolor. Azotyn sodu w połączeniu z innymi związkami chemicznymi może tworzyć nitrozoaminy. Powstają one również podczas obróbki termicznej wędlin. Uznawane są za substancje rakotwórcze.
Co więcej, wszelkiego rodzaju kiełbasy, mielonki i tym podobne – to miejsce, gdzie trafiają najgorsze kawałki mięsa, skóry, odpady – mięso w nich zawarte określane jest jako MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Tego typu artykuły spożywcze zawierają również sporą ilość tłuszczów zwierzęcych, soli. Znajdziemy w nich również fosforany, które ograniczają wchłanianie mikroelementów.
Frytki
Jedna z najbardziej niezdrowych potraw! I to nie za sprawą ziemniaków, które stanowią (lub powinny stanowić) ich główny składnik. Frytki to kawałki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu. Wydawać by się mogło, że od ziemniaków zasadniczo różnić się będą jedynie kalorycznością. Smaży się je na głębokim oleju, zazwyczaj jest to utwardzony tłuszcz roślinny, czyli najgorszy tłuszcz, jaki możemy sobie wyobrazić. Porcja frytek dostarcza potężną ilość tłuszczów trans.
Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że w knajpach nie zmienia się tłuszczu we frytkownicach za każdym razem. Kwasy tłuszczowe obecne w oleju przez długi czas poddawane są działaniu wysokiej temperatury, co sprawia, że zmienia się ich budowa i właściwości. Nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w truciznę!
Jeśli masz ochotę na frytki, zrób je samodzielnie! Pokrojone w cienkie słupki ziemniaki upieczone w piekarniku. Podane z oliwą z oliwek i niewielką ilością soli będą stanowiły zdrowy element posiłku.
Czipsy
Jeśli mówimy o frytkach, to przejdźmy również od razu do chipsów. Chipsy niestety nie są zdrowsze od frytek. Podobnie jak frytki są źródłem tłuszczów trans oraz utlenionych kwasów NNKT.
Pączki
Dostarczają sporej ilości kalorii i łączą w sobie węglowodany i tłuszcz. Średniej wielkości pączek to około 300 kcal, ponad 10 g tłuszczu (niekiedy bliżej 20 g) i około 45 g węglowodanów. W pączkach również znajdziemy szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans i sporo tłuszczów nasyconych. Cukrowo-tłuszczowy mix to wybuchowa mieszanka, wybitnie sprzyjającą przyrostowi masy ciała.
Ciasteczka
Podobnie jest w przypadku różnego rodzaju ciasteczek. Najczęściej znajdziemy w nich połączenie oczyszczonej mąki pszennej, sporej ilości cukru i masła. To jednak nie wszystko, producenci szukają bowiem oszczędności - to raz, a dwa - dodają do nich niepożądane składniki, wpływające na zwiększenie atrakcyjności ciastek pod kątem walorów smakowych. Znajdziemy w nich więc: utwardzone tłuszcze roślinne, syrop fruktozowo-glukozowy, substancje spulchniające, emulgatory.
Masz ochotę na ciasteczka?
Przygotuj własne ciastka owsiane z rodzynkami lub z bananami. Wiele pomysłów znajdziesz w kuchni SFD.
Jeden z przepisów: Ciasteczka owsiane z migdałami i żurawiną
Margaryna
Margaryny mogą zawierać tłuszcze selektywnie uwodornione o konfiguracji „trans” - są to najmniej pożądane kwasy tłuszczowe w naszej diecie. Jeśli już wybieramy margarynę – wybierzmy dobrze. Tak zwane margaryny miękkie prawie nie zawierają tłuszczów trans.
Serki topione
Zawierają duże ilości soli. Nawet około 30% ich składu to sól! W dłuższej perspektywie nadmierne spożycie soli może skutkować wysokim ciśnieniem, kamicą nerkową, chorobami układu pokarmowego czy miażdżycą (sól wiąże tłuszcze). Serki zawierają fosforany, które wchodząc w kontakt z wapnem, powodują jego ubytki i prowadzą do osteoporozy i innych chorób.
Niektóre serki wzbogaca się o szkodliwe tłuszcze utwardzone (zawierające szkodliwe izomery trans), które podnoszą stężenie złego cholesterolu i zwiększają ryzyko zawału serca. Zawierają szkodliwe konserwanty przeciwdziałające pleśniom i grzybom: sorbinian sodu (E201) i sorbinian potasu (E202) – które mogą wywoływać alergie. Co więcej, serki topione są kaloryczne. W 100 g takiego serka jest aż 30 g tłuszczu oraz ok. 300 kcal.
Zupki chińskie
Głównym składnikiem zupki chińskiej jest makaron. Składa się on z mąki pszennej, soli i wody, zawiera niestety również sporo fosforanów, sodu, węglanu potasu. Poza makaronem w zupkach chińskich znajdziemy małe saszetki z przyprawami i tłuszczem – to one nadają daniu charakterystyczny smak. Zawierają duże ilości soli oraz glutaminian sodu, stosowany jako wzmacniacz smaku i zapachu. Jego nadmierne spożycie może powodować zawroty głowy, bóle głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, niepokój. Zastosowane procesy i skład zupki sprawiają, że jest to produkt ciężkostrawny, trawiony dłużej niż zwykły makaron.
Puszkowane jedzenie
Czy puszkowane jedzenie może stanowić dobrą alternatywę dla świeżych warzyw, owoców i ryb? Mogłoby się wydawać, że tak. Sama zawartość puszki może być bowiem jak najbardziej wartościowa. Jednak do produktów przechowywanych w puszkach przenika glin oraz bisfenol A. Bisfenol A wywołuje otyłość u dziewczynek, u mężczyzn wywołuje zaburzenia wzwodu, a u kobiet w ciąży uszkadza wątrobę płodu. Spożywanie puszkowanych produktów od czasu do czasu nie stanowi problemu. Nie należy traktować ich jednak jako alternatywy dla świeżych produktów i spożywać w zamian.
Podsumowanie
Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest wiele. Warto pamiętać o tym, że spożycie ich od czasu do czasu nie zniszczy od razu naszego samopoczucia i zdrowia. Warto jednak na co dzień wybierać produkty jak najbardziej wartościowe jak najmniej przetworzone, bogate w składniki odżywcze. Opieranie swojej diety na słodyczach, słodkich napojach, fast foodach, daniach instant to droga do nadwagi, a nawet otyłości, ciągłego zmęczenia, złej kondycji włosów, skóry i paznokci. Jesteśmy tym, co jemy, dlatego warto zadbać o to, w jaki sposób się odżywiamy.
