[...] sklepowych półkach. Oczywiście są lepsze i gorsze, dlatego trzeba czytać skład. Pod lupę wzięłam tym razem pastę z serii GO VEGE. Dostępne są trzy smaki - wybrałam suszone pomidory z żurawiną. Pasta zachęca kolorem, gęstą konsystencją oraz zapachem. Wygląda apetycznie. Ciekawa byłam, czy żurawina będzie wyczuwalna, czy pasta nie będzie [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są pomidory, ale sytuacja zmienia się diametralnie, gdy są spożywane w postaci gęstego, tłustego sosu z makaronem i grubą warstwą wysokokalorycznego sera żółtego. Nie należy [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
[...] czas. Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 62 g Obiad Tofu w sosie pomidorowym z makaronem Tofu naturalne 90 g pomidory z puszki 150 g cebula 80 g pieczarki 100 g oliwa z oliwek 5 g makaron penne 80 g Energia i makroskładniki 489.8 kcal Białka: 28 g Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 66 g [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
[...] we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz warzywa z niewielkim dodatkiem tłuszczu (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, 60 i 120 minut po posiłku) w [...]
GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
[...] znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem jest luteina, a więc ksantofil. Papryka czerwona bogata jest w kapsantynę, kapsorubinę, kapsoluteinę i [...]
[...] dla ustroju tłuszczów, w tym trans (w nadmiarze tłuszcze nasycone również nie są pożądane). Produkty, które są dla nas pożyteczne Ogólnie, prozdrowotnie działają np. pomidory, papryka, czosnek, cebula i inne warzywa. Czosnek i cebula pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka: jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, krtani, [...]
[...] uznania i zapotrzebowania energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji klasycznej np. ze szpinakiem, pomidorami itd. Sałatka: kilka jajek, pokrojone pomidory, ogórki, przyprawy, oliwa z oliwek, mięso z kurczaka lub ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]