Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu do czasu wprowadzony w naszą dietę nie zaburzy naszego odżywiania?

Na co zwracać uwagę przed zakupem? Czym się kierować?

Sos mile widziany

Sos ma za zadanie wzbogacać smak potrawy i dobrze przygotowany spełnia swoje zadanie. Czasem na przygotowanie takiego domowego, bardzo uniwersalnego sosu, potrzeba kilku minut, ale jeśli mamy chęć wypróbować gotowy sos w słoiku z różnych względów, na pewno powinniśmy kierować się jego zawartością.

To francuski kucharz Auguste Escoffier wymyślił gotowe sosy w słoikach. Mistrz kuchni francuskiej gotował między innymi dla państwowej armii, w czasie wojny z Francji z Prusami. Szukał sposobu, by przygotowanie dań było zdecydowanie szybsze. Miały to być dania, które trzeba będzie tylko podgrzać. Tak rozpoczął swoje prace nad konserwowaniem żywności i w efekcie powstały między innymi gotowe sosów w słoikach.

Sos sosowi nierówny

Wielką zaletą takich sosów jest oszczędność czasu, ale też możliwość spotkania się z różnymi kuchniami egzotycznymi poprzez ciekawe połączenie smaków zawartych w takim sosie.

Półki sklepowe aż się uginają od gotowych dań. Znajdziemy na nich również gotowe sosy do potraw takich jak np.: spaghetti i nie tylko. Sosy te znajdziemy w różnych konfiguracjach, różnych konsystencjach, smakach i zapachach. Niemniej jednak, naszą uwagę powinien przykuć oczywiście skład, który wypadałoby, by był wolny przede wszystkim od syropu glukozowo-fruktozowego, ale też gumy guar czy gumy ksantanowej oraz sztucznych aromatów i konserwantów. Zdecydowanie dobrze by nie zawierał ekstraktu drożdżowego i maltodekstryny.

Zestawienie sosów

Knorr Sos słodko-kwaśny z ananasem i pędami bambusa

Skład:

  • woda
  • cukier
  • cebula
  • ocet
  • marchew 5%
  • ananas w syropie [ananas 2,6%, woda, cukier]
  • papryka zielona 3,6%
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidory
  • papryka czerwona 2,5%
  • seler
  • skrobia modyfikowana
  • pędy bambusa 1,8%
  • sól
  • substancja zagęszczająca: guma ksantanowa
  • papryka
  • imbir
  • ekstrakt z papryki.

Wartość odżywcza

100 g tego sosu dostarczy 93 kcal, w tym:

  • 0,6 g białka
  • <0,5 g tłuszczu (w tym <0,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 21 g węglowodanów (w tym 19 g cukrów)
  • 1 g błonnika
  • 0,5 g soli.

Plusy: sos ten jest ogólnodostępny, ma atrakcyjną cenę, w smaku dość słodki, potrawy z jego udziałem są bardzo smaczne. Spore opakowanie, bo prawie 530 g.

Minusy: cukier na drugim miejscu, co da się wyczuć w smaku, skład, ogólnie mówiąc, nie jest za ciekawy, zdecydowanie zbyt mały procent warzyw w stosunku do pozostałych składników.

Farma Świętokrzyska Ekologiczny sos słodko-kwaśny

Skład:

  • pomidory*
  • cebula*
  • papryka*
  • ocet winny*
  • cukier trzcinowy*
  • musztarda łagodna* (woda, gorczyca*, ocet zbożowy*, cukier trzcinowy*, sól morska, przyprawy*, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy)
  • miód wielokwiatowy*
  • mąka ziemniaczana*
  • sól himalajska
  • czosnek*
  • chili*1,2%
  • przyprawy*

*Certyfikowany składnik ekologiczny.

Wartość odżywcza

100 g tego sosu dostarczy 100,4 kcal, w tym:

  • 1,3 g białka
  • 0,4 g tłuszczów (w tym 0 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 22,1 g węglowodanów (w tym 16,2 g cukrów)
  • 1,6 g błonnika
  • 0,4 g soli.

Plusy: po otwarciu wydobywa się przyjemny zapach warzyw, smak jest bardzo ciekawy, w połączeniu z makaronem czy ryżem komponuje się bardzo smacznie. Skład sosu jest bardzo dobry, bez zbędnych dodatków. Tradycyjny cukier wymieniono na cukier trzcinowy, składniki posiadają certyfikat ekologiczny.

Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, niestety cena jest wysoka, stosunkowo małe opakowanie, biorąc pod uwagę pozostałe sosy w słoikach.

Aspiro sos do spaghetti warzywno-owocowy

Skład:

  • pomidory (153 g na 100 g produktu)
  • cebula 10%
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • cukier
  • skrobia modyfikowana
  • przecier jabłkowy
  • sól
  • olej rzepakowy
  • przyprawy
  • zioła
  • substancja zagęszczająca: guma guar
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartość odżywcza

100 g tego sosu dostarczy 86 kcal, w tym:

  • 1,6 g białka
  • 1,4 g tłuszczu (w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 16 g węglowodanów (w tym 14 g cukrów)
  • 1,2 g sól.

Plusy: niska cena, sos w smaku nie wypada najgorzej, mimo swojego składu

Minusy: wyprodukowany niby ze sporej ilości produktów, ale pozostała lista składników nie jest już tak ciekawa, konsystencja jest lekko zbita, żelowa. Produkt nie jest ogólnodostępny, produkowany tylko dla jednego supermarketu.

Uncle Ben's Sos słodko-kwaśny

Skład:

  • woda
  • cukier
  • pomidory 13%
  • cebula 10%
  • ananas 6%
  • ocet
  • marchewka
  • skrobia kukurydziana
  • czerwona papryka 2.7%
  • seler 2.7%
  • zielona papryka 2.7%
  • pędy bambusa
  • sok z tamaryndowca
  • sól
  • barwnik: ekstrakt z papryki
  • przyprawy.

Wartość odżywcza

100 g tego sosu dostarczy 85 kcal, w tym:

  • 0,4 g białka
  • 0,2 g tłuszczu (w tym 0 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 19,6 g węglowodanów (w tym 16,2 g cukrów)
  • 0,4 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, ma atrakcyjną cenę oraz atrakcyjny skład. Idealnie komponuje się z daniami na bazie makaronu czy kaszy. Zapach sosu jest bardzo przyjemny, jego konsystencja również, w składzie ma kawałki warzyw, które powodują, że jego smak jest jeszcze bardziej ciekawy.

Minusy: spory udział cukru.

Pudliszki Oryginalny sos do spaghetti

Skład:

  • pomidory (146 g pomidorów na 100 g produktu)
  • warzywa (cebula, marchew)
  • cukier
  • sól
  • olej rzepakowy
  • zioła
  • przyprawy
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy
  • czosnek
  • koncentraty: z czarnej porzeczki, z czarnej marchwi.

Wartość odżywcza

100g tego sosu dostarczy 56 kcal, w tym:

  • 1,7g białka
  • 1 g tłuszczu (w tym 0,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 9 g węglowodanów (w tym 7,1 g cukrów)
  • 2,2g błonnika
  • 1g soli.

Plusy: jeden z najlepszych sosów, jakie jadłem. Bardzo dobra cena, skład też jest całkiem ciekawy, cukier nie jest na pierwszym miejscu, co jest bardzo istotne. Spory udział warzyw, naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Produkt jest ogólnodostępny. Ilość kalorii też na tle pozostałych wypada bardzo dobrze. Konsystencja sosu jest idealna, nie jest też za słodki, jak to bywało u poprzedników.

Minusy: cukier, choć sos ten ma go dopiero na 3 miejscu w składzie.

Blue Dragon Sos słodko-kwaśny sos chiński

Skład:

  • woda
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • biały ocet ryżowy
  • cukier
  • pasta pomidorowa 6,5%
  • ananas w syropie 4,5% [ananas, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy]
  • marchew 4,5%
  • cebula 4%
  • plastry czerwonej papryki 3,5%
  • plastry zielonej papryki 3,5%
  • skrobia modyfikowana kukurydziana
  • koncentrat soku z ananasa 2,5%
  • plastry pędów bambusa 2%
  • sól
  • purée z imbiru
  • purée z czosnku
  • mielona papryka
  • mieszanka ziół.

Wartość odżywcza

100 g tego sosu dostarczy 92 kcal, w tym:

  • 0,6 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 21,9 g węglowodanów (w tym 16,7 g cukrów)
  • 1 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, jego konsystencja jest lekka i delikatna. Ciekawie prezentuje się z różnymi daniami, nadając im lekko pikantny smak.

Minusy: skład niestety nie jest najlepszy, zdecydowanie mógłby być inny, wysoka cena.

Wnioski

Wybór gotowego sosu nie należy do łatwych, ale zdecydowanie, gdy ktoś ma większy zastrzyk gotówki, polecam spróbować sosu z firmy Farma Świętokrzyska, Ekologicznego sosu słodko-kwaśnego. Jego skład bardzo przykuwa uwagę, cena jest dość wysoka, ale warto zainwestować. W smaku jest jednym z najlepszych, jakie miałem okazję próbować. Natomiast bardzo podobny w swojej konsystencji oraz smaku jest sos słodko-kwaśny z firmy Łowicz. Jego cena jest kilkakrotnie niższa od wyżej wymienionego, ale również ma bardzo dobry skład i jest produktem ogólnodostępnym. Co sporo ułatwia. Najgorzej w tym zestawieniu wypada sos słodko-kwaśny z firmy Knorr z ananasem i pędami bambusa. Jego skład pozostawia wiele do życzenia, pełno w nim cukru, co odbija się na smaku, ponadto na pierwszym miejscu woda, a trochę niżej substancja zagęszczająca, gdzie sens?

Niemniej jednak, wybierając produkty gotowe, trzeba liczyć się z tym, że są to produkty bardzo często mocno zakonserwowane, bogate w kiepskiej jakości produkty, sporo w nich niepotrzebnych składników, których należałoby unikać.

Wybierajmy świadomie.

Podsumowanie

Gotowe sosy są tanie, na ogół smaczne i sprawiają, że nasze gotowanie jest mniej czasochłonne, a potrawy bardziej aromatyczne i smaczne. Wybór gotowego sosu jest dość ciężki. Biorąc pod uwagę, że zazwyczaj w każdym z nich jest cukier, należy uważać z jego dawkowaniem, bo bardzo łatwo nabić sobie kalorii.

Uważam, że skorzystanie z gotowych sosów, których skład jest jak najbardziej zbliżony do naturalnego, może być dobrym rozwiązaniem, dla przełamania monotonnej diety albo nadaniu naszym potrawom nowego, ciekawszego smaku i aromatu.

Komentarze (9)
olivkah

Przecież ten polecany sos jest tak samo pełny cukru jak i wszystkie pozostałe.

0
blue_hope

Został wybrany, jako mniejsze zło.

0
domer

Zgadza się. Akurat z tych porównywanych wszystkie mają podobne ilości cukrów. Te typowe do spaghetii zawsze będą miały mniej niż np. słodko-kwaśne.

0
Slith

Ja juz dawno przerzucilem sie na sosy w proszku typu fix, co prawda to w wiekszosci cukier, ale paczka(150kcal) starcza na 400g makaronu/ryzu i 500-600g miesa. A jak ktos chce to zawsze moze wkroic do tego papryke czy pomidora. Sa do tego sporo tansze niz ten cukier w sloikach i jak dla mnie smaczniejsze.

0
blue_hope

Taniej będzie kupić przecier pomidorowy 99% i pomidory, przyprawy i czosnek :-)

0
domer

Najlepiej jest zrobić po prostu samemu, na bazie przecieru, czy świeżych pomidorów. Mamy duży wybór przypraw, dodatek warzyw itp.

0
LiptonS

A gdzie sosy Łowicz ? Ogólnie nr1 jeśli chodzi o skład i smak. W mojej kuchni od 10 lat. :D

0
domer

Kwestia gustu, jeżeli chodzi o smak. Skład również zależy jest od konkretnego sosu. Nie zauważyłem, żeby Łowicz miał wyraźnie lepsze sosy. Być może jednak pojawią się w innych porównaniach. Wszystkich niestety nie da się zamieścić.

0
monkey22

Raz/2 na miesiac walnąć spaghetti z sosu pudliszki lub łowisz nie zrobi żadnej krzywdy :) a nei ma co ukrywać ze sa smaczne i zrobienie dania z ich udziałem trwa tyle co ugotowanie makaronu

0