Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi.
Banany
Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są trzymane poza lodówką. Według CPMA (Canadian Product Marketing Association) banany należy trzymać w ciepłym miejscu, aż dojrzeją. Niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów, przy czym warunki w lodówce - zaciemnienie oraz wilgotność - mogą tylko przyspieszyć proces gnicia. Podsumowując, banany zaczynają gnić, zanim jeszcze dojrzeją.
Ziemniaki
Ten fakt nie ulega wątpliwości, że ziemniaki powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym oraz suchym miejscu. Natomiast poprzez chłód lodówki, skrobia zawarta w tych warzywach może szybciej zamieniać się w cukier, przez co młode ziemniaki szybciej stają się nie do zjedzenia.
Gdy przechowujemy ziemniaki, najlepiej pozbądźmy się wszystkich plastikowych toreb czy worków. Co więcej, niewskazane jest nawet przechowywanie tych warzyw w papierze. Żeby ziemniaki na długo zachowały świeżość i wszystkie wartości odżywcze, najlepiej dokładnie je umyć, a następnie włożyć do nieszczelnego kartonu tak, aby zachować cyrkulację powietrza.
Cebula
Trzymanie cebuli w lodówce w najgorszym wypadku sprawi, że będzie rozmoknięta oraz spleśniała. Według National Onion Association w USA, nieobraną cebulę powinno trzymać się z dala od lodówki oraz plastikowych torebek. Jednym z powodów takich obostrzeń jest fakt, że nieobrana cebula potrzebuje powietrza, aby na długo zachować swoją świeżość. Jeśli przechowujesz obrane cebule, schowaj je w lodówce w specjalnym pojemniku do przechowywania.
Awokado
Jeśli kupiłeś niedojrzałe awokado, lepiej nie chowaj go do lodówki. Aby owoc był w stanie dojrzeć, potrzebuje ciepła. Temperatura, która panuje w lodówce, jedynie spowolni ten proces. Przez to awokado ciągle będzie twarde i niezdatne do jedzenia. Awokado możesz trzymać w lodówce dopiero wtedy, gdy jest już dojrzałe.
Czosnek
Możesz wierzyć lub nie, ale umieszczenie czosnku w lodówce spowoduje, że zacznie kiełkować. W lodówce czosnek nie zmienia swojego wyglądu, więc ciężko ci będzie ocenić, czy dalej jest zdatny do spożycia, czy też nie. Dowiesz się o tym dopiero wtedy, kiedy go obierzesz i zaczniesz kroić.
Chleb
Nic tak szybko nie wysusza chleba, jak temperatura panująca w lodówce. Chłód sprawia, że chleb staje się twardy lub gumowaty. Warto podkreślić jedną zależność: jeśli zrobiłeś kanapkę, której nie możesz zjeść, możesz schować ją do lodówki. Nie powinno się z nią nic stać.
Kawa
Mielona kawa potrzebuje suchego, chłodnego oraz ciemnego miejsca do przechowywania. Natomiast żeby zachować jej aromat oraz smak nie należy przechowywać jej w lodówce. Jeśli masz duże ilości kawy, których szybko nie zużyjesz, możesz ją zamrozić. Upewnij się tylko, czy pudełko, w którym ją trzymasz, jest hermetycznie zamykane. Jeśli tak, kawę możesz mrozić do miesiąca. Najlepiej zainwestuj w szczelne pudełko i kupuj takie ilości kawy, żebyś nie musiał potem zastanawiać się co z nimi zrobić, aby się nie zepsuła.
Pomidory
Wszyscy kochamy pomidory za ich niepowtarzalny smak. Trzymanie ich w lodówce sprawi, że pomidory staną się mdłe. Ponadto zimne powietrze zatrzymuje proces dojrzewania. Jak wszyscy wiemy, dopiero dorodne, dojrzałe pomidory posiadają najwięcej wartości odżywczych, likopenu, a przede wszystkim smaku. Aby zachować ich świeżość, należy trzymać je w koszyku na kuchennym blacie.
Miód
Jeśli trzymasz miód w szczelnie zamkniętym słoiku, pozostanie świeży na długo. W związku z tym przechowywanie go w chłodnym miejscu mija się z celem. Miód posiada właściwości silnie konserwujące, więc nie potrzebujemy dodatkowo go zabezpieczać przed zepsuciem. Paradoksalnie, umieszczenie miodu w lodówce może jedynie przyspieszyć krystalizację cukru. Na skutek tego jego konsystencja zmieni się z półpłynnej na stałą, przez co bardzo ciężko będzie go użyć.
Arbuz
Jeśli nie pokroiłeś arbuza, nie musisz trzymać go w całości w lodówce. Badania, które zostały przeprowadzone przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA) wykazały, że poziom przeciwutleniaczy w arbuzie, który przechowywany jest w temperaturze pokojowej, pozostaje na tym samym, niezmienionym poziomie. Pamiętać jednak należy, że badania dotyczyły całego arbuza, a nie pokrojonego na kawałki. Dlatego części arbuza można trzymać w lodówce, pod warunkiem że owiniemy je w folię.
Dynia
Te warzywa powinny znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce dla dyni to sucha, chłodna oraz przewiewna piwnica.
Oliwa z oliwek
Podobnie jak miód, oliwa z oliwek pod wpływem temperatury może zmienić swój stan skupienia. Ciężko będzie użyć tego tłuszczu, kiedy jego konsystencja będzie podobna do konsystencji masła.
Bazylia
Przez temperaturę panującą w lodówce bazylia może o wiele szybciej zwiędnąć. Dodatkowo bazylia może absorbować zapachy pozostałych produktów spożywczych, znajdujących się w jej pobliżu. Traktuj bazylię tak jak pozostałe kwiaty w mieszkaniu.
Kiwi, śliwki, brzoskwinie, mango, morele
Podobnie jak z pomidorami - niska temperatura w lodówce sprawia, że ich proces dojrzewania zostaje przerwany. Przez co owoce nie będą soczyste, smaczne, nie wspominając o zawartości witamin oraz minerałów. Takie produkty najlepiej trzymać w chłodnym, ale suchym miejscu.
Jajka
Bardzo wiele osób zastanawia się gdzie trzymać jajka. Wybór wydaje się być oczywisty, ale czy faktycznie taki jest? Okazuje się, że niezależnie od tego czy trzymasz jajka w temperaturze pokojowej czy też nie, nie zmieniają one swoich właściwości odżywczych. Natomiast istnieją badania, które udowodniły, że trzymanie jajek w lodówce może popsuć ich smak.
Sałata
Jeśli przygotowałeś sałatę olejem z oliwek, nie musisz trzymać jej w lodówce. Pamiętaj, że jeśli do dressingu użyłeś jogurtu naturalnego lub majonezu, temperatura ma znaczenie. W takim wypadku zaleca się przechowywanie sałaty w lodówce.
Ogórek zielony
To warzywo potrzebuje chłodnego i suchego miejsca, ale nie jest nim lodówka. Temperatura w niej panująca uszkadza skórę ogórka, narażając go na gnicie.
Marchewka
Bardzo podobnie wygląda przechowywanie marchewki. Podobnie jak ogórek zielony, przechowuje się ją w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Czekolada
Tak naprawdę wiele czekolad nie potrzebuje tego, aby trzymać je w lodówce. W tym miejscu warto trzymać te słodycze, które są podatne na roztapianie w warunkach pokojowych.
Papryka
Bardzo wiele osób wierzy w mit, że trzymanie papryki w lodówce wydłuża jej świeżość.
Niestety, przechowywanie papryki w zbyt zimnej temperaturze może spowodować, że jej kolor stanie się matowy.
Jabłka
Tak naprawdę nie trzeba trzymać jabłek w lodówce. Co więcej, temperatura pokojowa sprawia, że enzymy zawarte w tych owocach stają się bardziej aktywne. Jeśli jednak chcesz przechować jabłka i zużyć je po pewnym czasie, zaleca się trzymanie ich w lodówce.
Musztarda i ketchup
Obydwa sosy zawierają w swoim składzie kwasy, które działają jak środki konserwujące. Dlatego nie trzeba ich trzymać w lodówce.
Sos sojowy
Przeciwnie do musztardy czy ketchupu, sos sojowy ma o wiele dłuższą datę przydatności. Może być przechowywany nawet do 3 lat. Ta przyprawa już na początku jest sfermentowana (stąd jej specyficzny smak), dlatego nie trzeba jej trzymać w lodówce.
Tabasco
Sos ten ma bardzo długi okres ważności, bo aż 5 lat. Podobnie jak inne przyprawy, może długo stać otwarty i nie potrzebuje chłodnej temperatury.
Bakłażan
Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej oraz z dala od światła dziennego. Dzięki temu będzie świeży dużo dłużej. Bakłażany są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego nie powinno się go przenosić z miejsca na miejsce, gdzie występują jej wahania.
Ananas
Dojrzałe ananasy zazwyczaj można jeść przez trzy dni. Przechowywać je należy w temperaturze pokojowej. Jeśli zamierzasz go zużyć po tym terminie lub pozostały ci jego części - schowaj go do lodówki.
Papaja
Podobnie jak w przypadku wielu innych owoców, papaja nie dojrzeje, kiedy będzie trzymana w lodówce. Jeśli jednak twój owoc ma żółtą, miękką skórkę, umieść go w chłodnym miejscu.
Bataty
Umieszczenie słodkich ziemniaków w lodówce może zmienić ich strukturę komórkową. Przez co będą dłużej się gotować, a co za tym idzie mogą być niesmaczne i pozbawione wartości odżywczych. Bataty najlepiej przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu.
Fasolka szparagowa
Należy ją przechowywać w lodówce, jeśli nie zużyjemy jej od razu. Warto jednak zaznaczyć fakt, że w przeciwieństwie do wielu innych warzyw, fasolka nawet źle przechowywana nie traci wartości odżywczych.
Pączki
Trzymane w lodówce staną się wilgotne i niezdatne do zjedzenia. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, w chłodnym miejscu.
Ocet
Wiele badań potwierdziło, że trwałość octu jest praktycznie nieograniczona. Jak większości przypraw, nie trzyma się go w lodówce.
Salami
Niewielu z nas to wie, ale salami to produkt, który był długo konserwowany. Właśnie przez to nie musi być trzymany w lodówce. Co więcej, niska temperatura może skutecznie wysuszyć salami. Dlatego nie powinnyśmy trzymać jej w lodówce.
Ser dojrzewający
Wielu ludzi myśli, że skoro ser składa się głównie z mleka, to musi być trzymany w niskiej temperaturze. Okazuje się jednak, że nie każdy. Sery gouda, cheddar lub gruyere należą do tego rodzaju serów, które nie muszą być przechowywane w lodówce. Różnica pomiędzy tymi serami a innymi wynika z procesu produkcyjnego. Wyżej wymienione sery dojrzewają nawet do 6 miesięcy. Te, które są już gotowe do spożycia, wydają się być ostrzejsze oraz twardsze od pozostałych. Przechowując je w temperaturze pokojowej, dłużej będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. W lodówce staną się zbyt twarde, a do tego pozbawione smaku.
Marynowane oliwki
W sklepie możemy kupić wiele rodzajów oliwek. Tylko niektóre rodzaje można przechowywać w lodówce. Dla przykładu: według producentów konserwowanych oliwek, ten rodzaj nie potrzebuje niskiej temperatury. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że ten konkretny rodzaj oliwek powinien być trzymany w marynacie, w której został wprowadzony do sprzedaży oraz z dala od światła. Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, oliwki możemy przechowywać nawet do 6 miesięcy. Po otworzeniu marynowane oliwki należy umieścić w lodówce.
Suszona wołowina
Kolejny produkt, który bardzo często przechowywany jest w lodówkach. Ludzie uważają, że skoro suszona wołowina zawiera w sobie mięso, to musi być tak przechowywana - w lodówce, gdzie jest chłodno. Jak podają producenci i dystrybutorzy tego typu jedzenia, sam fakt, że suszona wołowina zawiera w sobie mięso, nie znaczy, że powinna być przechowywana tak samo. Trzeba ją odróżnić od innych wyrobów mięsnych, wędlin czy kiełbas. Suszonej wołowiny nie trzeba trzymać w lodówce, ponieważ większość wilgoci została z niej usunięta na etapie produkcji, nie ma więc obaw, że produkt się zepsuje. Najlepiej jest czytać etykiety danej wołowiny i upewnić się, jakie postępowanie sugeruje producent.
Jogurt (nieotwarty)
Jeśli istnieje jakiś produkt, który bez myślenia wkładamy do lodówki, to jest to jogurt. Dzieje się tak dlatego, że jogurt traktujemy podobnie do mleka. A przecież je przechowujemy w lodówce. Ludzie boją się zostawiać nabiał w szafkach dlatego, że obawiają się wielu bakterii, które mogą zagnieździć się w tych produktach. Paradoksalnie sam jogurt w swoim składzie zawiera bakterie, ale te, które wspierają nasz organizm. Kiedy nabiał jest hermetycznie zamknięty, nie musisz trzymać go w lodówce. Sprawa wygląda inaczej, kiedy już go otworzysz, a nie zużyjesz do końca. Otwarte jogurty trzymaj w lodówce.
Masło
Należy rozróżnić dwa podstawowe rodzaje masła - solone i zwykłe. Do masła solonego lgnie zdecydowanie mniej bakterii aniżeli do zwykłego. Warto jednak podkreślić, że masło, które zazwyczaj kupujemy, składa się głównie z mleka pasteryzowanego. Bakterie lubią się mnożyć w produktach spożywczych, które zawierają w sobie dużo wody. Przez to masło, kiedy zostanie otwarte, będzie zdatne do użytku nawet do tygodnia. Niektórzy jednak twierdzą, że gdy przechowamy je w lodówce, będzie świeże jeszcze dłużej. Odpowiedź na pytanie: masło trzymać w lodówce czy też nie tak naprawdę zależy od tego jak często używasz masła.
Chipsy
Bardzo wiele osób zastanawia się, czy powinni przechowywać chipsy w lodówce, aby po otwarciu dalej zachowały swoją świeżość. Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Jeśli schowasz je w szczelnym opakowaniu, chłodnym i ciemnym, nie powinno być problemu.
Krakersy
Suche krakersy nie muszą być umieszczone w lodówce. Wystarczy, że schowasz je w suchym i chłodnym miejscu, a dodatkowo upewnisz się, że są szczelnie zapakowane. Krakersy tracą swój aromat i smak głównie przez absorpcję wilgoci.
Dobrze wiedzieć...
Tylko dla mnie abstrakcją jest trzymanie takich produktów jak : chleb, kawa, miód, pączki, chipsy, krakersy w lodówce, czy to ja jestem jakiś dziwny?
To są tak oczywiste produkty, że zaśmiecają artykuł %-)