Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] wszystko razem z komosą. Cukinie przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy i nadziewamy farszem. Zapiekamy w 180-200 stopniach około 20 - 25 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Z powyższych składników otrzymujemy 2 porcje. Każda porcja to 277 kcal. Białko 13,4g, Tłuszcze 13,2g, Węglowodany 26g. Idealny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka.
Zmiany zachodzące z wiekiem odciskają swoje piętno, niemniej można z nimi skutecznie walczyć. To, co było o wiele trudniejsze, obecnie staje się możliwe, gdyż teraz dysponujemy coraz większą wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków [...]
Zdrowy popęd seksualny, podobnie jak dobrostan psychiczny, zależny jest w dużym stopniu od stylu życia. Oczywiście nie można pomijać tutaj jeszcze znaczenia czynników genetycznych, które mogą kształtować zarówno libido, jak i ściśle ze sobą powiązane nastrój czy motywację. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że za pomocą narzędzi takich jak dieta [...]
Nie jest żadną tajemnicą, że ludzie, którzy jedzą zdrową żywność, są zdrowsi. Spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworów. Co więcej, zdrowe nawyki żywieniowe sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Okazuje się jednak, że zdrowe jedzenie może być [...]
Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ale kuszą smakiem, łatwością i szybkością przyrządzenia. Nie ma wątpliwości, że ten sposób przygotowania potraw jest po prostu wygodny i chętnie z niego korzystamy. Jajecznica, omlet, szybko podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta. Na czym smażymy? Żeby [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
[...] zestaw dań, które dostarczą 1500 kcal, a czas na przygotowywanie wszystkich potraw nie zajmie nam więcej niż godzinę dziennie. Rozkład makroskładników Białko 70-85 g Tłuszcze: 50-65 g Węglowodany: 165-185 g Dzień pierwszy Śniadanie Owsianka na mleku z migdałami i odżywką proteinową Płatki owsiane błyskawiczne (50 g) zalewamy [...]
W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]
Dlaczego osoby będące na keto mają obsesje na punkcie tej diety? Keto jest nadal na świeczniku, to temat, o którym dużo się mówi i coraz więcej osób staje się zapalonymi fanami tego modnego rozwiązania. Osobiście nie jestem wrogiem diety ketogenicznej. Co innego, jeżeli chodzi o ludzi, którzy traktują ten rodzaj żywienia jak religie… Jednak co, [...]
Witamina D łączy funkcje prekursora hormonalnego oraz reguluje metabolizm wapnia i budowę kości. Należy do najbardziej wszechstronnych witamin i często zaleca się jej codzienne stosowanie w formie suplementacji diety. Jako że wpływa na liczne obszary funkcjonowania organizmu, nie można jej łączyć m.in. z niektórymi lekami. Niezależnie od tego, czy [...]
Z pewnością słyszałeś, że dobry cholesterol to cholesterol HDL, a zły — cholesterol LDL. Jeśli więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
Już sam fakt tego, że pojęcie „najlepsza dieta” zostało umieszczone w cudzysłowie, powinno wzbudzić Waszą czujność! Ale dlaczego…? Możecie zapytać. I dodać: przecież dosłownie, co kilkanaście dni czytam o tym, że naukowcy, dziennikarze, lekarze etc. wskazali dietę X, Y, Z jako najlepszą…? Dla przykładu magazyn Forbes (założony ponad 100 lat temu i [...]
Cały czas masz ochotę na słodkie potrawy? Nie możesz się opanować i codziennie jesz słodycze? Jedzenie ich to błędne koło, bo ciągle chcemy więcej i więcej… Poziom cukru we krwi nagle wzrasta, ale Twój głód zostaje zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób [...]