Bry. Ludzie ukladajac diety licza kalorycznosc tluszczy roslinnych, wegli zlozonych i bialek zwierzecych. Wyliczaja ile z tych skladnikow jest razem kalorii i otrzymuja zapotrzebowanie kaloryczne. Tyle ze nie ma praktycznie takiego jedzenia ktore by mialo same 'dobre' skladniki. Jedzac przykladowo jajka z chlebem zytnim zjadamy tez tluszcze [...]
Jeśli mam w swojej diecie 20g orzechów do zjedzenia w dany dzień, to czy mogę zjeść 300g takich kiełków i zjeść mniej orzechów tak żeby tłuszcz się wyrównał? Co do kalorii to i tak mam jeszcze spory zapas więc o to się nie martwię, może tylko te cukry ale nie znam się za bardzo co sądzicie? 300g (141kcal) 8.4 tłuszcz (0.6 nasycone) 6.3 węglowodany [...]
Witam otoz cwicze na silowni nie stosuje scislej diety tylko odzywiam sie na podstawie 10 wskazowek zdrowego odzywiania. Jestem idealnym ektorfikiem i cwicze na mase aby wyjsc z niedowagi okolo 5 kilogramow ona wynosi. I teraz mam pytanie poniewaz nie mam zbytnio czasu na gotowanie ryzu/kaszy/makaronu - jako zrodlo wegli, to mysle czy mozna [...]
Siemanko. Powoli wracam do diety i do regularnych treningów, w planie mam od lutego ścinac co jakieś 2/3tyg węgle dodając w zamian tłuszcze. Tylko trochę nie wiem jak się za to zabrać, aktualnie spożywam ok. 80g wegli na posiłek i 10g tłuszczy - zamierzalem od lutego zejść do 60g wegli , a tłuszcze zwiększyć do 15g. I tak co jakieś 2/3tyg aż do [...]
[...] więc odcinam narazie tylko 200kcal i przyjmuje że mam 2000 kcal zapotrzebowania. Zakładając że na kg potrzeba około: Białko 2x77=154 gramy / gdzie 1gr=4kcal = 616 kcal Tłuszcze 1.5x77=115 gr / gdzie 1gr=9kcal = 1035 kcal Węgle 4x77=308gr / gdzie 1gr=4kcal = 1232 kcal Wychodzi razem 2883kcal czyli więcej niż wychodzi z wzoru na [...]
Jak zjem czysty smalec lub wypije 50ml oleju lub oliwy to przez pół godziny do godziny robi mi się niedobrze. Też tak macie? Kiedyś dla kalorii jadłem smalec i potem robiło mi się niedobrze, tak samo mam gdy wypije olej lub olive np.50 ml, Wydaje mi się że to organizm wytwarza więcej żółci aby to strawić i organizm się męczy bardziej bo posiłek [...]
mam mętlik w głowie jeśli chodzi o tłuszcze (nie wiem juz w koncu co mam dawac i ile), załóżmy że mam diete w której brakuje 100g tłuszczu a do wyboru mam: 1.Oliwa z oliwek 2.olej z pestek winogron 3.olej ryżowy 4.olej arachidowy 5.olej rzepakowy 6.makrela 7.śledź 8.wiórki kokosowe 9.siemie lniane 10.żółtka jaj co byście z tego dali do diety i [...]
Witam, z moich obliczen i wiadomosci z przeczytanych tutaj art. wyszlo mi,ze moje zapotrzebowanie dobowe to : -Ok 4000-kalorii -186g bialka (3g na kilogram masy ciala) -372g weglowodanow (6g na kg. masy ciala) dac tutaj 600-700g? -93g tłuszczy (1.5g na kg. masy ciala) dodam ze dosc ciezko przybrac mi pare kg.. wiec moze zwiekszyc weglowodany do [...]
Duzo czytam i czytam na temat zywienia i posilkach no i zastanawiam sie caly czas nad tluszczami Jedni piszą zeby przed treningiem niejadac tluszczy Drudzy po treningu z literatury wiem ze niewolno na noc jadac tluszczy wnioskuje ze niajlepiej bylo by niejesc wogule tluszczy dobra a tak powaznie w dziale podwieszonym autorstawa Tyka jest taki [...]
Zainteresował mnie mocno temat tłuszczu. NO i teraz. Jeśli się poczyta to z różnych źródeł wynika, że stosunek omega 6 do omega 3 powinien być 2:1 do 4:1 i teraz mam takie pytanie. Z tabeli http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-3 wynika, że np oliwa z oliwek ma stosunek ok 10:1 a mało (bezwodne) 1,5:1. Rozumiem, że można [...]
mam pytanie nigdzie nie znalazelme jak laczyc tluszcze z wgelowodanami w posilku? czy moze byc tak ze 35 g w i 10 gram tluszczu i czy sie to nie odlozy w tkanke tluszczowa? o czy na koplacje moge zjesc sam tluszcz bez wegli 2 ilosci 20-25 g tluszczu + 25 g bialka bez obawy w odlozenie sie w tkanke tluszczowa? poniewaz waze na suchej masie 60 kg [...]
Witam, mam taki oto dylemat. Jem dużo miesa pieczonego/grillowanego w marynatach, co jest podstawą u mnie jeśli chodzi o źrodło białka. Ale marwi mnie inny fakt czy dobrze robię wliczając np łyzke oliwy 12g dodaną do marynaty na 400g fileta do makro, kiedy częśc tej marynaty najpierw zostaje w naczyniu bo mieso wszystko nie wchłonie, ale też [...]
Witajcie, przeczytałem już mase artykułów na temat diety low carb, czytam sfd od kilku lat lecz nie koniecznie się udzielałem dlatego moja ilość oglądanych artykułów na owym koncie jest bardzo niska. Chciałbym się zapytać jak możemy gubić tłuszcz brakiem węglowodanów jeżeli do poprawnej redukcji tłuszczu z naszego organizmu powiniśmy zostać z [...]
Witam! Ostatnio zgłębiam temat tłuszczy w diecie, i mam kilka pytań: Skoro tłuszcze (kwasy tłuszczowe) dzielimy na 3 grupy w zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych tworzących dany rodzaj tłuszczu: nasycone/ jednonienasycone/ wielonienasycone, to jak rozumieć pojęcie "kwasy tłuszczowe nienasycone" - jest to inne nazewnictwo jednej z grup? jeśli [...]
Siema. Od ponad 2 miesięcy jestem na diecie niskowęglowodanowej. Za miesiąc planuje już lecieć na diecie nisko(średnio)tłuszczowej (co jest związane z suplementacją jakiej się podejmę). %-) Aktualnie spożywam nie więcej niż 50g węglowodanów na dzień, a najczęściej jest to ~30g, białko 2,5g/kg, tłuszcz zazwyczaj ~1,5g/kg(zależy co akurat danego [...]
Witam! Piszę w nieco nietypowej sprawie. Ostatnio zderzyłem się z dwoma opiniami na temat tłuszczy. Mianowicie niektórzy odradzają spożywania ich na redukcji, lecz na dodaniu ich na masie, zaś drudzy stwierdzają, że każdy inaczej na to reaguje i najlepiej spróbować samemu jak na Ciebie działają. Ale nie w tym rzecz. Otóż jestem ciekaw które [...]