Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
W związku z licznymi pytaniami jakie często dostaję, kilka odpowiedzi dotyczących najczęściej spotykanych kwestii. „Ale ja dostałam inny trening od trenera XYZ, trenerki, koleżanki...” W 90% przypadków dostaniesz gotowca, opartego o linki, maszyny, przekładnie i ćwiczenia powszechnie uznawane za „kobiece” (np. odwodzenia, [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
[...] ataków choroby. Istnieją również pewne doniesienia, że alkohol może nasilać zwyrodnienia stawów, jednak nie wszystkie źródła potwierdzają, że faktycznie tak się dzieje. 6. Tłuszcze obfitujące w omega-6 Kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zazwyczaj jednak to kwasy tłuszczowe omega-6 dominują w naszych posiłkach, a to z [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
[...] Pieczemy w piekarniku około 35 minut na 180 - 200 stopni, na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię aluminiową. Wartości odżywcze: Całość - 880 kcal Białko 120 g Tłuszcze 37 g Węglowodany 13 g Jedna porcja - 220 kcal Białko 30g Tłuszcze 9.3g Węglowodany 3,2g Oczywiście możecie zrobić bez boczku - też wyjdą! Ja skomponowałam roladkę z [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
Wiele osób rozpoczyna redukcję z błędnym podejściem, co jest tym bardziej dziwne w świecie pełnym informacji, bo na wyciągnięcie ręki są znakomite opracowania fachowe – książki, filmy, poradniki. Cóż, oto kilka błędów, których warto uniknąć. Mit 1: „wyrzuciłem z diety cukier, więc schudnę” Jest to sposób żywcem zaczerpnięty z [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Naukowcy sprawdzali, czy połączenie posiłku węglowodanowego przed treningiem ze spożyciem roztworu [...]
[...] wpływ na równowagę energetyczną, oraz gospodarkę glukozowo-insulinową. Znajduje on zastosowanie zarówno w produkcji czekoladowych polew, jak i różnego rodzaju nadzień. Tłuszcze, które z reguły znajdują się w konwencjonalnych słodyczach, z pewnością nie mogą być uznane za zdrowe, ani nawet neutralne dla zdrowia. Często jest to olej palmowy [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]