Cukier jest silnie demonizowany w Internecie oraz w prasie, radiu i telewizji, tymczasem jest tylko małą cegiełką, która buduje bardziej złożony problem. Nie można obarczać winą za wszystkie problemy związane z nadwagą i otyłością, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele ważniejszy jest tu ogólnie niezdrowy sposób odżywiania, a duża podaż [...]
Systematyczny Czytelnik moich artykułów z pewnością zauważy, że często poruszam zagadnienia związane z dietami ketogenicznymi. Przyczyn tego jest wiele. Jedną z nich z pewnością jest fakt, że, chyba głównie za sprawą Instagrama/TikToka, niektórych celebrytów i osób ich śledzących, należą one do najbardziej popularnych, zwłaszcza wśród młodzieży. [...]
Kiedy jesteś narażona na różnego rodzaju stresy dnia codziennego, to możesz z czasem poczuć wyczerpanie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jest wiele różnych czynników, które sprawiają, że czujemy się rozkojarzeni, zmęczeni i bez większych chęci do robienia czegokolwiek. Gorzej nam się myśli i realizuje podstawowe zadania. Czujemy, że w pracy [...]
Spalenie zbędnych kilogramów to dla niektórych osób bardzo trudne wyzwanie. Jednym z powodów jest to, że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, ile tak naprawdę jedzą. Nie mając wiedzy, ile dany produkt ma kalorii, nie umiejąc oszacować porcji "na oko", podjadając "tu i tam" może się okazać, że bilans kaloryczny pod koniec dnia jest znacznie [...]
Serotonina to neuroprzekaźnik występujący w mózgu, krwi i układzie pokarmowym. Wysyła wiadomości poprawiające samopoczucie, stabilizujące, między komórkami nerwowymi. Dlatego nazwano go hormonem szczęścia. Jak działa serotonina? Pomaga zasnąć, kontroluje łaknienie, utrzymuje regularne trawienie (co samo w sobie jest stonowanym wzmacniaczem [...]
Lato coraz bliżej i wiele osób zastanawia się co i w jakim w stopniu jest w stanie wspomóc dietę oraz ciężkie treningi w redukcji tkanki tłuszczowej. Bez wątpienia jednym z tych suplementów jest ekstrakt z pieprzu czarnego – piperyna. Redukcja tkanki tłuszczowej Głównym powodem, dla którego piperyna wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, są jej [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
Istnieje szereg modeli żywieniowych, które po odpowiednim włączeniu w życie mogą zoptymalizować niektóre aspekty codziennego funkcjonowania organizmu, w tym kondycję fizyczną. Dzięki rozlicznym badaniom adresującym wpływ danego rodzaju diety np. na kompozycję sylwetki, czy niektóre parametry zdrowotne, można łatwo dobrać schemat żywienia adekwatny [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Węglowodany mogą odmienić losy biegu lub wyścigu kolarskiego, o czym wspominał elitarny kolarz Tyler Hamilton. Jednak czy bezpośrednio przed treningiem zawsze warto sięgać po węglowodany? Podsumowanie i wnioski Podawanie węglowodanów przed wysiłkiem ma wpływ na wyrzut insuliny, a przez to hamowanie i zmniejszoną utylizację kwasów tłuszczowych. [...]
To chyba jedno z najbardziej kultowych zagadnień. Często powtarzane, ale jednocześnie równie często błędnie interpretowane, co prowadzi do powtarzalności pytań, które zadają młodzi adepci siłowni. Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
[...] Układamy w pucharkach lub w słoiczkach. Warstwa jogurtu, musu, kruszonki, ponawiamy całość. Dekorujemy Całymi truskawkami. Wartości odżywcze: Otrzymujemy 4 porcje. Każda to 500 kcal. Białko 38 g, Tłuszcze 26 g, Węglowodany 32 g. Jeśli użyjecie jogurtu ZERO wtedy porcja to 348 kcal. Białko 40 g, Tłuszcze 7 g, Węglowodany 34 g. Smacznego!
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Oporność na insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do [...]