Lato coraz bliżej i wiele osób zastanawia się co i w jakim w stopniu jest w stanie wspomóc dietę oraz ciężkie treningi w redukcji tkanki tłuszczowej. Bez wątpienia jednym z tych suplementów jest ekstrakt z pieprzu czarnego – piperyna.

Charakterystyka

Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy alkaloidów, występujący we wierzchniej warstwie pieprzu czarnego. Dzięki niej ta popularna przyprawa ma pikantny i piekący smak, nadając mu około 98% uczucia ostrości.

Właściwości jej wykorzystywane były już w medycynie wschodniej, setki lat temu. Dopiero niedawno naukowcy skupili się na dokładnym zbadaniu wierzchniej warstwy ziaren pieprzu, w celu określenia właściwości piperyny.

Jest ona częstym składnikiem spalaczy tkanki tłuszczowej, popularnych termogeników. Jednak coraz większe zainteresowanie jej działaniem sprawia, że na rynku pojawiają się suplementy zawierające ekstrakt z pieprzu czarnego, w tym piperynę.

Skład

Suchy owoc pieprzu czarnego zawiera od 5,2% do 13,3% piperyny. Według różnych źródeł mogą być to wartości od 5,5% do 7,8%. Obecna jest ona również w pieprzu białym, czerwonym i kolorowym. Jednak w mniejszych ilościach. W skład pieprzu wchodzą również takie substancje jak:

  • olejki eteryczne 1-2,3%,
  • skrobia 32-36%,
  • barwniki 12%,
  • żywica,
  • chawicyna 1%,
  • tłuszcze,
  • limonen,
  • pinen,
  • cytral,
  • kariofilen.

Redukcja tkanki tłuszczowej

Głównym powodem, dla którego piperyna wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej są jej właściwości zwiększające termogenezę organizmu. Jest to proces, dzięki któremu organizm zużywa energię (również tę z tkanki tłuszczowej) na procesy energetyczne. Poprawie ulega praca tarczycy i regulacja hormonalna, poprzez zwiększenie wydzielania adrenaliny i noradrenaliny. W konsekwencji tego, przyspieszeniu ulega metabolizm.

W 2012 roku opublikowano w Journal of Agricultural and Food Chemistry badanie koreańskich naukowców pod kątem istotnych właściwości piperyny, blokujących powstawanie adipocytów (nowych komórek tłuszczowych). Stwierdzono w nim również brak toksyczności tego związku na organizm człowieka. Wynika to z zakłócenia aktywności genów kontrolujących powstawanie nowych komórek tłuszczowych.

Poprawa trawienia i przyswajalności

Ekstrakt z pieprzu czarnego ma właściwości zwiększające wydzielanie soków trawiennych. Wynika to z tego, że pobudza ona zakończenia czuciowe układu trawiennego. Zwiększone uwalnianie enzymów proteolitycznych, a zwiększona kwasowość żołądka przekłada się na ułatwianie trawienia białek. Substancja ta może być szczególnie przydatna dla osób z niedokwaszonym żołądkiem. Piperyna, zwiększając ukrwienie przewodu pokarmowego, powoduje ułatwienie przenikania składników odżywczych do jelit, krwi i limfy. Między innymi: selenu, witamin z grupy B, A, C, karotenoidów, koenzymu Q10 oraz w znacznym stopniu zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Potwierdziły to badania przeprowadzone w 2010 roku przez indyjskich naukowców z Pushpanjali Medical Center.

piperyna

Właściwości przeciwnowotworowe 

W badaniach przeprowadzonych w 2009 roku przez naukowców z University of Michigan  Health System wykazano, iż ekstrakt z piperyny może być pomocny w hamowaniu powstawania nowotworu piersi. Po dodaniu przez badaczy piperyny do hodowli komórek raka piersi zaobserwowano ich zmniejszanie, przy jednoczesnym braku szkodliwości dla zdrowych komórek. Daje to pozytywne spojrzenie na rozwój dalszych badań w tym kierunku.

Podsumowanie

Piperyna jest związkiem, na który bez wątpienia warto zwrócić uwagę, nie tylko w sytuacji chęci poprawy kompozycji naszej sylwetki na lato, ale również w celu usprawnienia pracy układu trawiennego czy wchłanialności składników odżywczych. Szczególnie u osób mających z tym problemy.