Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Aby zapobiec takiemu działaniu konieczna jest zmiana diety, jak i wprowadzenie aktywności fizycznej, które skutecznie poprawią działanie gospodarki insulinowej. Co więcej, na rynku istnieje sporo różnego rodzaju preparatów, które znacznie wpływają na poprawę parametrów wrażliwości tkanek, a jednym z nich jest morwa biała.

Czym jest morwa biała?

Morwa biała jest rośliną, która pochodzi z Chin. Wykorzystywaną głównie jako pokarm dla jedwabników, a z drewna morwy wykonuje się meble. Jednak, gdy odkryto jej właściwości prozdrowotne szybko zmieniono poglądy co do jej wykorzystania i znalazła swoje miejsce na aptecznych półkach, jako produkt wspomagający walkę z opornością na insulinę. Co ciekawe, napary z pędów i liści rośliny podawane były dzieciom, które charakteryzował niski wzrost, jako wsparcie dla sekrecji hormonu wzrostu.

Działanie biologiczne morwy

Głównym działaniem rośliny jest jej wpływ na poziom glukozy we krwi, który skutecznie jest ona w stanie obniżać. Mechanizm działania na ten parametr polega na hamowaniu aktywności enzymów trawiennych, odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, co sprawia, że po spożyciu posiłku zasobnego w węglowodany trawione są one dużo wolniej, powodując stopniowe uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Oznajmia się to stabilnym poziomem cukru we krwi, nie powodując znacznego jego wzrostu, co chroni naczynia włosowate przed ich glikacją. Co ciekawe, morwa zasobna jest we flawonoidy, głównie kwercetynę, która wykazuje działanie blokujące wzrost glukozy we krwi, poprzez obniżenie syntezy sorbitolu. Dodatkowo kwercetyna działa silnie antyoksydacyjnie, zabezpieczając organizm przed działaniem wolnych rodników.

Ważną właściwością morwy jest jej wpływ na poziom cholesterolu oraz frakcji lipoprotein LDL i HDL. Suplementacja wspomaga utrzymanie prawidłowych wartości cholesterolu, jak i utrzymać prawidłowy stosunek pomiędzy frakcjami lipoprotein. Oddziaływając na poziom frakcji LDL przyczynia się do ograniczenia odkładania blaszki miażdżycowej, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo, podczas suplementacji zaobserwowano spadek stężenia trójglicerydów.

Morwa biała wykazuje również znaczne wsparcie w leczeniu otyłości, co powiązane jest z jej głównym działaniem obniżającym poziom glukozy we krwi. Jak zostało wspomniane wyżej, działanie to przyczynia się nie tylko do wsparcia w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu II, ale i promuje utratę tkanki tłuszczowej. W badaniach naukowych, osoby przyjmujące suplement na bazie morwy białej odnotowały znaczny spadek poziomu tłuszczu w organizmie. Okazuje się więc, że wykorzystanie suplementacji morwą może być pożądanym dodatkiem podczas walki z otyłością, która jest ściśle powiązana z problemem insulinooporności - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24750800

Inna ciekawą właściwością morwy białej jest wsparcie w leczeniu problemów układu pokarmowego. Wykorzystuje się w tym celu sok z owoców rośliny, który należy popijać w ciągu dnia. Co więcej, ze względu na bogactwo antyutleniaczy, w medycynie chińskiej uznawana jest jako środek przeciwdziałający skutkom starzenia się.

Dawkowanie

Dawkowanie suplementu będzie zależało głównie od masy ciała osoby suplementującej się. Oznacza to, że ważąc więcej, trzeba przyjąć większe dawki preparatu niż w przypadku osób o mniejszej masie ciała.

Zazwyczaj ilość preparatu to 5g na dobę. Dawki maksymalne sięgają nawet do 20g. Ważne jest, aby suplementację rozpoczynać od mniejszych ilości i stopniowo zwiększać, aż uzyskamy pożądany efekt. Osoby chorujące na cukrzycę powinny stosować suplement pod ścisłą kontrolą lekarską.

Podsumowanie

Wykorzystanie morwy białej może przyczynić się do znacznej poprawy funkcjonowania gospodarki insulinowej. Poprzez wpływ na poziom glukozy we krwi, jej obniżenie, wspomaga walkę z insulinoopornością, podnosząc wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Działanie to przekłada się na promocję zdrowia metabolicznego, które to sprzyjać będzie efektywnemu odchudzaniu.

Komentarze (1)
lodzianin1

A inne odmiany morwy też mają takie wlasciwosci? Ogólnie morwy są bardzo smaczne, biale akurat najmniej mi podchodzą :-)obok mnie rosło kiedyś że 100 drzew tego min 3 rodzaje

0