Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu.
Badanie
Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 lat, połowa z nich cierpiała na trądzik, Naukowcy zapytali kobiety o problemy skórne i prowadzony przez nie styl życia, a następnie przyjrzeli się różnicom między tymi dwiema grupami.
Wyniki
Kobiety mające problemy z trądzikiem znacznie częściej doświadczyły problemów skórnych już w okresie dojrzewania, podobnie jak bliscy członkowie ich rodzin. Częściej też miały problemy z włosami na ciele. Ma to uzasadnienie: hormony steroidowe, które indukują porost włosów, również aktywują wydzielanie sebum przez skórę. Łój jest substancją, na której rozwijają się mikroorganizmy wywołujące trądzik.
Bardziej zaskakujący okazał się związek występowania trądziku z dietą. Kobiety, u których nie występowały problemy skórne, jadły więcej świeżych ryb, owoców i warzyw, niż kobiety, które zgłaszały problemy z trądzikiem. Naukowcy obliczyli nawet, że kobiety, które jadły świeże ryby co najmniej trzy razy w tygodniu, prawie trzy razy rzadziej miały trądzik, niż kobiety, które nie jadły tak często ryb. To samo dotyczyło kobiet, które codziennie spożywały co najmniej trzy porcje owoców i warzyw.
Kolejnym czynnikiem, mającym istotny wpływ na występowanie problemów skórnych, był stres. Ciężki stres zwiększał aż trzykrotnie prawdopodobieństwo występowania trądziku.
Dieta a występowanie trądziku
Naukowcy odkryli również, że nabiał, kakao, chleb, ziemniaki, ryż i makaron nie miały wpływu na obecność trądziku. Jest to sprzeczne z wynikami innych badań. Warto jednak zauważyć, że chleb, makaron, ryż, ziemniaki mogą przyczyniać się do nasilenia trądziku u osób mających problemy z gospodarką cukrową. Nabiał, kakao czy orzechy mogą przyczyniać się do problemów skórnych u osób słabo tolerujących wymienione produkty.
Podsumowując, jeśli masz problemy z trądzikiem, zastąp część posiłków mięsnych rybami, spożywaj więcej owoców i warzyw, a także zadbaj o redukcję stresu.
Źródło: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0190962216304807
Myślę że nabial ma wypływ na trądzik i to dosyć spory, dodałbym aby wybierać dobrej jakości białka jak narazie na piątkę spisuje się Vegan Protein może i droższy ale zero problemów z cerą.
Jak ktoś jest weganem czy coś to będzie stosował takie, inni po prostu wcinają z mleka wpc czy wpi a nie roślinne.
Na pewno nabiał ma wpływ na trądzik, ale tak jak pisali, jeśli ktoś ma problemy z jego tolerancją. Ja jestem bardzo nabiałożerna a cere mam bez problemów :)
Ostatnio wprowadziłam zmianę w diecie i jem dużo mniej węglowodanów niż poprzednio tzn. zero cukru i białej mąki, a razowa mąka i kasze ograniczam i jem zawsze w towarzystwie produktów białkowych. Teraz widzę niesamowita (jak na mnie, bo cerę i tak szpecą stare blizny potrądzikowe) zmianę w cerze twarzy. Mniej zaskórników i drobnych krostek. Każdy występek z biała mąką (ruskie u mamy, pizza ze znajomymi) wysypuje mnie od nowa. Nabiał, orzechy i gorzkie kakao (ciastko fasolowo-czekoladowe, kakao baz cukru, czasem kawałek 90 % czekolady) dalej figurują w mojej diecie. Wydaje mi się, że każdy może mieć inne powody trądziku w wieku dorosłym i warto poeksperymentować z dieta i zobaczyć co służy a co nie ;)