Treści publikowane w tym dziale mają charakter informacyjny i stanowią wymianę doświadczeń użytkowników. Nie zastępują konsultacji lekarskiej, diagnozy ani indywidualnej porady medycznej.
W przypadku problemów zdrowotnych, podejrzenia choroby lub stosowania leków skonsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
10 dni
Przeczytanych tematów
20
Cześć,
Od jakiegoś czasu mam problem z budowaniem masy mięśniowej. Zauważyłem, że mięśnie spadają, a zaczyna odkładać mi się tłuszcz na brzuchu. Dodatkowo jestem często zmęczony i ospały w ciągu dnia.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9354
Napisanych postów
83939
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
709473
Najbardziej rzuca się w oczy prolaktyna bo masz ją prawie 2x ponad normę i to może tłumaczyć spadek formy, zmęczenie i problemy z sylwetką.SHBG masz trochę wyżej, więc wolnego testosteronu może być mniej, ale to raczej efekt uboczny niż główna przyczyna.
Na Twoim niejscu ogarnąłbym najpierw przyczynę wysokiej prolaktyny (stres, sen, nadmiar treningu, ewentualnie badania pod kątem przysadki) powtórzył badania rano na czczo (prolaktyna potrafi wariować) dopiero potem myślał o „kombinowaniu” z hormonami
Szacuny
12550
Napisanych postów
162253
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1242725
Siemka
tak, jak wpsomina flex
Prawdziwym winowajcą Twojego zmęczenia i odkładania tłuszczu jest wysoka prolaktyna (ponad dwukrotnie przekroczona!). Często blokuje ona anabolizm i obniża poziom dopaminy, powodując ospałość. Zazwyczaj powoduje to stres, przetrenowanie, brak snu lub problemy z tarczycą. Mozna sprobowac walczyc witamina b6 w formie p5p, borem, niepokalankiem, cynkiem i magnezem, jednak przy takiej ilosci prawdopodobnie bedzie potrzebna interwencja juz medykamentami jak popularny cabaser, pytanie wlasnie jak wygladaja na start podstawy, styl zycia, jedzenie, stres, sen itd by mozna bylo zaczac od podstaw
Szacuny
6427
Napisanych postów
79124
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
773752
Rzeczywiście wysoki poziom prolaktyny odbiega tutaj dość znacznie od widełek zaleceń normy badania. Może to mieć znaczny wpływ na samopoczucie. Nie sądzę jednak, żeby było powodem słabych wyników kształtowania sylwetki. Tutaj dobrze dobrana dieta, solidny plan treningowy i regularność i tak zrobi swoje. Sugeruję również przeanalizować te podstawy.