WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Wyniki badań - analiza

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 125

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 10 dni Na forum 10 dni Przeczytanych tematów 20
Cześć,

Od jakiegoś czasu mam problem z budowaniem masy mięśniowej. Zauważyłem, że mięśnie spadają, a zaczyna odkładać mi się tłuszcz na brzuchu. Dodatkowo jestem często zmęczony i ospały w ciągu dnia.

Zrobiłem badania hormonalne, oto wyniki:
Testosteron całkowity: 683 ng/dl (norma: 249–836)
SHBG: 56,79 nmol/l (norma: 13,5–71,4)
LH: 6,33 mIU/ml (norma: 1,7–8,6)
FSH: 2,22 mIU/ml (norma: 1,5–12,4)
Estradiol: 20,40 pg/ml (norma: 11,3–43,2)
Prolaktyna: 29,90 ng/ml (norma: 4–15)

Żadnych cykli w przeszłości nie było, ćwiczę regularnie i trzymam michę.

20 Lat.

FSH, Prolaktyna i SHBG Mnie martwią, jak to poprawić?

Zmieniony przez - maksymilianST w dniu 3/20/2026 3:09:51 PM
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9354 Napisanych postów 83939 Wiek 50 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 709473
Najbardziej rzuca się w oczy prolaktyna bo masz ją prawie 2x ponad normę i to może tłumaczyć spadek formy, zmęczenie i problemy z sylwetką.SHBG masz trochę wyżej, więc wolnego testosteronu może być mniej, ale to raczej efekt uboczny niż główna przyczyna.

Na Twoim niejscu ogarnąłbym najpierw przyczynę wysokiej prolaktyny (stres, sen, nadmiar treningu, ewentualnie badania pod kątem przysadki)
powtórzył badania rano na czczo (prolaktyna potrafi wariować)
dopiero potem myślał o „kombinowaniu” z hormonami

No i przede wszystkim przyjrzyj się odżywianiu
1

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/ 

...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12550 Napisanych postów 162253 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242725
Siemka
tak, jak wpsomina flex
Prawdziwym winowajcą Twojego zmęczenia i odkładania tłuszczu jest wysoka prolaktyna (ponad dwukrotnie przekroczona!). Często blokuje ona anabolizm i obniża poziom dopaminy, powodując ospałość. Zazwyczaj powoduje to stres, przetrenowanie, brak snu lub problemy z tarczycą. Mozna sprobowac walczyc witamina b6 w formie p5p, borem, niepokalankiem, cynkiem i magnezem, jednak przy takiej ilosci prawdopodobnie bedzie potrzebna interwencja juz medykamentami jak popularny cabaser, pytanie wlasnie jak wygladaja na start podstawy, styl zycia, jedzenie, stres, sen itd by mozna bylo zaczac od podstaw

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6427 Napisanych postów 79124 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773752
Rzeczywiście wysoki poziom prolaktyny odbiega tutaj dość znacznie od widełek zaleceń normy badania. Może to mieć znaczny wpływ na samopoczucie. Nie sądzę jednak, żeby było powodem słabych wyników kształtowania sylwetki. Tutaj dobrze dobrana dieta, solidny plan treningowy i regularność i tak zrobi swoje. Sugeruję również przeanalizować te podstawy.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak ochoty na seks po intensywnym treningu

Następny temat

Polecany endokrynolog

Shoty
Polecane artykuły