Wiele lat temu do Polski dotarła moda na przyglądanie się odmiennemu sposobowi odżywiania, jakim niewątpliwie jest, przerywany post (IF). Sądzę, że mam również w tym swój udział, pisząc pierwsze artykuły na ten temat już w roku 2011.

Przez ten czas pojawiło się wiele koncepcji i różnych modeli przerywanego postu.

Wśród najbardziej popularnych warto wymienić trzy modele:

  • 1 dzień - post zupełny, kolejny dowolna ilość jedzenia, 
  • 5 dni w tygodniu dowolna Ilość jedzenia, 2 dni zupełnego postu,
  • spożywanie pokarmów tylko w krótkim okresie w ciągu doby. 

Wokół tego sposobu odżywiania narosło sporo mitów i euforycznych doniesień. Które z nich są prawdziwe? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć brazylijscy naukowcy. Przyjrzeli się m.in. temu, jak przerywany post wpływa na utratę wagi, czy zmniejsza stany zapalne występujące w organizmie, czy ma wpływ na ograniczenie apetytu, poprawę oporności insulinowej, poprawę kontroli poziomu glukozy oraz czy wykazuje zdolności do wydłużania życia. 

To forma prezentacji nowości naukowych wymaga wyłącznie telegraficznego skrótu - zatem…

IF a utrata wagi

Brak dowodu, że IF generuje wyższe wydatkowanie energetyczne. Diety o tej samej kaloryczności, ale różnych makroskładnikach i różnych porach spożywania posiłków, wykazywały bardzo zbliżony spadek masy ciała. Nie stwierdzono również różnicy w adaptacyjnej termogenezie.

IF a apetyt

Nie ma jednoznacznych wyników, choć jest tendencja, że stosowanie IF nie wpływa odmiennie na odczuciach głodu, w zestawieniu z innymi rodzajami diet redukcyjnych. Stwierdza się jednak różnice osobnicze.

IF a poprawa oporności insulinowej niezależna od utraty wagi

Nie ma jednoznacznych dowodów, że taki proces zachodzi. Jednak u osób, które poprzednio charakteryzowały się opornością insulinową czas podawania pożywienia, może mieć znaczenie. 

IF a kontrola poziomu glukozy u pacjentów z cukrzycą typu II

Istnieje trend, że większa częstotliwość posiłków związana jest z gorszą kontrolą glikemiczną.

IF a starzenie organizmu

Wydłużenie życia i zmniejszenie występowania chronicznych chorób obserwuje się głównie w modelach zwierzęcych. Brak potwierdzenia u ludzi.

IF a stany zapalne

Niektóre badania stosujące diety naśladujące post, wykazują zmniejszenie stanów zapalnych i markerów stresu oksydacyjnego. To jednak wymaga dalszego potwierdzenia naukowego.

Bibliografia - link do badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33444495/ 

Halpern B, Mendes TB. Intermittent fasting for obesity and related disorders: unveiling myths, facts, and presumptions. Arch Endocrinol Metab. 2021 Jan 14:2359-3997000000322. doi: 10.20945/2359-3997000000322. Epub ahead of print. PMID: 33444495.

Komentarze (8)
M-ka

Gdyby przerywany post znacząco przyspieszał utratę tkanki tłuszczowej w stosunku do regularnego jedzenia, byłoby to wbrew logice przetrwania, bo groziłoby w okresach głodu jeszcze szybszą śmiercią.

0
dario89

Czemu wbrew logice ? Skoro ktoś prowadzi niezdrowy tryb życia, a wprowadzi post raz, dwa w tygodniu to automatycznie ma duzy deficyt kcal co musi prowadzić do spadku kg.

0
M-ka

Mi chodziło raczej o osoby będące na deficycie. Jedna jadająca regularnie i inna stosująca przy takiej samej podaży kalorii, IF. Gdyby okresy postu/głodu znacząco przyspieszały redukcję tłuszczu, to ten okresowo poszczący by w ciężkich warunkach szybciej umarł z głodu. Wydaje mi się, że natura jest na tyle "sprytna", by temu zapobiegać, co oznacza, że tak czy siak redukcja jest powolna.

0
Bull

Jest to wygony model żywieniowy dla tych, którzy pomijają śniadanie. W przeciwieństwie to tego, co kiedyś sądzono, nie wpływa negatywnie na zdrowie czy kondycję, a nawet może mieć korzyść w kontekście parametrów zdrowotnych.

4
M-ka

Ja akurat jestem co do tego pewna; ponieważ z uwagi na późne powroty męża z pracy do domu, wielokrotnie jadaliśmy główny posiłek o 8-10 godzinie. Za to rano kawa i długo nic... Kwestia przyzwyczajenia i nie czuje się wtedy głodu. Nie przyczynia się to także do tycia.
A moja matka praktykowała podobny system jeszcze na długo przed tym, zanim zaczęto w ogóle mówić o IF. Rano nie jadła śniadania, dopiero o 14-15 gdy miała ochotę. Zwolennicy regularnego jedzenia nie dawali jej spokoju, ale to ona była szczupła (ledwo kilka mm na brzuchu) , a oni z nadwagą. Oczywiście nie twierdzę, że regularne jedzenie przyczynia się jakoś do tycia, ale bezmyślne jedzenie bez potrzeby już na pewno, niezależnie od godziny.

1
Muad"Dib

Kiedyś przypisywałem zasługi, IF oraz diecie keto, potem przerwałem i... postęp Trwa do dziś dzień, na zdrowej diecie opartej o Fodmap, przy IBS które nie daje mi żyć. Element wspólny, to systematyczne ćwiczenia i dużo płynów.

2
M-ka

Potwierdzasz zasadę, że kto ma ogarnięte podstawy, ten nie potrzebuje żadnej udziwnionej diety, a i tak robi postępy, a z kolei do czasu ogarnięcia podstaw, żadna cudowna dieta nie pomoże...

2
sfdpowersfd

w kontekscie IO schemat IF sprawdza sie lepiej, niz klasyczna zbilansowana

0