Zdecydowanie wliczać należy wszystkie źródła składników odżywczych, które spożywamy (białka, tłuszcze i weglowdany), więc jak najbardziej tak. Polecam zwrócić uwagę na całość, a nie tylko białko w tym suplemencie diety. Poza tym, to że jesteś na redukcji (jak wspominasz) nie znaczy, że warto wprowadzić ten supelement. Nie widzę tutaj jakiejś [...]
Nadmiar omega3 ogólnie raczej nie jest mocno szkodliwy, niemniej nie warto przesadzać, bo w przeciwnym razie mogą Cię czekać bliskie i częste spotkania z toaletą.../IYKWIM/ %-) Przesadzanie z omega-3 jest niewskazane dla osób mających problemy z krążeniem czy np. tematy cukrzycowe. :) Ponadto, w sporych dawkach nasilają one działanie leków [...]
Witaj, sprawa wydaje się prosta. Sugeruję skorzystać z kalkulatora BMR i wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne wpisując niezbędne dane. Oczywiście jest to średni wynik szacunkowy, ale jest to dobry punkt wyjścia, który w większości przypadków sprawdza się. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to sugeruję ustawić sobie białko na poziomie [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Witaj, podeślę Ci sprawdzony kalkulator, który pomógł mi i wielu innym osobom obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. "Kalkulator kalorii BMR - oblicz zapotrzebowanie kaloryczne" https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html Od uzyskanego wyniku odejmij ok 200-300 kcal. Myślę, że na początek taka ilość powinna wystarczyć, aby [...]
Witaj, tak naprawdę zalecane dawki efektywne nie zmieniają się od lat, tzn. takie, które przynoszą korzyści. Niestety na etykietach często ulegają one zmianom. Jest to związane z tym, że służby sanitarne w danych rejonach narzucają producentom rozbieżne wytyczne. Jedna z największych rozbieżności dotyczy np. kofeiny. Kompletnie inaczej wygląda to [...]
Witaj, na początku zaznaczę, że gainer możesz traktować jako ekwiwalent tradycyjnych posiłków. Ważne jednak aby wybierać takie podstawowe, bez żadnym wymyślnych dodatków, tzn. zawierających wyłącznie węglowodany, białka i tłuszcze, bez tzw. modnych formuł anabolicznych. Jeśli chodzi o wybór gainera dla Ciebie to myślę że powinnaś spróbować [...]
Witaj! Bardzo dobre pytanie, bo przy okazji uda nam się odpowiedzieć o co w ogóle chodzi w budowaniu masy mięśniowej. W budowaniu masy mięśniowej musimy zmierzyć się z dwoma problemami, a raczej znaleźć dwa rozwiązania. Po pierwsze, chodzi o regularny dowóz pożywienia o charakterze energetycznym i budulcowym. Jak wiesz, materiałem budulcowym jest [...]
[...] makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Dobra to wyszło mi tyle : 72x2 = 144g białka 144g x 4 = 676 kcal Tłuszcze 30 % z 3037 to 921 kcal , 921:9=102g 3076-(921+676)=1476-200=1276:4=319g wegli
Witam , niestety ale bezmyślne praktyki odchudzające, nawet jeśli na krótszą metę okazują się być skuteczne, to po pewnym czasie doprowadzają do efektu jo-jo. Co najgorsze często okazuje się, że wracających kilogramów jest więcej niż zgubionych i w konsekwencji po kilku takich kuracjach jesteśmy jeszcze grubsi niż przed rozpoczęciem pracy nad [...]
Wśród wielu różnych poglądów dietetycznego świata fitness istnieje sporo mitów, jakoby pewne produkty były słabe pod względem jakości, a inne, które rzeczywiście są przetworzone i niezbyt dobre, spożywane są powszechnie jako te zalecane. Przykładem tych niezbyt dobrych jakościowo mogą być np. wafle ryżowe, czy olej z pestek winogron. Z kolei wśród [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Wśród osób trenujących na siłowni, szczególnie tych początkujących ciągle spotkać można opinie, iż w czasie budowania masy mięśniowej należy ustalić ilość powtórzeń w danej serii na 8-12, z kolei, gdy przechodzimy na redukcję, to warto zwiększyć na 12-16 powtórzeń. Wynika to prawdopodobnie z poglądów panujących w latach 80-90, iż taka ilość [...]
Na początek trzeba wspomnieć, że trenujesz bardzo krótko, a już bierzesz się za suplementy, które w tym momencie - przy Twoim stażu - są zbędne, np. kreatyna. Odżywka białkowa oczywiście jest wskazana, bo zapewne masz niedobory białka w diecie. Białko stosujesz jako jej uzupełnienie, polecam wejść do działu [...]
Zacznę od tego, że jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i bardzo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jajo zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których człowiek nie wytwarza samodzielnie. Aminokwasy zawarte w jajach są najbardziej kompletnym zbiorem aminokwasów ze wszystkich źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]