Obniża ryzyko zawału i depresji. Poprawia pamięć. Ale nie każdy. Gdzie szukać tego dobrego? Nie tylko w oliwie z oliwek. Jakiś czas temu opublikowano wyniki badań, które dowiodły, że dieta niskotłuszczowa wcale nie zmniejsza ryzyka zawału, raka piersi i okrężnicy u kobiet, jak sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad [...]
[...] oleje otwierały nowe perspektywy, to w przypadku rozwijającego się dopiero wówczas sektora junk food, czyli producentów przekąsek, stały się prawdziwym motorem napędowym. Tłuszcze nienasycone wpłynęły na jakość chipsów i krakersów (są bardziej chrupiące) i, przez dodanie smakowitego tłuszczyku, pozwoliły producentom zwiększać walory smakowe [...]
Jak utrzymać dziennie tę równowagę omega 3 do omega 6 dobre epa dha całe te stosunki w dziennym jedzeniu Przykładowo jak zjem przez cały dzień takie tłuszcze jak 20g smalcu 50g orzechów 50g oliwy z olwek średnia makrela Czy tutaj są odpowiednie te proporcje omega 3 do 6 itp ? jak to wygląda :D zawsze mnie to zastanawiało bo tutaj zawsze bylo [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
[...] sposób powstaje amoniak, który jako związek trujący jest wydalany z moczem. Regulacja metabolizmu białkowego zalezy od wegetatywnego układu nerwowego i niektórych hormonów. Tłuszcze to związki wyższych kwasów tłuszczowych i glicerylu, nie rozpuszczalne w wodzie i lżejsze od niej. Zawierają kwasy tłuszczowe nasycone oraz kwasy nienasycone. Są one [...]
TŁUSZCZE (tłuszczowce) czyli lipidy, są głównie estrami kwasów tłuszczowych i glicerolu. Tłuszcze dzielimy na proste i złożone. W skład tłuszczów prostych wchodzą wyłącznie węgiel, wodór i tlen. Tłuszcze złożone zawierają także fosfor, azot, siarkę, galaktozę, glikozę, laktozę, aminokwasy i inne. CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZY Tłuszczom towarzyszą [...]
Pozwolę sobie zacząc nowy temat, jesli rozważania podobne do tych tutaj podjętych pojawiły się już w jakims konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie. Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na [...]
[...] ludności dzieci- 3,5-2,0 - 3:1 ( stosunek białka zwierzęcego do roślinnego młodzież- 2,0- 1,5- 2:1 dorośli- 1,0- 1:1 kobiety ciężarne- 1,5- 2:1 kobiety karmiące- 2,0- 2:1 Tłuszcze obok węglów są głownym składnikiem energetycznym nszego pożywienia. Dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodan i biała. Z 1 g tłuszczu organizm wytwarza 9 [...]
[...] lub kwasów tłuszczowych w obrębie tego samego trójglicerydu, -produkty cyklizacji, czyli tworzenia pierścieni wskutek wygiecia i zamknięcia się części łańcucha węglowego, Tłuszcze są stosunkowo nietrwałymi produktami spożywczymi, ulegającymi podczas przechowywania różnym zmianom. Zmiany te, określane popularnie jako jełczenie,stanowią główną [...]
[...] się nadwagi czy otyłości. Tłuszcz pokarmowy nie jest zły. Jest nam potrzebny. Bardzo ważny jest jednak właściwy dobór źródeł tłuszczu w diecie. Rola tłuszczu w diecie Tłuszcze pełnią szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Z tego względu nie możemy z nich zrezygnować lub drastycznie obniżyć ilość ich spożycia. Tłuszcze są drugim obok [...]
[...] LDL (złego cholesterolu) i prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnego bilansu azotowego, jak również że spadkiem poziomu HDL (dobrego cholesterolu) i testosteronu we krwi. Tłuszcze: Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30% całkowitej dziennej liczby kalorii. Jednakże kulturyści nie byliby zadowoleni ze swych [...]
[...] jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie są lżejsze od wody a ich pH jest obojętne. Tłuszcze są związkami dostarczającymi największych ilości energii, w trakcie reakcji ich utleniania powstaje dwa razy więcej energii, niż w przypadku utleniania białek, czy [...]
W naszej swiadomosci wciąż tkwi przekonianie,ze tluszcz jest wrogiem zdrowia ,jest on uwazany za winowajce otylosci,wyglada jednak na to,ze tak nie jest.Koniecznoscia jest spozywanie odpowiednich ilosci tluszczy,aby mieć wystarczajaco witamin rozpuszczalnych w tluszczach i nie ryzykowac zaburzen metabolizmu,ponieważ tluszcze dostarczaja [...]
[...] ewentualnych poprawek ponieważ nie wykluczam pomyłki. Tak dla ciekawych.. dieta będzie w jakimś stopniu podobna do "CKD" stąd też notatka dotycząca kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone : - olej kokosowy - 87 g /100 g - masło - 55 g / 100g -olej palmowy - 50 g / 100 g -smalec - 47 gram -pasztet pieczony - 13 g / 100 g -kiełbasa podwawelska [...]
Hej. Dostałem dietę od kolegi który ma bardzo dobrą sylwetkę tzn wyrzeźbiony świetnie z kratką na brzuchu. Nie jest napompowany jak karki tylko wyrzeźbiony. W tej diecie mi osobiście brakuje posiłku nr 5 przed snem opartego na białku. Oraz te porcje mięsa po 80gram wydają się mało i nie wiem czy tłuszczy nie dużo. Ale jego sylwetka temu przeczy. [...]
Witam wszystkich Pytanko ktore mnie troche nurtuje CZY ISTNIEJA WZORCOWE(PODSTAWA) WARTOSCI DIETETYCZNE? BAZA BILANS od czego zaczac ? wiem wiem wyliczyc kalorie poczytac co i kiedy jesc plan treningowy i do dziela ale tu wlasnie jest problem JAK ZBILANSOWAC DIETE? na MASE czy REDUKCJE jakie proporcje procentowe,gramowe na kilogram [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
J Appl Physiol. 2004 Jul;97(1):11-6. Epub 2004 Feb 20. Adding fat calories to meals after exercise does not alter glucose tolerance. Fox AK, Kaufman AE, Horowitz JF. Division of Kinesiology, The University of Michigan, Ann Arbor, MI 48109-2214, USA. Abstract A single session of exercise increases insulin sensitivity for hours and even days, and [...]