Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
[...] okresowo większą ilość węglowodanów, ze względu na ewentualne korzyści dla zdrowia warto, aby pochodziły one głównie z produktów roślinnych o niskim stopniu przetworzenia. Tłuszcze Ponownie wydawać by się mogło, że oczywistość. Tłuszcze stanowią bowiem nieodzowny element diety opartej o produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak musimy pamiętać o [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Szeroko reklamowana w mediach, mocno propagowana przez dietetyków i osoby trenujące, witamina D3 stała się prozdrowotnym hitem. Jej stosowanie zalecane jest bezwzględnie wszystkim, niezależnie od płci, wieku czy rodzaju uprawianej aktywności fizycznej. Aktywność biologiczna Jak działa witamina D3? Układ kostny Układ odpornościowy Układ hormonalny [...]
Każdego dnia jesteśmy zasypywani różnymi informacjami o dietach, ich potencjalnych korzyściach zdrowotnych i odchudzających. Są wśród nas zwolennicy diety niskowęglowodanowej, a także tacy, którzy wierzą, że dieta roślinna jest kluczem do zdrowia i długowieczności – ale kto jest bliżej optymalnego wyboru? Jednym z planów żywieniowych, o którym [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one– wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] pracy zarówno mięśni, jak i mózgu. Przy okazji źródła te dostarczają do organizmu cenny błonnik wpływający na funkcjonowanie jelit i prozdrowotnych bakterii w nich żyjących. Tłuszcze Ostatnim źródłem kalorii są tłuszcze, ich podaż w diecie nie powinna przekraczać 25 – 35% kaloryczności diety, jednak absolutnie nie należy z nich rezygnować. [...]
Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]
Bardzo często jestem pytany o najróżniejsze kwestie, niestety często przy okazji różnych spotkań. Taka konsultacja powinna być płatna, być może ukróciłoby to falę pytań, które ciągle napotykam. Cóż, przybliżę kolejny raz, elementarne i bardziej skomplikowane kwestie związane z treningiem czy dietą. Pytanie nr 2: Czy należy trenować co najmniej 30 [...]
Sezon na grzyby nadal jest w pełni. Pogoda idealnie im sprzyja. Wystarczy wziąć koszyk i wyruszyć samemu lub z rodziną czy znajomymi do lasu. Przekonany jestem, że wyjdziemy z wieloma zdobyczami. Kurki Kurki należą do grzybów z rodziny pieprznikowatych, są bardzo charakterystyczne, mało kto ich nie zna. Są żółtego lub pomarańczowego ubarwienia, [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Od niepamiętnych czasów w klubach, prasie i poradnikach głoszone są teorie dotyczące częstotliwości posiłków w trakcie diety redukcyjnej (z ujemnym bilansem kalorycznym). Rzekomo spożywanie wielu drobnych posiłków (np. 5-6) zamiast np. 3 większych stanowi najlepszą metodę odchudzającą. Ilość posiłków a badania naukowe Niestety ta teoria nie [...]
Czy cholesterol powoduje raka? Czy jedzenie jajek nam zagraża? Nagłówki są szokujące i taki jest cel. Dobre informacje się po prostu nie sprzedają. Odbiorców należy zaskakiwać i przyciągać ich uwagę. Karolina Rozmus napisała: „Cholesterol jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań [...]