[...] który zajadał szpinak w dużych ilościach, aby mieć więcej siły w walce o swoją ukochaną. Jest to w 100% prawda. Żelazo jest minerałem, który zapobiega m.in. anemii. Badania wykazały, że szpinak działa na organizm antynowotworowo oraz zapobiega miażdżycy. To wszystko dzięki zawartej w szpinaku luteinie oraz witaminie C, które działają [...]
[...] Bądź konsekwentny. Zrozum, że robisz to dla siebie. Nie bój się próbować i ponosić porażki. To proces, którego nie można przestać się uczyć. Nie szukaj szybkiego rozwiązania. Ponieważ szybkie działanie jest dokładnie takie jak ono dosłownie brzmi. Naucz się kochać siebie. Zainwestuj w siebie”. INBA PNBA, czyli największa naturalna organizacja [...]
[...] wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale długofalowo wbijamy gwóźdź do [...]
[...] forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich wypływające i to, w jakim stopniu rzeczywiście suplementacja nią warta [...]
[...] bardziej smukłej sylwetki z bardziej wyraźną muskulaturą niestety nie zawsze przebiega łatwo i zgodnie z planem. Z czasem, czyli najczęściej po kilku / kilkunastu tygodniach, dojść może do stagnacji. To kiedy ten moment nastąpi, zależne jest od wielu czynników, w tym od początkowej masy ciała, masy tkanki tłuszczowej i masy beztłuszczowej [...]
[...] formą na Instagramie. Wkleił kilka zdjęć mięśni czworogłowych i brzucha oraz podziękował swojemu lekarzowi. Tom nie jest jedynym kulturystą ze Złotej Ery, który udostępnia zdjęcia formy na emeryturze. Regularnie publikujemy artykuły, w których piszemy o kulturystach, którzy są w formie właściwie przez całe życie. Kulturystyka dla bardzo [...]
[...] może oznaczać: blokowanie procesu glukoneogenezy – biotyna jest grupą prostetyczną karboksylazy, która odpowiada za przenoszenie cząsteczki CO2 na cząsteczkę pirogronianu, czego produktem jest szczawiooctan; związanie biotyny przez awidynę uniemożliwia ten proces lub znacznie go ogranicza blokowanie otrzymywania malonylo-CoA w [...]
[...] W kategorii juniorek jej dominacja była miażdżąca i przyniosła jednogłośny werdykt sędziowski. W kategorii seniorek musiała walczyć z… inną naszą gwiazdą, Anną Woźniakowską. Ten pojedynek zakończył się wynikiem 10:12 w rundzie finałowej na korzyść Patrycji. Szkoda tylko, że pozbawił nas drugiego zwycięstwa (normalnie obie panie [...]
[...] dyskotek itd.). Dla wielu nie są to łatwe decyzje, jednak sukces wymaga cierpliwej, systematycznej, długotrwałej pracy na wielu płaszczyznach. Co za tym idzie, pogodzenia obowiązków szkolnych/studenckich czy zawodowych i właściwej organizacji we wszystkich dziedzinach życia, by czasu wystarczyło również na regenerację i wypoczynek. Biorąc [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
[...] jej zagrozić w Budapeszcie? Wątpię. Z poprzednich Mistrzostw w Ekwadorze mamy jeszcze dwie srebrne medalistki: Natalię Damek i Nikolettę Sularz. Dla Damek jest to ostatnia szansa na zdobycie juniorskiego „złota”, którego jedynie brakuje w jej kolekcji medali. Czy to się uda? W jej kategorii +166 cm startuje Czeszka Magdalena Fejfarova, z [...]
[...] herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią „zabrać". Czym jest matcha? Matcha to drobna zielona herbata w proszku, powstała ze zmielenia całych liści i wyróżniająca się bogatym smakiem oraz żywym zielonym kolorem. Młode liście z pierwszego zbioru w roku są zacieniane przez 3-4 tygodnie, zanim zostaną [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] W ostatnim wywiadzie dla Variety, Stallone przyznał, że on i Arnold Schwarzenegger nie byli przyjaciółmi. Wspomina czasy, w których poznał Arnolda podczas rozdania Złotych Globów w 1977 roku, kiedy to otrzymał nominację za najlepszego aktora i najlepszy scenariusz. To właśnie tej nocy Stallone musiał patrzeć, jak Arnold wygrywa [...]
[...] Zawiera ekstrakt z aronii i aloesu: TURBOROSE ENERGY DRINK Wyniki Podawanie wszystkich dawek ekstraktu liści drzewa agarowego na bazie etanolu wpłynęło na obniżenie stężenia cukru we krwi. Optymalna była dawka 2,5% EEDG (250 mg na kg masy ciała) - przyczyniła się do największego spadku stężenia cukru we krwi, mniej skuteczne (paradoksalnie) [...]
[...] krwi i cholesterolem. Po kilku operacjach, między innymi na otwartym sercu uczynił zdrowy tryb życia swoim priorytetem. „Ograniczam spożycie mięsa, ze względu na zalecenia lekarzy. Jestem w wieku, w którym powinienem po prostu ograniczyć spożycie mięsa, by spadł poziom cholesterolu i by ciśnienie krwi było lepsze – i dokładnie to [...]
[...] chęć słodkiego i jednocześnie dostarczyć nieco wartościowych składników odżywczych. Czym słodzić? Ważnym elementem przejścia na dietę odchudzającą lub dążącą do wyeliminowania produktów mających wpływ negatywny na zdrowie metaboliczne, jest eliminacja cukru rafinowanego. Jednak zazwyczaj rodzi się problem, czym zastąpić cukier stołowy, aby było [...]
[...] się wlatywać jednym uchem, a wylatywać drugim. Walka z otyłością Wyżej zostały opisane tylko dwa czynniki genetyczne wpływające na otyłość, a prawdopodobnie jest ich o wiele więcej. Badania trwają, ale sami naukowcy twierdzą, że w dużej mierze możemy na swoje zdrowie i prawidłową wagę wpływać czynnikami zewnętrznymi takimi, jak dieta i ruch!
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne przekraczanie [...]